Skip to main content

Ο χρυσός τρούλος στην Ευξεινούπολη με δωρεά Ιβάν Σαββίδη (video)

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η τελετή χοροστατούντος του μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα και παρουσία εκπροσώπου του ρωσικού προξενείο

Ένας εντυπωσιακός χρυσός τρούλος τοποθετήθηκε, χθες, στην εκκλησία του Αγίου Σεραφείμ του Σάροφ, στην Ευξεινούπολη, στην περιοχή της Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης, πάνω από την περιφερειακό οδό.

Σύμφωνα με το vice.com.gr, το συνολικό βάρος του χρυσού τρούλου, που αποτελεί δωρεά του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη στην εκκλησία, είναι δύο τόνοι, εκ των οποίων ενάμιση τόνο ζυγίζει ο εσωτερικός μεταλλικός σκελετός και 500 κιλά τα φύλλα χαλκού. Στο τέλος, "βάφτηκε" με χρυσό, βάρους περίπου μισού κιλού. Ο τρούλος κατασκευάστηκε στο κηπάριο δίπλα στην εκκλησία, τους τελευταίους τρεις μήνες. 

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η τελετή για την τοποθέτηση του τρούλου χοροστατούντος του μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα και παρουσία εκπροσώπου του ρωσικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη.

Σημειώνεται ότι την εκκλησία του Αγίου Σεραφείμ έχτισαν ομογενείς από τη Σοβιετική Ένωση. Η εκκλησία θεμελιώθηκε το 1998 και τα θυρανοίξια έγιναν το 2000.

(Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Αβραμίδης)