Skip to main content

Ο φόβος με τον οποίον δεν μπορεί να ζει ο Στουρνάρας

Ένας φόβος με τον οποίο δεν μπορεί να συνεχίσει να ζει ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας και ο φόβος της κυβέρνησης με το «σύνδρομο Σαμαρά»

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, επιμένει: Η Αθήνα με κάποιον – οποιονδήποτε – τρόπο πρέπει να εξασφαλίσει την κατ' εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενεχύρων από την ΕΚΤ, για να διασφαλισθεί η φθηνή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών και μετά τις 20 Αυγούστου. Αλλιώς, χωρίς να υπάρχει και προληπτική γραμμή πίστωσης, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας. Κι αυτός είναι ένας φόβος με τον οποίο δεν μπορεί να συνεχίσει να ζει ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, ανεξαρτήτως του τι λέγεται.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ζει με τον δικό της φόβο: Το «σύνδρομο Σαμαρά» το οποίο με κάθε τρόπο προσπαθεί να αποφύγει η κυβέρνηση Τσίπρα. Περί τίνος πρόκειται; Το Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνεται ότι φτάνει κοντά σε μια ρύθμιση χρέους, αλλά φοβάται ότι τελικώς μπορεί και να μην την πάρει, αν και θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στους δανειστές. Ο,τι είχε συμβεί δηλαδή και το φθινόπωρο του 2015.

Οι έχοντες καλή μνήμη θα θυμούνται ότι τότε οι θεσμοί δεν θέλησαν να δεσμευτούν έναντι του κ. Σαμαρά, ενώ «έρχονταν» ο κ. Τσίπρας και τελικώς του «τράβηξαν το χαλί» κάτω από τα πόδια. Αυτό ακριβώς φοβάται τώρα και ο νυν πρωθυπουργός. Βλέπετε, τα μηνύματα που παίρνει τόσο από το ΔΝΤ όσο και από το Βερολίνο, είναι ανησυχητικά.