Skip to main content

Ο Έντι Ράμα κατηγορεί την Ελλάδα ότι επιδιώκει την ανατροπή του

Επιχείρημα αποτελούν οι προβλέψεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά και του προέδρου του ΚΕΑΔ, Βαγγέλη Ντούλε, ότι η κυβέρνηση Ράμα θα πέσει.

Δεν έχει τέλος η ανθελληνική ρητορική Αλβανών πολιτικών, όχι μόνον εν όψει του επικείμενου προεκλογικού αγώνα, αλλά πρόκειται για συνεχιζόμενη τακτική επί σειρά ετών, αρχής γενομένης από την αθέτηση -κατ’ εντολήν της Τουρκίας- της υπογραφής στην Συμφωνία καθορισμού των ΑΟΖ.

Κατ’ αυτάς όμως, πέραν της συνήθους στάσης των κομμάτων των Αλβανοτσάμηδων, η ανθελληνική ρητορεία βρίσκεται συνεχώς στα χείλη του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, με επιστέγασμα την κατηγορία που απηύθυνε κατά της Ελλάδας, περί προσπαθειών ανατροπής του, με βάσει ακροβατικούς συλλογισμούς, και φυσικά με κανένα επιχείρημα.

Φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Αλβανίας, σχολίασε τις δηλώσεις του Έντι Ράμα σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, τις οποίες επανέλαβε σε τηλεοπτική συνέντευξή του, όπως τις μετέφερε στα ελληνικά το Tribune: «Προκάλεσαν αίσθηση οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Ράμα στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, σύμφωνα με τις οποίες, αλβανικοί πολιτικοί κύκλοι της αντιπολίτευσης συνεργάζονται με ξένες χώρες για να προκαλέσουν ταραχές στην Αλβανία.

» Οι εταίροι μας θα απογοητεύονταν εάν αλλάζαμε πορεία, υπάρχουν όμως άλλοι που θα ήθελαν κάτι τέτοιο. Ο Αρχηγός της Αντιπολίτευσης έχει κάθε δικαίωμα να μην κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε φίλους και εκείνους που δεν θέλουν το καλό της Αλβανίας. Τόσα μπορώ να πω σήμερα, και εδώ δεν μιλώ για εχθρούς».

Η εφημερίδα σχολίασε: «Δεν είναι δύσκολο να σχολιάσει ή να καταλάβει κανείς για ποιον μιλούσε ο πρωθυπουργός, αρκεί να αναφερθεί στη στενή συμμαχία που έχει εδραιωθεί πλέον ανάμεσα σε πολιτικούς κύκλους της χώρας, στην ελληνική κυβέρνηση και ελληνικούς κύκλους, με στόχο την ανατροπή του Ράμα.

» Ο ΥΠΕΞ κ. Κοτζιάς δήλωσε στα τέλη του προηγούμενου μήνα ότι η κυβέρνηση Ράμα θα πέσει, τα ίδια σχεδόν δήλωσε και ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες σε τηλεοπτική συνέντευξη». Προσέξτε την συλλογιστική ακροβασία, που ανέφερα. Έκαναν την ίδια πρόβλεψη, άρα συνεργάζονται εναντίον της Αλβανίας.

Συνεχίζει η εφημερίδα: «Έχουμε επίσης την επίσκεψη Μέτα στην Αθήνα, τις δηλώσεις μετά την επίσκεψη αυτή και τις προσπάθειες ελληνικών "Σειρήνων" να προσελκύσουν τον Μέτα». Επομένως «ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει».

Λάδι στη φωτιά ρίχνει και η Αλβανίδα ΥΠΕΘΑ, Μίμι Κντέλι, εναντίον του Πάνου Καμμένου, με υπαινιγμό για φιλοπόλεμη στάση, που αφορά στις εμφανίσεις του Έλληνα Υπουργού με στρατιωτική στολή. Είπε: «Το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε για να ενώσει τις δημοκρατικές χώρες του βόρειου ημισφαιρίου απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή. Όμως σήμερα δυσκολεύομαι να καταλάβω γιατί ο οποιοσδήποτε πολιτικός στα Βαλκάνια φορά στρατιωτική στολή και προσπαθεί να ξυπνήσει τα φαντάσματα του παρελθόντος. Έχουν παρέλθει οι εποχές των υπολοχαγών. Δώστε στην ειρήνη μία ευκαιρία».

Θέλω μόνο να προσθέσω, ότι προ δύο ετών υπήρξαν εκτιμήσεις από έμπειρους κύκλους του υπουργείου Εξωτερικών, που διέρρευσαν στον Τύπο, ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σχέδιο με ευρύτερες προεκτάσεις στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Οι εκτιμήσεις προέκυψαν από την ρηματική διακοίνωση της Αλβανίας που επιδόθηκε στον Έλληνα πρέσβη στα Τίρανα, με την οποία αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας να πραγματοποιήσει έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος.

Αξιωματούχοι από το περιβάλλον του Νίκου Κοτζιά σημειώνουν ότι τα Τίρανα επιχειρούν να θέσουν επί τάπητος πέρα από τη συμφωνία για τις Θαλάσσιες Ζώνες του 2009 και άλλα ζητήματα, όπως και τα χερσαία τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Σε όλα αυτά, προστίθενται εμπρηστικά πρωτοσέλιδα μερίδας του τουρκικού Τύπου, ο οποίος πυροδοτεί την αντιπαράθεση με την Ευρώπη. Χαρακτηριστική περίπτωση της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Star, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι σε 50 χρόνια η Ευρώπη θα είναι μουσουλμανική, η Ελλάδα αλβανική και η Γαλλία αλγερινή. Μάλιστα, η εφημερίδα δημοσιεύει και σχετικό χάρτη με πηχυαίο τίτλο «Για το φόβο της ημισελήνου», όπου η Ελλάδα καλύπτεται από την αλβανική σημαία. Με δεδομένο ότι όλα τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου ελέγχονται πριν από τη δημοσίευσή τους, η κίνηση της εφημερίδας, με πρωτοσέλιδο άρθρο μάλιστα, ήταν αρεστή στον Ερντογάν.