Skip to main content

Ο γκουρού των νέων τεχνολογιών Ιωσήφ Σηφάκης στη Θεσσαλονίκη

Ο διεθνούς εμβέλειας επιστήμονας θα μιλήσει στην Τεχνόπολη, στο πλαίσιο του cluster των επιχειρήσεων software που οργανώνει στην πόλη.

Για τη διεθνή εμπειρία των clusters στον τομέα της Πληροφορικής θα μιλήσει στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 14 Ιουλίου, ο διεθνούς εμβέλειας Έλληνας επιστήμονας Ιωσήφ Σηφάκης, ο οποίος θεωρείται γκουρού των νέων τεχνολογιών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 3 το απόγευμα εκείνης της ημέρας στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, που είχε την πρωτοβουλία για την πρόσκλησή του, στο πλαίσιο του cluster των επιχειρήσεων software που οργανώνει αυτή την περίοδο στη Θεσσαλονίκη.

Ο Ιωσήφ Σηφάκης είναι εκ των κορυφαίων επιστημόνων στον τομέα της Πληροφορικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 2007 τιμήθηκε με το Βραβείο Τούρινγκ –θεωρείται ως το Νόμπελ της Πληροφορικής- από κοινού με τον Έντμουντ Κλαρκ και τον Έρνεστ Άλλεν Έμερσον, για τις εργασίες τους στον έλεγχο μοντέλων, μία μέθοδο τυπικής επαλήθευσης υλικού ή λογισμικού υπολογιστών. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 26 Δεκέμβρη του 1946, σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ με υποτροφία. Κατά την περίοδο των σπουδών του στη Γαλλία απέκτησε την γαλλική υπηκοότητα και έκτοτε ζει εκεί.

Εργάζεται για το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών και είναι ο ιδρυτής του εργαστηρίου Verimag στη Γκρενόμπλ. Επίσης είναι Διδάκτωρ Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Grenoble, Eπίτιμος Διδάκτωρ του Πολυτεχνείου  της Λωζάνης και Eπίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Τον Μάρτιο του 2014 ανέλαβε πρόεδρος του νέου Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) της χώρας μας.

Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά του Ιωσήφ Σηφάκη είναι το εργαστήριο του Verimag, καθώς ανέπτυξε την υποκείμενη θεωρία και την τεχνολογία για το εργαλείο SCADE, που χρησιμοποιείται από την Airbus για το σχεδιασμό και την επικύρωση των κρίσιμων συστημάτων πραγματικού χρόνου και μάλιστα έχει γίνει πρότυπο για την παγκόσμια αεροναυπηγική. Το Verimag έχει διαρκή και στρατηγική συνεργασία με την ST Microelectronics, τη France Telecom R & D και την Airbus, μέσω των οποίων έχουν πολλά αποτελέσματα σχετικά με την επικύρωση και τον έλεγχο.

Ο Έλληνας επιστήμονας είναι μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών, της Γαλλικής Ακαδημίας Τεχνολογιών και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας.

Το γαλλικό κράτος του απένειμε τον τίτλο του Μεγάλου Αξιωματούχου Εθνικής Άξίας (Grand Officier de l’Ordre du Merite) και τον τίτλο του διοικητού της Λεγεώνας της Τιμής (Commandant de la Legion d’Honneur).