Skip to main content

Ο Κιλτίδης πρόεδρος της «Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης της ΠΚΜ»

Στόχος της νέας εταιρίας η προώθηση των τοπικών προϊόντων ποιότητας στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Τα χαρακτηριστικά της παραγωγής στην Κ. Μακεδονία.

Ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Κιλτίδης, αναλαμβάνει πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», που συστάθηκε σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Η θέση του προέδρου της εταιρείας είναι χωρίς μισθό, ενώ ο κ. Κιλτίδης, αποδέχτηκε την πρόταση Τζιτζικώστα να αναλάβει την εταιρεία, η οποία αποτελεί στοίχημα για την Περιφέρεια και τον αγροτικό κόσμο της περιοχής, σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξή του και κυρίως στην προώθηση των ποιοτικών τοπικών προϊόντων τόσο στην εγχώρια, όσο και στη διεθνή αγορά.

Στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Αγροτική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», εκτός της Περιφέρειας, συμμετέχουν οι Δήμοι Δέλτα, Θερμαϊκού, Λαγκαδά, Παιονίας και Ωραιοκάστρου, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, η Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής, ο Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης, η Gaia Επιχειρείν Α.Ε., η ΕΝΟΑΒΕ και η ΚΑΘ Α.Ε. Η Εταιρεία θα έχει την έδρα της στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Έχει διάρκεια είκοσι ετών. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει στο κεφάλαιο της Εταιρείας με ποσοστό 47,125%. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες κατέχουν εταιρικές μερίδες ποσοστού 52,875%. Όπως διευκρίνισε μάλιστα ο περιφερειάρχης, αυτή είναι η σύνθεση της εταιρίας μέχρι στιγμής, καθώς το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν να νέες συμμετοχές και η Σύμπραξη θα διευρυνθεί, αφού υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι.

Σύμφωνα με μελέτη, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει ένα από τα πιο πλούσια καλάθια αγροτικών προϊόντων της χώρας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, φρούτα, κηπευτικά, σιτηρά, κτηνοτροφικά και βιομηχανικά αγαθά, καθώς και αρωματικά φυτά. Στην περιοχή καλλιεργείται το 75% του ρυζιού, το 70% των οπωροφόρων και το 30% του βαμβακιού και των σιτηρών. Επίσης, παράγεται το 35% του βόειου κρέατος, το 48% του αγελαδινού και το 20% του αιγοπρόβειου γάλακτος, καθώς και το 29% των αλιευμάτων και το 25% του μελιού. Επιπρόσθετα, διατίθενται προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), όπως τα ροδάκινα Νάουσας, τα ακτινίδια Πιερίας, το ελαιόλαδο Χαλκιδικής, το κασέρι, το τσίπουρο, το μανούρι, ενώ και οι περισσότεροι οίνοι σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες διαθέτουν την ένδειξη ΠΟΠ και ΠΓΕ.

«Το ποσοστό της αγροτικής οικονομίας στο ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας είναι σταθερά στο επίπεδο άνω του 20%. Μάλιστα, ο πρωτογενής μας τομέας συμμετέχει κατά 20,8% στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του πρωτογενούς τομέα σε επίπεδο χώρας. Ταυτόχρονα, είμαστε η δεύτερη Περιφέρεια της Ελλάδας σε εξαγωγική δραστηριότητα και η πρώτη σε εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων. Ουσιαστικά, ο πρωτογενής τομέας, η αγροτική οικονομία, αποτελεί την παραγωγική και αναπτυξιακή βάση της Κεντρικής Μακεδονίας. Στόχος μας είναι να χτίσουμε πάνω σε αυτά τα γερά θεμέλια που διαθέτουμε, να κεφαλαιοποιήσουμε την ισχυρή δυναμική του αγροτικού τομέα, να γίνουμε ακόμα πιο ανταγωνιστικοί, για να μπορέσουν τα αγαθά και τα προϊόντα της μακεδονικής γης, να κερδίσουν ακόμα μεγαλύτερο έδαφος, στην Ελλάδα και τις διεθνείς αγορές», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Οι πρώτες δράσεις της «Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» θα είναι:

-Σύναψη συμφωνιών παροχής υπηρεσιών με συλλογικούς φορείς και επιχειρήσεις σχετικά με τους τρόπους προώθησης και διανομής των αγροδιατροφικών προϊόντων.

-Διμερείς επαφές σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο για την προώθηση των προϊόντων που παράγονται στην Κεντρική Μακεδονία.

-Συνεργασία με φορείς, όπως Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, Επιμελητήρια, Συνεταιρισμούς και Ενώσεις.

-Διασύνδεση του αγροτικού και του τουριστικού τομέα της Κεντρικής Μακεδονίας, ιδιαίτερα στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

-Πραγματοποίηση δράσεων ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού και υιοθέτηση Τοπικού Σήματος Ποιότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

-Πραγματοποίηση εκπαιδεύσεων.

-Ενίσχυση της απασχόλησης, αύξηση του εισοδήματος του παραγωγού και επιχειρηματία του αγροτοδιατροφικού τομέα.

«Η 'Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη' δεν είναι ευχολόγιο. Είναι κοινωνικός πολλαπλασιαστής, αφού περιλαμβάνει τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση. Η γη παράγει αξίες. Η προστιθέμενη αξία προκύπτει από τις συμπράξεις και τη μεταποίηση. Πρέπει να αναδείξουμε την ποιότητα, υγιεινή και ασφάλεια και την ιχνηλασιμότητα στα προϊόντα μας. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη βιοποικιλότητα και την εδαφοκλιματική της περιοχής μας. Ο πρωτογενής τομέας δεν μπορεί να σώσει τον τόπο μόνος του. Σήμερα συρρικνώθηκε στο 4% του ΑΕΠ. Χρειαζόμαστε βάθος παραγωγής. Εμείς θα καταγράψουμε τους καταναλωτές – στόχους για τα προϊόντα που παράγονται στην περιοχή μας και πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος της πρώτης θητείας των τριών ετών θα έχουμε σημαντικά αποτελέσματα», δήλωσε ο κ. Κιλτίδης.