Skip to main content

Ο Ερντογάν έτοιμος να γκριζάρει και την κυπριακή ΑΟΖ

Υπάρχει κάποιος που να πιστεύει ότι η Τουρκία θα αποχωρήσει από το... οικόπεδο χωρίς ανταλλάγματα, αρκούμενη μόνον στην επίδειξη δύναμης;

Όλοι περιμένουν τι θα συμβεί μετά τις 22 Φεβρουαρίου, που είναι το τέλος της τουρκικής NAVTEX. Έως τότε το γεωτρύπανο της ΕΝΙ παραμένει καθηλωμένο, εμποδιζόμενο από το τουρκικό ναυτικό να προχωρήσει.

Προφανώς και δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς επακριβώς πώς σκέπτεται ο Ερντογάν, και με τι σκέπτεται. Όμως, κάποιες καταστάσεις μπορεί να προβλεφθούν. Όπως φερ’ ειπείν, ότι μόνον με συζητήσεις θα βρεθεί λύση. Υπάρχει κάποιος που να πιστεύει ότι η Τουρκία θα αποχωρήσει χωρίς ανταλλάγματα, αρκούμενη μόνον στην επίδειξη δύναμης; Εγώ το αποκλείω.

Έχουμε το δεδομένο, ότι όλες οι πλευρές μιλούν ότι το προκύψαν πρόβλημα θα επιλυθεί δια της διπλωματικής οδού. Μας το διαβεβαίωσαν και οι δύο άμεσα ενδιαφερόμενες χώρες, Κύπρος και Ιταλία. Και, τι συμβαίνει όταν ένα πρόβλημα αναλαμβάνουν να το λύσουν οι διπλωμάτες; Στην καλύτερη περίπτωση αμοιβαίες υποχωρήσεις, στην χειρότερη επιβολή λύσης από τον ισχυρό.

Ο Αναστασιάδης είναι για πολλοστή φορά υπόλογος για τους χειρισμούς του. Από την στιγμή που ήταν βεβαία η αντίδραση της Τουρκίας στην γεώτρηση σε οικόπεδο που δημοσίως υποστηρίζει ότι της ανήκει, δεν έπρεπε αυτήν την στιγμή να γίνει εκεί γεώτρηση. Φοβάμαι, ότι πάλι ο Ν. Αναστασιάδης δεν χάλασε χατίρι των Βρετανών, που μεθοδεύουν μαζί με τους Τούρκους όλες τις ανθελληνικές ενέργειες.

Απεναντίας, έπρεπε να επισπευθούν οι γεωτρήσεις σε οικόπεδα αμερικανικών και γαλλικών εταιριών. Οι ΗΠΑ και Γαλλία, δεν είναι Ιταλία, στην οποία ο Ερντογάν κατά την προ ημερών επίσκεψή του με πρόσχημα επίσκεψη στο Βατικανό, σίγουρα κάτι θα έδωσε.

Το πιθανότερο να συμβεί, είναι πως η Τουρκία θα παρεμποδίζει το γεωτρύπανο της ΕΝΙ, το οποίο στις 7 Μαρτίου πρέπει να βρίσκεται αλλού. Μ’ αυτόν τον τρόπο ο Ερντογάν "γκριζάρει" το περί ου ο λόγος Οικόπεδο. Και αυτή η λύση θα είναι ίσως προσωρινή, μέχρι την στιγμή που ο Ερντογάν θα στείλει το δικό του γεωτρύπανο στην περιοχή. Πώς θα αντιμετωπισθεί τότε;

Ο Αναστασιάδης, αλλά εμμέσως και η ελλαδική κυβέρνηση, μάς διαβεβαίωναν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Υποθέσαμε -και κακώς το υποθέσαμε, αφού από καιρό έχουμε παύσει να πιστεύουμε στα όσα λένε πρωθυπουργός και υπουργοί- πως θα έχουν εξασφαλίσει, πλην της διπλωματικής οδού, και άλλα αποτρεπτικά όπλα στην τουρκική επιβουλή.

Ως προς την ελλαδική κυβέρνηση, δίνει την εντυπωσιακή ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι το επικοινωνιακό τέχνασμα της δήθεν εγκατάλειψης του Μνημονίου, που βεβαίως θα της προδώσει την δυνατότητα διορισμού των όσων φίλων της είναι αδιόριστοι και αυξήσεις σε κλάδους που αποτελούν δεξαμενή ψηφοφόρων. Όσο για το σύνολο του λαού, θα καταλάβει από τον Ιανουάριο του 1919 τι ψήφισαν οι "προστάτες του λαού".

Όλα τα σοβαρά θέματα της εξωτερικής πολιτικής αφέθησαν να τα λύσει με διάλογο ο Ν. Κοτζιάς. Δεν είμαι εναντίον του διαλόγου, απεναντίας, αρκεί όμως να μη τον επιβάλλουν με ζημιογόνα για την πατρίδα ανταλλάγματα, και αρκεί να ακούει ο Υπουργός πεπειραμένους διπλωμάτες, εγκαταλείπων το αυταρχικό στυλ τα "ξέρω όλα, δεν θέλω συμβουλές". Δεν σχολιάζω άλλο, περιμένοντας τις οριστικές συμφωνίες με Σκοπιανούς και Αλβανούς, επειδή τα όσα διαρρέουν οι δύο αυτές πλευρές, δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Ελπίζω, να μη είναι αληθή.

Η Τουρκία, δια του Ακιντζί, ανακοίνωσε ποιο είναι το πρώτο που επιζητεί. Είπε ο αχυράνθρωπός της -που η επιλογή του είχε ενθουσιάσει την Αριστερά-, ότι απαιτεί κοινή, ειδική επιτροπή για το φυσικό αέριο. Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποίησε, οι Τουρκοκύπριοι θα εντείνουν τις προσπάθειές τους με την Τουρκία. Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι έτοιμη για λύση του Κυπριακού, τότε πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με τους Τουρκοκυπρίους για το θέμα του φυσικού αερίου, δήλωσε στο CNNTurk.