Skip to main content

Ο κυβερνήτης Σκοτ εναντίον του κυκλώνα Ίρμα

'Η σαν να λέγαμε, ο Δαβίδ εναντίον του Γολιάθ. Παρόλα αυτά ο Ρικ Σκοτ κάνει ότι περνά από το χέρι και θεωρείται ικανός διαχειριστής της κρίσης.

Είναι το κεντρικό πρόσωπο αυτών των ημερών στη Φλόριντα. Αεικίνητος, δίνει οδηγίες συνεχώς και προειδοποιεί σε υπερθετικό βαθμό τους συμπατριώτες του για τις καταστροφικότερες όλων των εποχών επιπτώσεις του τυφώνα. Το πρόσωπό του είναι σοβαρό και η φωνή του αποφασιστική. Λέει προτάσεις που μαρτυρούν βαθιά αγωνία, ότι όλα θα πρέπει να γίνουν σωστά, «για εσάς και τις οικογένειές σας», ότι ο συγκεκριμένος τυφώνας δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να παραβλέψει ελαφρά τη καρδία.

Συνεχείς εκκλήσεις

Ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος που τα έχει βάλει με τον πιο καταστροφικό τυφώνα, τον τυφώνα Ίρμα; Πρόκειται για τον Ρικ Σκοτ, κυβερνήτη της Φλόριντα. Η εφημερίδα  Orlando Sentinel, τον επαινεί ως έναν ικανό διαχειριστή κρίσεων. «Είναι ένας δυνατός και ενεργητικός πολιτικός  που χάρη στην ακούραστη στάση του, η Φλόριντα είναι καλά εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει την Ίρμα». Ένα τελευταίο δείγμα των προσπαθειών του είναι η ύστατη έκκληση που έκανε πριν από λίγες ώρες προς τους κατοίκους της πολιτείας. «Εάν σας έχει δοθεί η οδηγία να εκκενώσετε τα σπίτια σας, πρέπει να το κάνετε τώρα, αυτή είναι η τελευταία σας ευκαιρία για να κάνετε μια σωστή απόφαση. Σε πάνω από 6,5 εκ. κατοίκους έχει δοθεί η εντολή να εγκαταλείψουν. Μη βάλετε σε κίνδυνο τον εαυτό σας ή την οικογένειά σας».    

Ο Ρικ Σκοτ γεννήθηκε στο Ιλινόις και μεγάλωσε στο Μισούρι. Την δεκαετία του 70 υπηρέτησε για μικρό χρονικό διάστημα στο ναυτικό και αργότερα σπούδασε μεταξύ άλλων και νομικά. Έκανε καριέρα ως επιχειρηματίας, πριν βάλει υποψηφιότητα για το αξίωμα του κυβερνήτη της Φλόριντας το 2010 με τα χρώματα των Ρεπουμπλικανών. Στις προκριματικές κατάφερε να επικρατήσει, παρόλα αυτά κέρδισε οριακά τις εκλογές το 2011. Επικρίσεις δέχθηκε στις προεδρικές εκλογές του 2012, όταν  αποφάσισε να μειώσει την περίοδο ψηφοφορίας από 14 σε 7 ημέρες για όσους ήθελαν να ψηφίσουν νωρίτερα από την ημέρα των εκλογών. Η κατηγορία που του προσήψαν ήταν ότι θέλησε να εμποδίσει τους πολίτες από το να δώσουν τη ψήφο τους. Το 2014 επανεξελέγη κυβερνήτης.

Φιλοδοξίες για γερουσιαστής

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι είναι υπέρ της θανατικής ποινής και στο παρελθόν εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο η κλιματική αλλαγή προκαλείται και από τον άνθρωπο. Αργότερα ωστόσο απέφευγε απαντήσεις σε παρόμοια ερωτήματα. Ο τυφώνας Ίρμα ίσως να τον πείσει ολοκληρωτικά για το αντίθετο. Προς το παρόν, παρακινεί τους συμπατριώτες του να κινητοποιηθούν. «Η προστασία ζωών είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας», λέει. «Δεν θα φεισθούμε μέσων και πόρων για να προστατεύσουμε τις οικογένειες. Καλώ  όλους να ελέγξουν τους γείτονές τους, τις οικογένειές τους κι εάν γνωρίζουν κάποιον που δεν εγκαταλείψει το σπίτι του να επικοινωνήσουν μαζί του και να διασφαλίσουν ότι έχει κάνει σχέδια να το εγκαταλείψει τώρα».

Ψιθυρίζεται ότι ο Ρικ Σκοτ έχει φιλοδοξίες για έδρα στη Γερουσία. Ο τυφώνας Ίρμα ίσως του δώσει τη χρυσή ευκαιρία.

CNN, dpa/Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle