Skip to main content

Η κατάντια με τα ελληνικά νησιά και η πολυμερής για το Κυπριακό

Οι αεροπορικές επιδρομές των Τούρκων κατά των Κούρδων, η κατάντια με τα ελληνικά νησιά και ο ανεκμετάλλευτος θησαυρός της χώρας.

Τι να του πεις τώρα του Ερντογάν, που λιγουρεύεται τα ελληνικά νησιά, όταν για να ταξιδέψουν Έλληνες σ’ αυτά πηγαίνουν μέσω Τουρκίας; Από ελληνική πόλη σε ελληνικό νησί, οδικώς στη Μικρά Ασία και από εκεί με πλοιάριο στη Λέσβο.

Αυτό συνέβη με τον Πανθρακικό, που για να μεταβεί στη Λέσβο για το παιχνίδι με την Καλλονή, ταξίδεψε από την Θράκη μέσω Τουρκίας, αφού δεν υπάρχει σύνδεση της Θράκης με τα νησιά (αλλά κι αν υπήρχε, θα αντιμετώπιζε την καθιερωμένη επαναστατική γυμναστική του ΚΚΕ με την απεργία της ΠΝΟ). Και φυσικά, η επιστροφή πάλι μέσω Τουρκίας.

Δεκάδες αεροπορικές επιδρομές των Τούρκων κατά των Κούρδων στο Ιράκ, μετά τις πολύνεκρες προχθεσινές εκρήξεις. Το ζήτημα για τους Τούρκους είναι ότι δεν βαρέθηκαν να επαναλαμβάνουν τις ίδιες δηλώσεις, εδώ και κάποιες δεκαετίες. «Θα τους κάψουμε, θα τους σβήσουμε, θα τους τσακίσουμε» και τα επαναλαμβάνουν μόλις υπάρξει η νέα επίθεση των Κούρδων.

Τι περιμένουν δηλαδή, οι Τούρκοι; Κατέστρεψαν τις κουρδικές πόλεις, έκαψαν βρέφη και ηλικιωμένους, σκότωσαν έγκυες και τραυματίες στα νοσοκομεία, και θέλουν οι Κούρδοι αντί να τους βάζουν βόμβες, να κάθονται στα μπαράκια της ΚΠολης να πίνουν το καφεδάκι τους; Από λαό, αποφασισμένο να ανακτήσει την ελευθερία του, δεν γλύτωσε κανείς.

Για όσους επιμένουν σε μια θετική εξέλιξη των ενδοκυπριακών διαπραγματεύσεων: Σύμφωνα με τον Ακκιντζί, το ζήτημα των εγγυήσεων θα μπορούσε να αναθεωρηθεί μετά από κάποια χρονική περίοδο. Θα μπορούσε, είπε, να επανεξεταστεί μετά από… 15 χρόνια, όταν θα έχουν παρέλθει τρεις προεδρικές θητείες, και αφού διαπιστωθεί ότι το σύστημα λειτουργεί ομαλά. [Μετά από 15 χρόνια, πράγματι δεν θα χρειάζονται εγγυήσεις, λόγω τουρκοποίησης του νησιού].

Τουλάχιστον μάθαμε [με την ελληνική κυβέρνηση να αποφεύγει να ενημερώνει τους Έλληνες] την σύνθεση της διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιανουαρίου. Ο Ακκιντζί είπε ότι αυτό που συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο ηγετών, είναι ότι θα λάβουν μέρος οι δύο κοινότητες και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Αυτή είναι η… πολυμερής που μας έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε ΟΗΕ, ούτε Ευρώπη. Ο Τσίπρας απέναντι στον Ερντογάν, και δίπλα ο τουρκόφιλος Βρετανός.

Στην Ελλάδα υπάρχουν 1.300 ενδημικά φυτά, όταν στη Αγγλία έχουν καταγραφεί 12 και στην Γερμανία 8! Υπάρχει σημαντική εκμετάλλευση αυτού του θησαυρού; Υπήρξε ποτέ κάποια πολιτική ενέργεια, έστω ενημέρωσης των αγροτών, πού μπορούν να στραφούν; Ξέρει φερ’ ειπείν ο λαός, ότι αντί να αγοράζει το μουρουνέλαιο, 3-4 καρύδια έχουν το ίδιο ή και καλύτερο αποτέλεσμα; [Δεν φέρνει ψήφος αυτό;]

Να θυμηθούμε 3-4 ομηρικές λέξεις που χρησιμοποιούμε: Άλγος στον Όμηρο είναι ο σωματικός πόνος, από αυτό προέρχεται το αναλγητικό. / Το βάρος, το αποκαλούσαν άχθος, σήμερα λέμε αχθοφόρος. / Πέδη, σημαίνει δέσιμο και τώρα λέμε πέδιλο. Επίσης χρησιμοποιούμε τη λέξη χειροπέδες. Από το φάος = φως προέρχεται η φράση φαεινές ιδέες.