Skip to main content

Ο Καναδάς σταματά τους βομβαρδισμούς στη Συρία στις 22 Φεβρουαρίου

Ο πρωθυπουργός του Καναδά ανακοίνωσε ότι στις 22 Φεβρουαρίου, θα αποσυρθούν τα καναδικά αεροπλάνα και θα σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στη Συρία.

Την πεποίθησή του ότι οι βομβαρδισμοί από αέρος δεν προσφέρουν λύση στους κατοίκους της Συρίας, επανέλαβε ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, ο οποίος ανακοίνωσε ότι στις 22 Φεβρουαρίου, θα αποσυρθούν τα καναδικά αεροπλάνα και θα σταματήσουν οι βομβαρδισμοί από τη χώρα του στην περιοχή.

Ο Καναδάς είναι μέλος της διεθνούς δύναμης που δρα στη Συρία και στο Ιράκ, στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών. Ο κ. Τριντό μίλησε τη Δευτέρα από την Οτάβα, εκφράζοντας εκ νέου την άποψη ότι ο ντόπιος πληθυσμός δεν ευνοείται από το κύμα βομβαρδισμών που εξαπολύουν οι διεθνείς δυνάμεις. Όπως δήλωσε ο Καναδός πρωθυπουργός, στην περιοχή θα παραμείνουν μόνο δύο αναγνωριστικά αεροσκάφη, καθώς και ένα αεροπλάνο ανεφοδιασμού καυσίμων. Επίσης, θα διατηρηθεί ένα αριθμός στρατιωτών, οι οποίοι θα εκπαιδεύουν τους ντόπιους.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι παρ' ότι οι βομβαρδισμοί μπορεί να φανούν εξαιρετικά χρήσιμοι για την αντιμετώπιση των τρομοκρατών, δεν προσφέρουν λύση στην αντιμετώπιση της χρόνιας κρίσης στη χώρα», τόνισε ο Καναδός πρωθυπουργός.

Η απόφαση του Τριντό δέχθηκε σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση. Η Ρόνα Άμπροουζ, είπε πως «η πραγματικότητα είναι ότι στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, ο Καναδάς κάνει πίσω». Ο κ. Τριντό απάντησε ότι μετά από αρκετά χρόνια που οι στρατιώτες δρουν μακριά από τη χώρα τους και τουλάχιστον 150 νεκρούς στον πόλεμο του Αφγανιστάν, ο ενθουσιασμός για υπερατλαντικές αποστολές έχει χαθεί.