Skip to main content

Ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση και τα καρφιά της Σαββαΐδου στο Μαξίμου

Ο ελαττωμένος ΦΠΑ στην εκπαίδευση, τα καρφιά της ΓΓΔΕ στο Μαξίμου και το μπάχαλο στη ΝΔ ενόψει της εκλογής νέου προέδρου.

Πιστή στις συνήθειές της η κυβέρνηση δεν εκπλήρωσε ακόμη μια υπόσχεσή της, και ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση παραμένει, ολίγον ελαττωμένος πάντως.

Αλήθεια, καιρό έχουμε να ακούσουμε τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του να μιλούν για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Μας το θύμισε προχθές ο Σόιμπλε, με το γνωστό σαρκαστικό ύφος του.

Το τι σαπουνόφουσκες μας ταΐζουν δεν λέγεται. Χρόνια τώρα παραμυθιάζουν τον λαό με την Ενέργεια που διαθέτει η Ελλάδα, και θα πλημμυρίσουν οι τσέπες μας από ευρώ. Ιδιαίτερα, τόνιζαν ότι η χώρα μας θα καταστεί «ενεργειακός κόμβος». Πάει κι αυτό.

Τη δυνατότητα δημιουργίας ενός κόμβου φυσικού αερίου στην Α. Μεσόγειο με στόχο να καταστούν οι αιγυπτιακές εγκαταστάσεις μεταφορά και εξαγωγής διαθέσιμες και για γειτονικές ανακαλύψεις, συζήτησε ο ενεργειακός κολοσσός ΕΝΙ, με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου. Την ώρα που οι άλλες χώρες δουλεύουν, οι δικοί μας ομφαλοσκοπούν.

Ο υπουργός α-Παιδείας δήλωσε ότι θα αντικατασταθεί το μάθημα των Θρησκευτικών με αυτό της Θρησκειολογίας. Εκείνο που έκρυψε ο υπουργός α-Παιδείας, είναι ότι η απόφαση αυτή αποτελεί υποχρέωση από το Μνημόνιο που υπόγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως έγραψα προ ημερών. Και ακόμη δεν έχει απαντηθεί, τι σχέση έχει το μάθημα θρησκειολογίας με το χρέος της Ελλάδας.

Θα πετύχει η δεύτερη προσπάθεια εκπαραθύρωσης της Σαββαΐδου; Η πρώτη απέτυχε προ μηνών, όταν «εθνικός προμηθευτής» (από αυτούς που «πολεμά» η κυβέρνηση) όρθωσε το ανάστημά του, όπως λένε. Το βαθύ κράτος του ΣΥΡΙΖΑ όμως, δεν το έβαλε κάτω και διαρρέει διάφορα δυσφημιστικά εναντίον της, απαιτώντας να παραιτηθεί.

Η Σαββαΐδου απαντά με μια πολυσέλιδη ανακοίνωση σε σκληρή γλώσσα με αποδέκτη και το Μέγαρο Μαξίμου. Χαρακτηρίζει παντελώς αβάσιμες τις κατηγορίες που της αποδίδονται και ξεκαθαρίζει ότι αρνείται να παραιτηθεί παρά την «απαίτηση του πρωθυπουργού», με το επιχείρημα πως αν το πράξει θα είναι σα να αποδέχεται τις κατηγορίες. Δύσκολα να πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ και την άλωση αυτού του τομέα, από τη στιγμή που η ανεξαρτησία της Γεν. Γραμματείας Εσόδων κατοχυρώνεται από το Μνημόνιο που υπόγραψε.

Παρακολούθησα τις ομιλίες των βουλευτών στο Ευρωκοινοβούλιο με θέμα την «Κατάσταση στην Τουρκία». Ειπώθηκαν πολλά αρνητικά, λίγα θετικά, αλλά εκείνο που μού έκανε εντύπωση είναι ότι ενώ όλοι, ακόμη και Ελλαδίτες ευρωβουλευτές (πλην του Μαριά), στα αρνητικά αναφέρονταν στην καταπίεση των Κούρδων από τον Ερντογάν, κανείς δεν έκανε νύξη για την Κύπρο και τις παραβιάσεις της ελληνικής επικράτειας. Λησμονήθηκε δηλαδή η κατάλυση της ανεξαρτησίας ελεύθερου κράτους μέλους της Ε.Ε. και το casus belli; Κάνει θαύματα η διπλωματία μας.

Πλάκα έχει η υπόθεση. Οι χώρες που "απελευθέρωσαν" οι ΗΠΑ από τους κακούς ηγέτες, ζητούν βοήθεια από τη Ρωσία για να απελευθερωθούν από τα τσιράκια των ΗΠΑ. Μετά την Συρία, παίρνουν σειρά Ιράκ και Αφγανιστάν.

Ήδη στη Ν.Δ. το πηγαίνουν για μπάχαλο, αν γίνει και ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία, θα μπουν τα θεμέλια για μελλοντική της διάσπαση. Είπα και ελάλησα, και αμαρτίαν ουκ έχω. Ας το ξανασκεφθούν όσοι πράγματι θέλουν την ενότητα του κόμματός τους. Κυριάκος και Άδωνις, εκ χαρακτήρος, θα ανεβάσουν τόνους. Αυτά…