Skip to main content

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η «προίκα» των Ελλήνων του εξωτερικού

Άρθρο της Μαρίας Καραγιαννίδου για τη χθεσινή επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ στο Λονδίνο και τη συνομιλία του με Έλληνες επιστήμονες.

της Μαρίας Καραγιαννίδου*

Ένα ηλιόλουστο και ζεστό απόγευμα Κυριακής στο Λονδίνο, μια ομάδα Ελλήνων επιστημόνων επέλεξε να περάσει μερικές ώρες στο “Life Goddess”, ένα από τα πιο δημοφιλή ελληνικά μαγαζιά του Λονδίνου, συζητώντας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τις προϋποθέσεις επιστροφής τους στην πατρίδα. Ο Κυριάκος ήρθε 30’ αργότερα από την προγραμματισμένη ώρα άφιξης λόγω καθυστέρησης της πτήσης του από την Αθήνα. Παρόλο που η πτήση του είχε μιάμιση ώρα καθυστέρηση ο ίδιος και ο οδηγός του έκαναν τα πάντα σε ένα μποτιλιαρισμένο Κυριακάτικο Λονδίνο να έρθει κοντά μας με τη μικρότερη δυνατή καθυστέρηση. Και πράγματι αυτό συνέβη. Όταν έφτασε, προσπαθούσαν οι τεχνικοί να του περάσουν το μικρόφωνο πριν μπει μέσα στο μαγαζί αλλά ο ίδιος ήθελε να μπει όσο το δυνατόν συντομότερα στο χώρο της εκδήλωσης γιατί δεν ήθελε να περιμένουν περισσότερο οι άνθρωποι που είχαν έρθει εκεί για αυτόν…σεβασμός, ευγένεια, συνέπεια και ευθιξία, χαρακτηριστικά που σπάνια συναντάς σε Έλληνα πολιτικό. Μια ακόμη σημαντική λεπτομέρεια είναι πως ο Κυριάκος μπαίνοντας στο χώρο χαιρέτισε πρώτα τα παιδιά που ήταν εκεί. Ο χαιρετισμός δεν ήταν τυπικός, ήταν ουσιαστικός με πολύ φροντίδα. Ένδειξη ισχυρή ενός ανθρώπου που όχι μόνο έχει οικογένεια άλλα είναι πραγματικά κοντά στην οικογένειά του. Όλα τα παραπάνω έχουν τη σημειολογία τους για τον εν δυνάμει Πρωθυπουργό.

Μέσα στο μαγαζί τον περίμεναν με ένα ποτήρι ελληνικό κρασί στο χέρι πολλά μέλη από την επιστημονική «αφρόκρεμα» του Ηνωμένου Βασιλείου. Γιατροί, ακαδημαϊκοί, υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, μηχανικοί, συγγραφείς, δικηγόροι, οικονομολόγοι. Όλοι με επιτεύγματα στο χώρο τους, κάποιοι με διεθνή βραβεία για τις ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις και την πρωτοπορία τους, Έλληνες που με τη δουλειά τους στη Βρετανία μειώνουν τα έξοδα στο σύστημα υγείας και βελτιώνουν παράλληλα τις υπηρεσίες, Έλληνες με διεθνή καριέρα. Δυναμικοί, αυτοδημιούργητοι Έλληνες ιδιαίτερα υψηλά μορφωμένοι, Έλληνες με σημαντικές εμπειρίες, που έχουν χτίσει ένα δίκτυο γνωριμιών στη Βρετανία και διεθνώς, που θα μπορούσε εν δυνάμει να αξιοποιηθεί για το καλό της πατρίδας. Ο μέσος όρος ηλικίας τους τα 40 έτη.

Σημαντικότερο όμως όλων είναι το γεγονός πως οι άνθρωποι που βρέθηκαν εχθές στο “Life Goddess” προέρχονται από όλους τους πολιτικούς χώρους. Τα οργανωμένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αποτελούσαν εχθές μειοψηφία. Ο Κυριάκος, με τις κινήσεις που έχει κάνει στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας (διαδικασία ανανέωσης), με όχημα το δικό του υψηλό επίπεδο καθώς και την εκτεταμένη εργασιακή εμπειρία του, έχει δημιουργήσει μια αύρα αξιοκρατίας και ανανέωσης για την οποία ο τόπος διψά και η οποία έλκει ανθρώπους, που απείχαν μέχρι τώρα από την πολιτική.

Η συζήτηση ήταν έντονη. Το κοινό ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό και ο Κυριάκος έτοιμος να διαχειριστεί κάθε κομμάτι της συζήτησης. Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως δεν γνώριζε εκ των προτέρων ούτε ζήτησε να μάθει τις ερωτήσεις. Τα θέματα που κυριάρχησαν και που ουσιαστικά αποτελούν και τις προϋποθέσεις επιστροφής των Ελλήνων επιστημόνων της Βρετανίας είναι η αξιοκρατία, η συνεχής αξιολόγηση, ο από-κομματισμός του κράτους και των κρατικών λειτουργών, η μείωση της γραφειοκρατίας και η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.

Ο Κυριάκος έχει ένα σημαντικό βέλος στη φαρέτρα του, τον ίδιο του τον εαυτό. Όλοι εμείς που βρεθήκαμε σε αυτή τη συνάντηση πήγαμε εκεί για τον Κυριάκο και το διαφορετικό που αντιπροσωπεύει, για την αλλαγή που επιδιώκει με την εισαγωγή στα κοινά υψηλού επιπέδου στελεχών. Όλοι επίσης γνωρίζουμε πως αυτή είναι μια δύσκολη και ίσως χρονοβόρα διαδικασία. Δεν είναι εύκολο στα κόμματα και στην κοινωνία να αλλάζουν δέρμα και δεν γίνεται από τη μία στιγμή στην άλλη. Αλλά όλοι έχουμε την αίσθηση πως ο Κυριάκος έχει ήδη κάνει μια εξαιρετική αρχή. Δεν στρογγυλοκάθεται πάνω στο προβάδισμα που έχει αυτή τη στιγμή στις δημοσκοπήσεις και στην κοινωνία. Αντίθετα, “χρησιμοποιεί” τη δυναμική του για να δρομολογήσει επώδυνες, δομικές αλλά αναγκαίες αλλαγές για το κόμμα του και την πατρίδα.         

* Η Μαρία Καραγιαννίδου είναι Ερευνήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής LSE, Oxford Institute of Population Ageing