Skip to main content

Ο Ισμαήλ Χανίγια εκλέχθηκε νέος επικεφαλής της Χαμάς

Ο γεννημένος στη Γάζα Χανίγια, 54 ετών, ήταν πρωθυπουργός των Παλαιστινίων μετά τη νίκη της οργάνωσης το 2006. Εκλέχθηκε επικεφαλής του Π.Γ. της Χαμάς

Το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς εξέλεξε σήμερα τον Ισμαήλ Χανίγια επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Φάουζι Μπάρχουμ. Ο Χανίγια, πρώην αναπληρωτής επικεφαλής της οργάνωσης, θα αντικαταστήσει τον βετεράνο ηγέτη Χάλεντ Μεσάαλ, που έχει την έδρα του στο Κατάρ και ο οποίος αποχωρεί με τη λήξη της θητείας του.

Ο γεννημένος στη Γάζα Χανίγια, 54 ετών, ήταν πρωθυπουργός των Παλαιστινίων μετά τη νίκη της οργάνωσης το 2006 και συνέχισε να διεκδικεί τον τίτλο παρότι επισήμως αποπέμφθηκε από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο και επικεφαλής της Φάταχ, Μαχμούντ Αμπάς.

Εν τω μεταξύ, το παλαιστινιακό ριζοσπαστικό ισλαμικό κίνημα Ισλαμικός Τζιχάντ απέρριψε τη δήλωση αρχών που ενέκρινε πρόσφατα η Χαμάς, με την οποία αποδέχεται την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967.

Η Χαμάς, που ελέγχει τη λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα, για πρώτη φορά στην ιστορία της, ότι τροποποιεί το πολιτικό της πρόγραμμα, επισημαίνοντας κυρίως ότι αποδέχεται ένα παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967. Τροποποιώντας για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 30 χρόνια τα ιδρυτικά της κείμενα --τα οποία έχουν καταγγείλει πολλοί, με πρώτο το Ισραήλ, ως «αντισημιτικά» - προσπαθεί να επιστρέψει στο τραπέζι των διεθνών διαπραγματεύσεων, εκτιμούν οι ειδικοί.

«Ως εταίρος των αδελφών της Χαμάς στον αγώνα για την απελευθέρωση, εκφράζουμε την ανησυχία μας για το κείμενο (που ενέκρινε η Χαμάς)», ανέφερε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Ισλαμικού Τζιχάντ, Ζιγιάντ αλ Ναχάλα, απορρίπτοντας στην ιστοσελίδα της οργάνωσης «μια λύση ενός παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967». Στη νέα διακήρυξη αρχών της η Χαμάς εκτιμά πως «η ίδρυση ενός πλήρως κυρίαρχου και ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων της 4ης Ιουνίου 1967, με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα, είναι μια μορφή εθνικής συναίνεσης».

Αναφέροντας στο κείμενο ότι αποδέχεται ένα κράτος που θα περιορίζεται στη Δυτική Όχθη, στη λωρίδα της Γάζας και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, η Χαμάς δέχεται τα σύνορα που αναγνωρίζει ήδη η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), της οποίας δεν αποτελεί μέλος. Ο Ισλαμικός Τζιχάντ, που επίσης δεν είναι μέλος της PLO, εκτιμά πως ο δρόμος που ακολουθεί η Χαμάς «οδηγεί σε αδιέξοδο και δεν μπορεί να καταλήξει παρά σε ημιτελείς λύσεις» στην παλαιστινιακή υπόθεση.

«Είμαστε αντίθετοι στην αποδοχή από τη Χαμάς ενός κράτους στα σύνορα του 1967 και εκτιμούμε πως συνιστά μια παραχώρηση που πλήττει τις σταθερές μας», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Τζιχάντ. Ο Ισλαμικός Τζιχάντ είναι η δεύτερη δύναμη στον παλαιστινιακό θύλακο μετά τη Χαμάς. Η οργάνωση, που ιδρύθηκε στη δεκαετία του 1980 στον απόηχο της επανάστασης στο Ιράν, στενού συμμάχου και ιδεολογικής πηγής έμπνευσης, είναι πλήρως αφοσιωμένη στην ένοπλη δράση.