Skip to main content

Ερώτηση Καλαφάτη για τις αεροδιακομιδές ΕΚΑΒ στην Κεντρική Μακεδονία

Για αμέλεια που δεν δικαιολογείται, καθώς αφορά σε ζωές ασθενών που χρήζουν επείγουσα φροντίδα, κάνει λόγο ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ.

«Η κυβέρνηση που προωθεί συμφωνίες δισεκατομμυρίων για τα F16, οφείλει να μεριμνά εγκαίρως και για τη συμφωνία που χρειάζεται η χρήση ενός… ταπεινού ελικοπτέρου από το ΕΚΑΒ στην κεντρική Μακεδονία. Αν πραγματικά εκπνέει σχετική συμφωνία ΕΚΑΒ – Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την αεροδιακομιδή ασθενών στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και δεν έχει ληφθεί ακόμα μέριμνα για την ανανέωσή της, πρόκειται για αμέλεια που δεν δικαιολογείται, καθώς αφορά σε ζωές ασθενών που χρήζουν επείγουσα φροντίδα», ανέφερε ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, επικαλούμενος δημοσιεύματα σχετικά με την επικείμενη λήξη συμφωνίας μεταξύ ΕΚΑΒ και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για επείγουσες αεροδιακομιδές ασθενών από την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με το ελικόπτερο της δεύτερης.

Ο κ. Καλαφάτης, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, να προβεί σε κάθε αναγκαία ενέργεια, ώστε να μην περιοριστεί η δυνατότητα του ΕΚΑΒ για χρήση πτητικών μέσων άλλων υπηρεσιών στην κεντρική Μακεδονία, ενώ ζητά την παράθεση στοιχείων, για τις συμφωνίες χρήσης πτητικών μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Λιμενικού Σώματος.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Ερώτηση προς τον υπουργός Υγείας

«Αεροδιακομιδές Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας(ΕΚΑΒ) Θεσσαλονίκης»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας κινδυνεύουν άμεσα να βρεθούν αποκλεισμένοι από τη δυνατότητα ταχείας αερομεταφοράς τους σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης όταν παραστεί επείγουσα ανάγκη διακομιδής τους, καθώς τουλάχιστον η συμφωνία συνδρομής του Πυροσβεστικού Σώματος προς το ΕΚΑΒ με πτητικά μέσα, άμεσα εκπνέει.

Όπως γνωρίζουμε, στην προσπάθεια κάλυψης των αδυναμιών του ΕΚΑΒ να εκτελεί τις αναγκαίες αεροδιακομιδές των επειγόντων περιστατικών με δικά του αεροσκάφη ή/και ελικόπτερα, οι Ένοπλες Δυνάμεις, το Λιμενικό Σώμα και το Πυροσβεστικό Σώμα, διαθέτουν  πτητικά μέσα προς το ΕΚΑΒ στη βάση συγκεκριμένων συμφωνιών.

Δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στις δομές και στις επιχειρησιακές δυνατότητες του ΕΚΑΒ και σε συνδυασμό με τις τραγικές ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, καθώς δεν επαρκούν ούτε τα επίγεια μέσα στην Κεντρική Μακεδονία, η απίσχναση της ικανότητας του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης να ενεργεί αεροδιακομιδές ασθενών σε περιστάσεις έκτακτης ανάγκης, είναι πολύ πιθανό να έχει τραγικές συνέπειες για τους πολίτες.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1. Προτίθεστε να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε η επιχειρησιακή δυνατότητα του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης και όχι μόνον, να χρησιμοποιεί πτητικά μέσα από άλλες υπηρεσίες και φορείς της Πολιτείας για τις αναγκαίες αεροδιακομιδές του, να συνεχίσει να υφίσταται;

2. Ποιο είναι το πλαίσιο συμφωνίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις, το Πυροσβεστικό Σώμα και το Λιμενικό Σώμα για τη διάθεση πτητικών μέσων προς το ΕΚΑΒ  και ποια τα χρονικά όριά του;

3. Υπάρχει συμφωνία που καλύπτει της επιχειρησιακές ανάγκες του 2018;