Skip to main content

Ο Κ. Τασούλας νέος γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομία και την εξεταστική επιτροπή άσκησε ο Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στην Κ.Ο. του κόμματος, που εξέλεξε νέο γραμματέα τον Κωνσταντίνο Τασούλα.
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομία και την εξεταστική επιτροπή άσκησε ο Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στην Κ.Ο. της ΝΔ, που εξέλεξε νέο γραμματέας της τον Κωνσταντίνο Τασούλα.

Με 82 ψήφους υπέρ, πέντε λευκά και δύο άκυρα, εξελέγη νέος γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ο βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας.

Πριν την ψηφοφορία, ο κ. Βύρων Πολύδωρας πρότεινε να αναδειχθεί ο νέος γραμματέας δια βοής.

Αντέδρασε ο κ. Κώστας Κιλτίδης, ο οποίος ζήτησε να γίνει η ψηφοφορία με κάλπη, όπως και έγινε.

Μετά την εκλογή του, ο κ. Κώστας Τασούλας, μιλώντας στους βουλευτές, είπε ότι «οι καιροί είναι προκλητικοί και ενδιαφέροντες και η διαδικασία που ακολουθήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, δείχνει ότι εμείς το αποδεχόμαστε με τρόπο που εναρμονίζεται με το μήνυμα της 29ης Νοεμβρίου».

Σαμαράς: «Το ΠΑΣΟΚ πάσχει από το σύνδρομο του Τιτανικού»  

Ο κ. Σαμαράς αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του για να υποστηρίξει ότι τα σημαντικά προβλήματα της Οικονομίας οφείλονται στη διαχείριση του ΠΑΣΟΚ από το 1981 και μετά. Επίσης άσκησε κριτική στον τρόπο με τον οποίο εντάχθηκε η χώρα στην ΟΝΕ, υποστηρίζοντας ότι «μπήκαμε στο ευρώ με ισοτιμία υψηλότερη από εκείνη που θα διατηρούσε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

«Το ΠΑΣΟΚ πάσχει από το σύνδρομο του Τιτανικού», είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση διασπά το εσωτερικό μέτωπο με τις εξεταστικές επιτροπές και μετατρέπει μία συγκυρία όπου επιβάλλεται η μεγαλύτερη ενότητα σε περίοδο έντονων παραταξιακών συγκρούσεων».

Όσο αφορά στην πρόθεση του ΠΑΣΟΚ για εξεταστική επιτροπή για την Οικονομία, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι «λέει ναι στην εξεταστική επιτροπή για τη διαχείριση των οικονομικών μεγεθών, επειδή εμείς ούτε φοβόμαστε το παραμικρό ούτε έχουμε να κρύψουμε τίποτα και επειδή η τωρινή κατάσταση της Οικονομίας δεν είναι υπόθεση των τελευταίων ετών. Συμφωνούμε και επαυξάνουμε: όλα στο φως, όλη η οικονομική διαχείριση να εξεταστεί εξονυχιστικά. Όχι μόνο από το 2004, όχι μόνο από το 2000 αλλά από το 1981».

Προειδοποίησε όμως ότι «η πρόταση για εξεταστική για την Οικονομία σημαίνει να βγάλουμε τα μάτια μας εμείς οι ίδιοι. Γιατί μη γελιέστε, μέσα από τον ολισθηρό δρόμο της εξεταστικής για την οικονομία, θα συρθούμε σε λύσεις εξωευρωπαικές. Όλα αυτά μας ωθούν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και θα είναι ομολογία ήττας της ευρωζώνης, είναι πλήγμα κατά της Ευρώπης».

Επίθεση στον κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε και για τη δήλωσή του ότι «η χώρα μας απώλεσε μέρος της εθνικής της κυριαρχίας». Πολλές χώρες έφθασαν σε σημείο χειρότερο από την Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Σαμαράς, αλλά καμία δεν διακήρυξε ότι έχασε μέρος της εθνικής της κυριαρχίας.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε κριτική στην κυβέρνηση και για το νομοσχέδιο για την απόδοση ιθαγένειας, λέγοντας ότι κινδυνεύει να μετατρέψει την Ελλάδα σε μαγνήτη για την παράνομη μετανάστευση. «Προειδοποιώ ότι πυροδοτούν εκρήξεις μέσα στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Αναφερόμενος στην αντιπολιτευτική του τακτική δήλωσε ότι «δεν κάνουμε καταστροφική αντιπολίτευση γκρεμίζοντας τα πάντα για να έρθουμε μετά να κυβερνήσουμε σε ερείπια, ούτε κάνουμε παθητική αντιπολίτευση περιμένοντας να πέσει η εξουσία ως ώριμο φρούτο. Ασκούμε ριζοσπαστική αντιπολίτευση, αντιμετωπίζουμε την κατάσταση ως η μελλοντική κυβέρνηση».

Διευκρίνισε πάντως ότι «άλλο συναίνεση ευθύνης και άλλο συμπόρευση στο σφάλμα, άλλο υπευθυνότητα πολιτικής και άλλο συνυπευθυνότητα στη λάθος. Κάνουμε ό,τι είναι καλό για την πατρίδα μας, αλλά δεν συγκυβερνούμε».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στην πορεία προς το 8ο Συνέδριο του κόμματος, που αρχίζει με το προσυνέδριο της Κυριακής. «Ο λαός ήρθε σε μας, ήρθε και ψήφισε για την ανάδειξη νέου προέδρου του κόμματος. Ήρθε για να τους δώσουμε ελπίδα. Αυτή την ελπίδα κάνουμε πράξη σήμερα. Χτίζουμε τη μεγάλη κεντροδεξιά και δημιουργούμε μία μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Δεν έχουμε στόχο απλώς την επάνοδο στην εξουσία. Φιλοδοξούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα. Η αντιπολίτευση που ασκούμε είναι ριζοσπαστική, διότι γκρεμίζει τα σύνορα και τα τείχη και τις διαχωριστικές γραμμές, αναγκάζει την κυβέρνηση να απαντά στις δικές μας πρωτοβουλίες, χτίζει από σήμερα το αύριο».