Skip to main content

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν παραδόθηκε στην βελγική αστυνομία

Παραδόθηκε σήμερα το πρωί στην βελγική αστυνομία, αποφεύγοντας με αυτή την κίνηση την εικόνα της σύλληψης που είχε διατάξει η εισαγγελία Βρυξελλών

Ο αποπεμφθείς ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν καθώς και οι τέσσερις καθαιρεθέντες υπουργοί του οι οποίοι είχαν ταξιδέψει μαζί του στο Βέλγιο, παραδόθηκαν αυτοβούλως στην βελγική αστυνομία.

Με την κίνηση αυτή απέφυγαν την εικόνα της σύλληψης που είχε διατάξει η εισαγγελία των Βρυξελλών σήμερα το πρωί, προκειμένου να οδηγηθούν στον ανακριτή σχετικά με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί σε βάρος τους.

Ο εκπρόσωπος της βελγικής εισαγγελίας δήλωσε ότι θα καταθέσουν αργότερα το μεσημέρι. Αύριο το πρωί ο δικαστής θα εκδώσει την απόφασή του για την τύχη τους.

Εισαγγελείς στις Βρυξέλλες θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου σχετικά με τον Πουτζντεμόν, εναντίον του οποίου η Μαδρίτη έχει εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Σύμφωνα με τους βελγικούς κανονισμούς, οι εισαγγελείς πρέπει να παραπέμψουν τους υπόπτους ενώπιον δικαστή, ο οποίος έχει 24 ώρες για να αποφασίσει αν θα εγκρίνει ή θα απορρίψει το ένταλμα σύλληψης. Τυχόν εφέσεις μπορούν να καθυστερήσουν τη διαδικασία μέχρι 45 ημέρες.

Η ισπανική Δικαιοσύνη είχε εκδώσει την Παρασκευή ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τους πέντε, καθώς κατηγορούνται για «στασιασμό και εξέγερση», αφού την προηγούμενη Παρασκευή είχαν ανακηρύξει, με απόφαση του τοπικού καταλανικού κοινοβουλίου, την Καταλονία «ανεξάρτητο κράτος».