Skip to main content

Ο Ερντογάν εξέλεξε στην Αλβανία τον εκλεκτό του, Έντι Ράμα

Ο Τούρκος Πρόεδρος είναι ο κερδισμένος από την περιφανή νίκη του Έντι Ράμα, τον οποίον δημοσίως επαίνεσε την εβδομάδα προ των εκλογών.

Το πιο περίεργο και βρόμικο παιχνίδι στην πολιτική σκηνή, που είχαμε να το δούμε πολλά χρόνια, παίχθηκε στην Αλβανία, όπου οι αντιμαχόμενες τάσεις ήσαν πολλές, και κάπου χάσαμε τον λογαριασμό. Υποθέτω, ότι θα τον έχασαν και στις ΗΠΑ.

Πριν από καιρό, υπήρξαν εμφανή σημάδια από πλευράς ΗΠΑ ότι ο Έντι Ράμα δεν είναι επιθυμητός. Μάλιστα, είχα σημειώσει εδώ το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Τίρανα, Νόναλντ Λιου, προέβη σε μια ασυνήθιστη για διπλωμάτη ενέργεια, να λογομαχήσει σε αυστηρό ύφος, δημοσίως, με τον Γενικό Εισαγγελέα της Αλβανίας, Αντριάτικ Λάλα, ο οποίος στην ουσία είναι πολιτικό πρόσωπο και φυσικά ευνοούμενος του Έντι Ράμα.

Ο Ντόναλντ Λιού, σε εκδήλωση για την "δημοκρατία και την κοινωνία των πολιτών", που οργάνωσε η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε κατηγορήσει άμεσα τον Γενικό Εισαγγελέα ότι εργάζεται κατά της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης στην χώρα, η οποία θεωρείται το μεγάλο στοίχημα της Ε.Ε, και των ΗΠΑ στην Αλβανία. Ανέφερε, ότι η αμερικανική Πρεσβεία ακύρωσε και αρνήθηκε την αμερικανική βίζα στον ίδιο το Γενικό Εισαγγελέα και τη σύζυγό του (καθώς και σε 70 άλλους εισαγγελείς και δικαστές στην Αλβανία).
Μετά από λίγες ημέρες, και ενώ ο Έντι Ράμα χρησιμοποιούσε το αλυτρωτικό χαρτί με την Μεγάλη Αλβανία, και δήλωση ότι πρέπει να συνενωθούν Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο, τόσο ο Ντόναλντ Λιου όσο και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Πρίστινα, Γκρεγκ Ντέλαβι, επέκριναν τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, δηλώνοντας ο πρώτος ότι οι ΗΠΑ τάσσονται εναντίον κάθε συζητήσεως για ένωση, η οποία ζημιώνει την σταθερότητα στην περιοχή, ενώ ο δεύτερος χαρακτήρισε τις δηλώσεις "απρόσεκτες".

Εν τω μεταξύ, η αλβανική αντιπολίτευση, με προεξάρχον το Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλζίμ Μπάσα, αρνείται να συμμετάσχει στις εκλογές, και η κατάσταση χαρακτηρίζεται έκρυθμη. Η ένταση όμως μετριάστηκε με την παρουσία στα Τίρανα του Χόιτ Μπράιαν Γι, του κινεζικής καταγωγής αναπληρωτή βοηθού ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, έμπειρου διπλωμάτη (με αμφιλεγόμενη παρουσία στο Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη), ο οποίος έπεισε την αλβανική αντιπολίτευση να κατέλθει στις εκλογές, αφού ο Έντι Ράμα προέβη σε κάποιες ασήμαντες υποχωρήσεις.
Παρ’ όλο που εξακολουθεί να είναι ασαφής η αμερικανική πολιτική στα Βαλκάνια, όπου οι υπηρετούντες διπλωμάτες είναι της γραμμής Ομπάμα, όπως και ο Μπράιαν Γι, δόθηκε η εντύπωση ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεγράψει τον Έντι Ράμα, εντύπωση που εδραιώθηκε όταν 10 ημέρες πριν από τις αλβανικές εκλογές, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δέχθηκε στην Ουάσιγκτον τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, Λουλζίμ Μπάσα.

Μια ασυνήθιστη ενέργεια (δεν τηλεφώνησε ποτέ ο Τραμπ στον Α. Τσίπρα, και δέχθηκε στον Λευκό Οίκο έναν πολιτικό της Αλβανίας;) που μόνο ως μήνυμα προς Αλβανούς ψηφοφόρους μπορεί να εκληφθεί. Άλλωστε και ο Μπάσα, ανάρτησε την κοινή φωτογραφία τους στο διαδίκτυο, επισημαίνοντας ότι «Συζήτησε με τον Αμερικανό ηγέτη "το όραμά του"», λέγοντας ότι πήρε «"Τεράστια ενθάρρυνση" για το κίνημά του ώστε να δημιουργήσει, μία νέα δημοκρατία για τους πολίτες, με ισχυρή οικονομία και ασφαλές μέλλον"».

Ο Μπάσα, στις προχθεσινές εκλογές πήρε κάτι παραπάνω από τις μισές ψήφους που πήρε ο Έντι Ράμα. Επιχειρώντας κάποιος να αντιληφθεί τι ακριβώς συνέβη, θεωρώ πως θα καταλήξει σε τρία ενδεχόμενα. Ότι ο Γι είτε έπαιξε κάποιο περίεργο παιχνίδι, εν γνώσει ή και εν αγνοία της αμερικανικής κυβέρνησης και έδωσε το δαχτυλίδι στον Έντι Ράμα, προφανώς με κάποιες ισχυρές διαβεβαιώσεις, ότι το άφθονο μαύρο χρήμα που διαθέτει ο Έντι Ράμα υπήρξε καταλυτικός παράγοντας εκμαυλισμού συνειδήσεων κομματαρχών, που με την σειρά τους μετέφεραν αγεληδόν ψηφοφόρους στο κόμμα του, είτε ο ρόλος του Ερντογάν στα πολιτικά δρώμενα της Αλβανίας είναι περισσότερο σημαντικός από όσο νομίζουμε.

Σε τελική ανάλυση, ο Ερντογάν είναι ο κερδισμένος από την περιφανή νίκη του Έντι Ράμα -που αύξησε την εκλογική του δύναμη, και ενδεχομένως κυβερνήσει αυτοδυνάμως-, τον οποίον δημοσίως επαίνεσε την εβδομάδα προ των εκλογών. Προφανώς, για ασφαλή συμπεράσματα θα πρέπει να αναμένουμε.

Υ.Γ.: Υπάρχει μείωση της δυνάμεως των Αλβανοτσάμηδων, που σημαίνει ότι οι αλυτρωτικές κορώνες του Έντι Ράμα, απέσπασαν ψήφους τους.

Μ.