Skip to main content

Ο Ερντογάν δεν μπορεί να φύγει από την αγκαλιά των ΗΠΑ

Ο Τούρκος πρόεδρος γνωρίζει καλά, πως η γεωστρατηγική αξία της Τουρκίας την καθιστά ακρογωνιαίο λίθο στη αντιμετώπιση της καθόδου των Ρώσων.

Αναμφιβόλως, ο Πρόεδρος της Τουρκίας δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ, τα οποία όμως αντιμετωπίζονται από τις ΗΠΑ, και παραμένουν μόνον οι εντυπώσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, ότι ο ηγέτης τους τίθεται αντιμέτωπος ως ίσος προς ίσους, με τους ισχυρούς της γης.

Γνωρίζει καλά, πως αφενός η γεωστρατηγική αξία της Τουρκίας την καθιστά ακρογωνιαίο λίθο στη αντιμετώπιση της καθόδου των Ρώσων, αφετέρου πάντα η ρωσοτουρκική προσέγγιση θα έχει τον χαρακτήρα λυκοφιλίας και η εξυπηρέτηση αμοιβαίων συμφερόντων έχει πρόσκαιρο χαρακτήρα. Είναι προφανές, συγκριτικά με την αντιμετώπιση του Κώστα Καραμανλή και της Ελλάδας, για έναν αγωγό, ότι η αντιμετώπιση της Τουρκίας σε περίπτωση πραγματικής παρασπονδίας, θα επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα γι’ αυτήν.

Αλλά, δεν χρειάζεται να φτάσουν ως εκεί, αφού οι ΗΠΑ έχουν στα χέρια τους άλλα όπλα προς αντιμετώπιση της μεγαλομανίας του Ερντογάν. Ήδη διενεργείται έρευνα για διαφθορά, στην οποία εμπλέκεται και ο υιός Ερντογάν, τρεις Τούρκοι υπουργοί, και τα παιδιά τους, και είχε χαρακτηριστεί ως το «περιστατικό του αιώνα». Οι Αρχές των ΗΠΑ συνέλαβαν τον βασικό κατηγορούμενο (όταν στην Τουρκία οι εισαγγελείς που διεξήγαγαν την έρευνα απολύθηκαν και αστυνομικοί φυλακίσθηκαν, για δε τους 53 κατηγορουμένους αποφασίστηκε πως «δεν υπάρχει πεδίο για άσκηση δίωξης»).

Οι Αμερικανοί όμως, πριν από ένα χρόνο, φυλάκισαν τον Ριζά Σαρράφ, όταν πάτησε σε αμερικανικό έδαφος, και προ ημερών συνέλαβαν και τον Μεχμέτ Χακαν Ατίλλα, Γενικό Υποδιευθυντή της τράπεζας Halkbank, που μέχρι τώρα επισκεπτόταν ανενόχλητος τις ΗΠΑ. Αν οι Αμερικανοί θέλουν να πιέσουν τον Ερντογάν, εμπλέκουν στην υπόθεση την Ιντερπόλ, και ο υιός Μπιλάλ Ερντογάν (για τον οποίο διερεύνησαν και οι ιταλικές Αρχές, αλλά διέφυγε στην Γεωργία) κινδυνεύει να συλληφθεί.

Πλην τούτου, μόλις προχθές, ο Αμερικανός Πρόεδρος υποδέχθηκε με ύψιστες τιμές τον Πρόεδρο της Αιγύπτου αλ Σίσι, με στόχο την αποκατάσταση της ζημιάς που έγινε από την υποστήριξη της κυβέρνησης Ομπάμα προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα (της οποίας μέλος είναι ο Ερντογάν, και το επιδεικνύει συνεχώς με την ύψωση του χεριού του με ανοικτά μόνον τα τέσσερα δάχτυλα). Ο Αιγύπτιος ηγέτης έδειξε την ικανοποίησή του, με την υπόμνηση ότι «εσείς θέλετε περισσότερο να δώσετε στην Αίγυπτο στρατιωτική βοήθεια, από όσο το θέλω εγώ». Όσο δυναμώνει η Αίγυπτος, τόσο υποβαθμίζεται ο ρόλος της Τουρκίας.

