Skip to main content

Ο οίκος Fitch για την απόφαση της Κομισιόν για Ισπανία-Πορτογαλία

Η απόφαση της Κομισιόν για Ισπανία-Πορτογαλία βλάπτει την δημοσιονομική αξιοπιστία της, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Η απόφαση της Κομισιόν να μην επιβάλει τελικά πρόστιμα στην Ισπανία και την Πορτογαλία για το γεγονός ότι δεν έλαβαν αποτελεσματικά μέτρα για να διορθώσουν τα υπερβολικά τους ελλείμματα, "υπογραμμίζει την περιορισμένη αξιοπιστία του δημοσιονομικού πλαισίου της ευρωζώνης", αναφέρει χαρακτηριστικά ο οίκος αξιολόγησης Fitch στον απόηχο των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πολλές από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν απομακρυνθεί από την αυστηρή ερμηνεία των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων, τονίζει η Fitch και επισημαίνει ότι υπονομεύεται η δημοσιονομική αξιοπιστία. Το δημόσιο χρέος παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ευρωζώνη, ενώ ο οίκος προειδοποιεί ότι θα παραμείνει πρόβλημα για πολλά χρόνια ακόμη.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την απόφαση του Συμβουλίου στις 12 Ιουλίου 2016 σύμφωνα με την οποία η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν έλαβαν αποτελεσματικά μέτρα για να διορθώσουν τα υπερβολικά τους ελλείμματα, η Κομισιόν προτείνει μια νέα πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής για τις δύο χώρες.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, το Κολέγιο των Επιτρόπων επίσης συστήνει να ακυρωθεί το πρόστιμο και για τις δύο χώρες, μια πρόταση την οποία το Συμβούλιο θα χρειαστεί να εγκρίνει, τροποποιήσει ή απορρίψει. Το Συμβούλιο δεν δεσμεύεται από τη σύσταση της Κομισιόν αλλά μπορεί να αυξήσει το πρόστιμο μέχρι το 0,2% του ΑΕΠ σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε..

Οι χτεσινές συστάσεις ακολουθούν την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια, τις οποίες έχουν συμφωνήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα Κράτη-Μέλη. Με βάση αυτούς τους κανόνες, η Κομισιόν πρέπει επίσης να προτείνει μια αναστολή μέρους των δεσμεύσεων για τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Funds (ESI) για το 2017. Το Κολέγιο αποφάσισε σήμερα να κάνει μια τέτοια πρόταση σε μεταγενέστερο στάδιο μετά από έναν διάλογο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για να αρθεί η αναστολή των ESI Funds, και τα δύο κράτη-μέλη πρέπει να επιδείξουν πλήρη συμμόρφωση με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, και όταν παρουσιάσουν τα προσχέδια του προϋπολογισμού τους αυτό το φθινόπωρο.

Μετά από την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου σύμφωνα με το άρθρο 126 (παρ. 8), ότι ούτε η Ισπανία ούτε η Πορτογαλία δεν είχαν λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να διορθώσουν τα υπερβολικά τους ελλείμματα, η κομισιόν ήταν νομικά υποχρεωμένη να παρουσιάσει μέσα σε 20 ημέρες μια πρόταση για πρόστιμο.