Skip to main content

Ο φόβος απώλειας ενός ακόμα «τρένου» για την Ελλάδα

Ενώ στην Ελλάδα χάνονται συνεχώς μεγάλες ευκαιρίες και πόροι, στην Κύπρο έχουν δημιουργήσει έναν ηλεκτρονικό κόμβο για χρηματοδότηση έξυπνων ιδεών.

Μεγάλα προβλήματα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει όποιος ξένος επενδυτής αποφασίζει να έρθει στη χώρα και να αντιμετωπίσει την ελληνική πραγματικότητα. Όπως υποστηρίζεται από την πλευρά τραπεζιτών και επιχειρηματιών, ακόμα και σήμερα, στη χώρα μας, δεν έχουμε τις δυνατότητες να στηρίξουμε τους επενδυτές και τις εταιρίες που έχουν τις έξυπνες ιδέες και χρειάζονται χρηματοδότηση.

Την ίδια ώρα, οι Κύπριοι έχουν φτάσει στο σημείο να έχουν δημιουργήσει έναν ειδικό ηλεκτρονικό κόμβο, που συνδυάζουν αυτές τις δύο πλευρές και τις υποστηρίζουν καθ' όλη τη διάρκεια υλοποίησης της επένδυσης.

Αντιθέτως, στην Ελλάδα, ακόμη σχεδιάζουμε κάποια ωραία πράγματα που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν, αλλά μέχρις εκεί. Και κάπως έτσι, χάνονται μεγάλες ευκαιρίες, μαζί με πόρους δισεκατομμυρίων, όπως έχει η Ελλάδα ήδη χάσει τη χρηματοδοτική «ένεση» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, του γνωστού QE.

Η εκτίμηση αυτή επανήλθε στο προσκήνιο με αφορμή τη δεύτερη φάση του επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ, που η Ελλάδα δηλώνει έτοιμη να τρέξει για να αξιοποιήσει. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι όπως και στην ποσοτική χαλάρωση του Ντράγκι, δεν θα καταφέρουμε αυτόν τον πακτωλό ευρωπαϊκών χρημάτων να τον κατευθύνουμε και στη χώρα μας. Κι αυτό θα είναι άλλη μια μεγάλη ήττα για τη χώρα.