Skip to main content

Ο... εμίρης του «Μαρινόπουλου» και το μπλόκο στο deal με Σκλαβενίτη

Πώς ο μεγαλύτερος πιστωτής της αλυσίδας σούπερ μάρκετ και πρώην πρωθυπουργός του Κατάρ μπλόκαρε τη συμφωνία με τον Σκλαβενίτη.

Μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό, ωστόσο κρίνεται εξαιρετικά σημαντικό. Ποιος είναι σήμερα ο μεγαλύτερος πιστωτής της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος; To fund Helens του πρώην πρωθυπουργού του Κατάρ, Αλ Τάνι!

Πώς; Όταν ξεκίνησε η πρώτη διαδικασια αναδιάρθρωσης του δανεισμού της εταιρείας, η βασική πιστώτρια τράπεζα αναζήτησε επενδυτές. Και βρήκε τον σημαντικότερο στο πρόσωπο του Αλ Τάνι. Ο τελευταίος αγόρασε τα ακίνητα όπου στεγάζονται τα μεγάλα καταστήματα «Μαρινόπουλου», έναντι 117 εκατ ευρώ και τα ενοικίασε και πάλι στην εταιρεία (sale and lease back).

Όμως, η εταιρεία δεν τήρησε τη συμφωνία (το χρέος έφτασε στα 130 εκατ.) και οι Καταριανοί κατέφυγαν στη δικαιοσύνη. Και κάπως έτσι μπλόκαρε και η συμφωνία με τον στρατηγικό επενδυτή (Σκλαβενίτης), που απ' όλο το δίκτυο της Μαρινόπουλος, ήθελε να αγοράσει τα μεγάλα καταστήματα...

Για την ιστορία και όχι μόνο, να σημειωθεί ότι ο κ. Αλ Τάνι δεν είναι ο μόνος Καταριανός που έχει επενδύσει χρήματα σε ελληνικά σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με πληροφορίες και ο πρώην εμίρης έχει κάνει το ίδιο, αλλά σε άλλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ...