Skip to main content

Ο Γκάιτνερ επιχειρεί να διασκεδάσει τις ανησυχίες για το συναλλαγματικό πόλεμο

Δεν βλέπει λόγο για την περαιτέρω πτώση του δολαρίου έναντι του ευρώ και του γιεν, δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Timothy Geithner.
Δεν βλέπει λόγο για την περαιτέρω πτώση του δολαρίου έναντι του ευρώ και του γιεν, δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Timothy Geithner. Μιλώντας στην εφημερίδα Wall Street Journal, είπε ότι τα βασικότερα νομίσματα είναι σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένα. Παράλληλα, τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν την υποτίμηση του δολαρίου μέσω συγκεκριμένης πολιτικής. Ο Geithner δήλωσε πως θα επιθυμούσε η Σύνοδος του G20 που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο στην Ν. Κορέα να κινηθεί προς τις «κανονικές» νομισματικές πολιτικές καθώς και προς την υιοθέτηση αριθμητικών ορίων για τα εμπορικά πλεονάσματα και ελλείμματα.

Πάντως το ευρώ καταγράφει άνοδο έναντι του καλαθιού των ανταγωνιστικών του νομισμάτων, έχοντας αναρριχηθεί πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1,40 δολαρίων, λόγω της ανοδικής πορείας των χρηματιστηριακών αγορών της Δυτικής Ευρώπης και της υψηλότερης από την αναμενόμενη ανόδου της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γαλλία.

Την εξασθένιση της ανοδικής τροχιάς του δολαρίου διευκόλυναν και οι ανησυχίες για την αμερικανική αγορά εργασίας, που ενίσχυσαν τις κερδοσκοπικές κινήσεις που προεξοφλούν ότι η Fed θα προχωρήσει στην αγορά ομολόγων και «ποσοτική χαλάρωση» για να στηρίξει την ανάκαμψη στις ΗΠΑ.

Πάντως το ενδιαφέρον των επενδυτών και των αγορών στρέφεται στη σύνοδο του G20 των υπουργών Οικονομικών και των προέδρων των Κεντρικών Τραπεζών που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στη Νότιο Κορέα, στα πλαίσια τις προετοιμασίας της Συνόδου Κρυφής του G20 των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα επίσης στη Νότιο Κορέα. Ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας, Γκουίντο Μαντέγκα, προειδοποίησε εκ νέου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας για κύμα προστατευτισμού των εξαγωγών από διάφορες χώρες διαμέσου του άτυπου «συναλλαγματικού πολέμου».