Skip to main content

O επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης

Με συντριπτική πλειοψηφία και σε κλίμα ομόνοιας η εκλογή του νέου Μητροπολίτη με 75 ψήφους από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος

Ο 46χρονος Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος -κατά κόσμον Θεοχάρης Θεοχάρης- είναι ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, όπως είχε αποκαλύψει από το καλοκαίρι η Voria. Ο κ. Φιλόθεος αντικαθιστά τον κ. Άνθιμο, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους υγείας.

Διαβάστε: O Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος επικρατέστερος διάδοχος του Άνθιμου στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε το πρωί της Δευτέρας στην Ιερά Σύνοδο της Ελλάδος μέσα σε κλίμα ομόνοιας και χωρίς αντεγκλήσεις και ο νέος Μητροπολίτης συγκέντρωσε 75 ψήφους επί των παριστάμενων ιερωμένων. Τιμητικά στην ψηφοφορία μπήκαν δύο ιερωμένοι από τη Θεσσαλονίκη, ο ηγούμενος της Αγίας Θεοδώρας, αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Γιάγκου που πήρε 6 ψήφους και ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Αθανασίου, ο οποίος συγκέντρωσε 3 ψήφους, ενώ βρέθηκαν και 5 λευκά ψηφοδέλτια.

Νωρίτερα στο Συνοδικό Μέγαρο Αθηνών έγινε ψηφοφορία για το αν ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης θα προκύψει δια μεταθέσεως ή δια εκλογής και υπερίσχυσε η εκλογή με 41 ψήφους έναντι 37 της μεταθέσεως. Την ψηφοφορία είχε ζητήσει με επιστολή του ο Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος ενδιαφερόταν για τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

Ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κατάγεται από τη Χαλκίδα και θεωρείται ιερωμένος ευγενής, καλλιεργημένος, πιστά αφοσιωμένος στα ιερατικά του καθήκοντα.
Σπούδασε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών, στη Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ και έκανε το μεταπτυχιακό του στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ. Διορίστηκε στη θέση του Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, μετά από απόφαση του κ. Ιερώνυμου τον Οκτώβριο του 2019 και έκτοτε αποτελεί το δεξί του χέρι.

Εκάρη μοναχός τον Φεβρουάριο του 2002 στην Μονή Αγίου Γεωργίου Άρμα (κοντά στο χωριό Φύλλα Ευβοίας) και σχεδόν αμέσως χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Μητροπολίτη Χαλκίδος Χρυσόστομο, ενώ τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον ίδιο Μητροπολίτη, λαβών και το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας (2002-2009) και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος (2009-2016) της Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων. Παράλληλα, εργάστηκε στην Κατήχηση της Νέων, ήταν μέλος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Χαλκίδος, ως εκπρόσωπος της Μητροπόλεως, διετέλεσε Διευθυντής και Καθηγητής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδας, δίδαξε ως Καθηγητής στις Ειδικές Σχολές της Μητροπόλεως, των Υποψηφίων Κατηχητών και Κατασκηνωτικών Στελεχών.

Το 2016 διορίστηκε Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου, το 2018 Α΄ Γραμματέας-Πρακτικογράφος της Ιεράς Συνόδου και από τον μάρτιο του 2019 είναι  Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, μετά από απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου.

Στις 11 Οκτωβρίου 2019, με πρόταση του Αρχιεπισκόπου, εξελέγη Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ωρεών.