Skip to main content

Ο ιμάμης της Θράκης και η διακωμώδηση των εκλογών από τους Σέρβους

Η ανησυχία της Άγκυρας για την εκλογή Βούτσιτς στη Σερβία, ένας Σέρβος φοιτητής που πήρε 9,4% στις εκλογές και η επέτειος του αγώνα στην Κύπρο.

Σε ποια χώρα που σέβεται τον εαυτό της, θα αφηνόταν ελεύθερος, χωρίς κανέναν περιορισμό, ο ιμάμης στου οποίου το τζαμί βρέθηκαν όπλα; Και σε ποια χώρα ο πρόεδρος της Επιτροπής Κηδεμόνων του Μειονοτικού Γυμνασίου - Λυκείου Κομοτηνής και στενός συνεργάτης του ψευδομουφτή Μέτε, θα έγραφε για τους χριστιανούς που επισκέφθηκαν τον Πάπα: «Έεε, άπιστοι, θα ηττηθείτε και όλοι μαζί θα συρθείτε στον πάτο τη κόλασης», χωρίς να ενδιαφερθεί η Δικαιοσύνη;

Αν τολμήσει κάποιος χριστιανός να χαρακτηρίσει τις βιαιότητες των ισλαμιστών, θα κατηγορηθεί για ισλαμοφοβία. Όταν ένας ισλαμιστής καταφέρεται κατά χριστιανών, και μάλιστα κατά συγκεκριμένων προσώπων, που είναι ο ψόγος; Πώς λοιπόν να μη υποθέσει κάποιος ότι πρόκειται για κατευθυνόμενη προπαγάνδα;

Έντονη δυσαρέσκεια επικρατεί στην Άγκυρα από την θριαμβευτική εκλογή στην προεδρία της Σερβικής Δημοκρατίας του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, καθώς για τους Τούρκους είναι δεδηλωμένος άσπονδος εχθρός των μουσουλμάνων. Στον τουρκικό Τύπο δημοσιεύεται μια παλαιότερη πολύ χαρακτηριστική ρήση του νέου Σέρβου προέδρου (τώρα 47 ετών), που είχε πει σε ανύποπτο χρόνιο και νεαρή ηλικία, πως, «Αν σκοτώσετε ένα Σέρβο θα σκοτώσουμε εκατό μουσουλμάνους»!

Οι Σέρβοι διακωμώδησαν την εκλογική διαδικασία με την ανάδειξη στην τρίτη θέση του 25χρονου φοιτητή «Μπέλι» (= λευκός) με 9,4% των ψήφων, όταν ο Σάσα Γιάνκοβιτς, ο κύριος αντίπαλος του Βούτσιτς πήρε 16,2%. Πώς συνέβη αυτό; «Πολλοί άνθρωποι θέλουν να εκφράσουν την αηδία τους για την πολιτική», υποστηρίζει ένας Σέρβος ειδικός στις δημοσκοπήσεις. «Αυτή η αηδία βρήκε ανταπόκριση σε έναν υποψήφιο ο οποίος ισχυρίζεται ότι θα κλέψει και θα πλουτίσει, υποδεικνύοντας ότι στην πολιτική τα πάντα είναι ένα ψέμα».

Ένας νεαρός Σέρβος φοιτητής, πιστεύει ότι ο «Μπέλι» γνωρίζει πώς να διοικήσει τον τόπο καλύτερα από όλους τους πολιτικούς. «Οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι λατρεύουν τον Μπέλι και οι περισσότεροι θα τον ψηφίσουν», ισχυρίστηκε. «Έχουμε πολλούς συνταξιούχους σε ανώτατες θέσεις και δείτε αυτό πού μας κατάντησε».

Με την άδεια σας, ως αφιέρωμα στην επέτειο του ηρωικού αγώνα των Ελλήνων της Κύπρου κατά της βρετανικής τυραννίας, παραθέτω τον σκληρό όρκο των παλικαριών: «Ορκίζομαι εις το όνομα της Αγίας Τριάδος ότι: 1. Θα αγωνισθώ με όλας μου τας δυνάμεις δια την απελευθέρωσιν της Κύπρου από τον Αγγλικόν ζυγόν, θυσιάζων και αυτήν την ζωήν μου. 2. Δεν θα εγκαταλείψω τον αγώνα υπό οιονδήποτε πρόσχημα παρά μόνον όταν διαταχθώ υπό του Αρχηγού της Οργανώσεως και αφού εκπληρωθή ο σκοπός του αγώνος.

» 3. Θα πειθαρχήσω απολύτως εις τας διαταγάς του Αρχηγού της Οργανώσεως και μόνον τούτου. 4. Συλλαμβανόμενος θα τηρήσω απόλυτον εχεμύθειαν τόσον επί των μυστικών της Οργανώσεως όσον και επί των ονομάτων των συμμαχητών μου, έστω και εάν βασανισθώ δια να ομολογήσω. 5. Δεν θα ανακοινώ εις ουδένα διαταγήν της Οργανώσεως ή μυστικόν το οποίον περιήλθεν εις γνώσιν μου παρά μόνον εις εκείνους δι' ους έχω εξουσιοδότησιν υπό του Αρχηγού της Οργανώσεως.

» 6. Τας πράξεις μου θα κατευθύνη μόνον το συμφέρον του αγώνος και θα είναι απηλλαγμέναι πάσης ιδιοτέλειας ή κομματικού συμφέροντος. 7. Εάν παραβώ τον όρκον μου θα είμαι ΑΤΙΜΟΣ και άξιος πάσης τιμωρίας».