Skip to main content

Η μάχη Ερντογάν - Γκιουλέν και η συζήτηση για το νόμιμο και το ηθικό

Η... μάχη μεταξύ Ταγίπ Ερντογάν και Φετουλάχ Γκιουλέν, η ενσωμάτωση των μουσουλμάνων στις δυτικές κοινωνίες και η συζήτηση για το νόμιμο και το ηθικό

Η Λευκωσία, θεωρεί ορθό, ότι ανάμεσα σε δύο στρατηγικούς εταίρους, πρέπει να γίνονται σωστές εξηγήσεις, δήλωσε ο Κασουλίδης, αναφερόμενος στη συμφωνία Ισραήλ - Τουρκίας, για αγωγό που θα περάσει από τουρκικό έδαφος (αλλά πρώτα από την κυπριακή ΑΟΖ, και η Κύπρος δεν ρωτήθηκε αν το δέχεται). Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ γι’ αυτό το θέμα.

Επειδή γίνεται λόγος, με αφορμή τα γεγονότα του Μονάχου, κατά πόσο ενσωματώνονται οι Ασιάτες και οι Αφρικανοί στην δυτική κοινωνία. Θυμίζω δηλώσεις του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, στο ΑΠΕ: «Δεν είναι εύκολο να αφομοιωθούν οι Μουσουλμάνοι. Αντιθέτως, επηρεάζουν εκεί όπου πηγαίνουν. Επομένως, είναι ένα σχέδιο αυτό, νομίζω, που αποβλέπει και σε αυτό: στο να μπορέσουν να εισρεύσουν άνθρωποι στην Ευρώπη και δεν τους νοιάζει κάποιους εάν αλλάξει το status quo, πολιτιστικά και κοινωνικά».

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος υποστήριξε παράλληλα ότι «είμαστε στην αρχή ενός φαινομένου που θα κρατήσει ίσως και όλο τον αιώνα, τουλάχιστον 50 χρόνια, διότι δεν είναι μόνο τυχαία τα γεγονότα, αλλά είναι και σχεδιασμένα».

Να συνεννοούμαστε. Το γεγονός ότι ο Ερντογάν στρέφεται κατά του Γκιουλέν, μη μας οδηγήσει να συμπαθήσουμε τον δεύτερο. Καθηκάκι είναι κι αυτός. Οι δυο τους ανταγωνίζονται ποιος θα προσεταιριστεί με δωροδοκίες περισσότερους και ισχυρότερους πολιτικούς και παράγοντες στα Βαλκάνια. Τα έγγραφα του wikileaks άναψαν φωτιά στην Αλβανία.

Λίγες ώρες πριν από την ενεργοποίηση της ιστοσελίδας των wikileaks η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται να είχε στείλει στην Αλβανία λίστα με ονόματα δημοσίων προσώπων που πληρώνονται κανονικά απ’ τον Ιμάμη Γκιουλέν. Υπάρχουν υπόνοιες που διαρρέουν στον τύπο ότι και ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών Μπουσάτι είναι μεταξύ αυτών.

Ξαναγυρίζουμε στον Ελ. Βενιζέλο και τον Ι. Μεταξά; Και οι δυο, προπολεμικά, πάλευαν για «Βαλκανικό Σύμφωνο». Έρχεται τώρα ο Βασίλ Βασίλεφ, πρόεδρος του «Ιδρύματος Αδελφοί Βασιλέβι», και προτείνει τη δημιουργία Βαλκανικού Συμφώνου για προστασία από την Τουρκία, αφού ούτε η Ε.Ε. ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε η Ρωσία θα προστατεύσουν την Βουλγαρία.

Η δυνατότητα άμυνας, κατ’ αυτόν, είναι μόνο η Ενοποίηση της Βουλγαρίας με τις βαλκανικές χώρες, που νοιώθουν ότι απειλούνται από την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας. Κύριες χώρες στο πλαίσιο αυτό είναι η Βουλγαρία, η Ελλάδα, αλλά δευτερευόντως η Σερβία και τα Σκόπια.

Σαράντα πέντε αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, θα παραστούν στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο. Δεν πληροφορήθηκα ποιοι δικοί μας θα βρίσκονται εκεί. Δεν πρέπει να εκπροσωπηθούμε σε υψηλό

Νόμιμο είναι, ηθικό είναι; Πόσο θα αντέξουν οι δικαστές την πίεση της συζύγου μεγαλοϋπουργού; Και τι θα πάθουν αν δεν της κάνουν το χατίρι; Όπως είναι γνωστό την νομική υποστήριξη ενός φορολογούμενου που ελέγχθηκε και αυτή τη στιγμή κατηγορείται για φοροδιαφυγή μεγάλου ύψους από το μεγαλύτερο Ελεγκτικό Κέντρο της χώρας μας έχει αναλάβει η δικηγόρος-σύζυγος πρωτοκλασάτου υπουργού της κυβέρνησης.

Το ίδιο είχε συμβεί με υπουργό κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της Δικαιοσύνης μάλιστα, του οποίου η γυναίκα δικηγορούσε. Νόμιμο ήταν, αλλά ηθικό;