Ταυτοχρόνως, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο πρόεδρος του Κεμαλικού Κόμματος (CHP), δημοσιοποίησε αυτό που όλοι υποψιαζόμασταν, ότι το πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν ήταν «υπό έλεγχο» και η κυβέρνηση το άφησε να εξελιχθεί για δικό της όφελος. Μάλιστα, διαβεβαίωσε πως έχει στην κατοχή του και το κρυπτογραφημένο μήνυμα που είχαν στείλει οι πραξικοπηματίες, και το οποίο είχε περιέλθει την κατοχή της ΜΙΤ, η οποία μεθόδευσε την αποτυχία του, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στον Ερντογάν από τους πιθανούς αντιπάλους του. Και αυτό το έγγραφο δεν το έχει προφανώς μόνον ο Κιλιτσντάρογλου.

Ως προς το δημοψήφισμα, δεν γνωρίζω τι προβλέπουν οι στοιχηματίες, αλλά θεωρώ απίθανο να το χάσει ο Ερντογάν, κι ας προβλέπουν οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις το αντίθετο. Ένας ηγέτης, σε μια χώρα που αγνοεί τις δημοκρατικές διαδικασίες, και όπου τα όργανα του κράτους είναι στην υπηρεσία του Ερντογάν, τα πάντα μπορούν να συμβούν. Ποιος θα ελέγξει τη νομιμότητα της διαδικασίας; Αλλά, και στα δύσκολα, δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν ο Ερντογάν δημιουργήσει πάλι κάποια προβοκάτσια, ώστε ή να αλλάξει κλίμα παραμονή των εκλογών, ή να τις αναστείλει.

Ήδη, η εφημερίδα Yeni Safak, η πιο πιστή φωνή του Ερντογάν, σε δημοσίευμά της τη Δευτέρα, αναφέρει ότι οι έγκλειστοι κατηγορούμενοι για στήριξη στον Γκιουλέν, προετοιμάζουν εξέγερση στις φυλακές μία ημέρα πριν από το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου προκειμένου να αποδράσουν, και καλεί σε επιφυλακή τον τουρκικό λαό. Και προφανώς, δεν θα είναι μόνο αυτό το προβοκατόρικο σχέδιο. Γι’ αυτό και οι ελλαδικές και κυπριακές δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή.

Ο ίδιος πάντως, ο προαλειφόμενος και επίσημος σουλτάνος, αφήνει να εννοηθεί ότι οι εχθροί του θέλουν να τον σκοτώσουν. Ευνοούμενός του δημοσιογράφος, άφησε υπαινιγμό ότι κάτω από το πουκάμισό του, ο Ερντογάν φοράει αλεξίσφαιρο γιλέκο, ενώ ο ίδιος είχε πει σε ομιλία του: «Όλο σας το θέμα είναι ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι θνητός. Υπάρχει κάποια εγγύηση ότι θα είμαι ζωντανός μέχρι τις 16 Απριλίου;», αναρωτήθηκε για να τονίσει στη συνέχεια ότι «… την ημέρα του δημοψηφίσματος θα γίνει το θέλημα του έθνους και του Αλλάχ».

Ίσως, έλαβε σοβαρά υπόψη τα γραφόμενα του Αμερικανού πανεπιστημιακού και (πρώην) αναλυτή του Πενταγώνου, Μάικλ Ρούμπιν, που είχε «προβλέψει» από τις 24 Μαρτίου 2016 την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου στην Τουρκία, και είχε γράψει σε άρθρο του που αναρτήθηκε και στο NewsWeek ότι επίκειται η δολοφονία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ιισχυρίστηκε ότι θα γίνει και νέα απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και αυτή τη φορά ο Ερντογάν θα πεθάνει. Για την ακρίβεια, έγραφε στο άρθρο του, ο Ερντογάν είναι ήδη νεκρός.