Skip to main content

Ο πόλεμος στη Τουρκία και οι επιπτώσεις του στην Ελλάδα

Ο απελευθερωτικός αγώνας του κουρδικού λαού και πώς μία επικράτησή του απέναντι στην Τουρκία μπορεί να επηρεάσει τη χώρα μας.

Εξ αρχής θέλω να πω ότι οι συγκρούσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας κακώς αναφέρονται με το όρο «εμφύλιος», από την στιγμή που Τούρκοι και Κούρδοι δεν ανήκουν στην ίδια φυλή, ούτε αντιμάχονται για το ποιος θα κατακτήσει την εξουσία. Πρόκειται επομένως για έναν πόλεμο, ο οποίος έχει την συνήθη εικόνα όπου ο ένας αντίπαλος επιδιώκει την απόσπαση εδάφους, και ο άλλος την διατήρησή του.

Αν όμως αντιμετωπιστεί έτσι το θέμα, τότε επιτιθέμενος θα μπορούσε να θεωρηθεί ο κουρδικός λαός, με τους Τούρκους να αμύνονται. Μόνον που δεν πρόκειται έτσι, λόγω του ότι οι Κούρδοι διεξάγουν στην ουσία έναν απελευθερωτικό αγώνα προκειμένου να επανακτήσουν την ανεξαρτησία τους, εναντίον ενός κατακτητή. Σ’ αυτήν την περίπτωση ο πρώτος των εμπλεκομένων έχει ένα ηθικό πλεονέκτημα, επειδή ο αγώνας του έχει ιδεολογικό περιεχόμενο, σε αντίθεση με τον έτερο που ως κατακτητής έχει ιδιοτελή κίνητρα, άρα και μικρότερη αποφασιστικότητα.

Λαμβανομένου αυτού υπόψη, και προστιθέμενου στο ισχυρό όπλο που διαθέτουν οι Κούρδοι, που δεν είναι άλλο από την υποστήριξη του ισχυρότατου διεθνή παράγοντα (δηλαδή, ΗΠΑ, Ρωσίας και Ισραήλ) είναι θέμα χρόνου να αναδειχθεί ο νικητής. Όποιος ανατρέξει στις συνθήκες που επικρατούσαν κατά την ελληνική Εθνεγερσία του 1821, θα διαπιστώσει ομοιότητες. Και τότε, όπως και τώρα, οι Ισχυροί (Ιερά Συμμαχία) δεν μπορούσαν να επιτρέψουν την ύπαρξη ενός αντιπάλου (της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας), που στεκόταν εμπόδιο στα σχέδιά τους, γι’ αυτό και στάθηκαν στο πλευρό των Ελλήνων (μόνο που τα σχέδια προέβλεπαν μια ελάσσονα Ελλάδα, μέχρι τον Ισθμό, αλλά ο πόθος για απελευθέρωση όλων των κατακτημένων εδαφών ήταν αρκετά δυνατός, ώστε σιγά-σιγά η ελληνική επικράτεια να αποκτήσει τα σημερινά της όρια).

Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει αμφιβολία -πλην εάν συντρέξουν απρόβλεπτα γεγονότα- πως ο αγώνας των Κούρδων θα ευοδωθεί. Φυσικά, τι είδους ανεξαρτησία θα απολαμβάνουν είναι άλλη υπόθεση. Ένα ακόμη προτεκτοράτο θα είναι, αλλά πάντως σε καλύτερη κατάσταση από την υπάρχουσα.

Ο Τιερί Μεϊσάν, από το Δίκτυο Βολταίρος, επιβεβαιώνει όσα κατά καιρούς έχουμε γράψει σ’ αυτήν την στήλη, αναφέροντας ότι από το 2001, οι στρατηγιστές του υπουργείου Άμυνας τω ΗΠΑ είχαν κατά νου την αναδιαμόρφωση της «ευρύτερης Μέσης Ανατολής», η οποία προέβλεπε τη διαίρεση της Τουρκίας υπέρ ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν, ενώνοντας τους Κούρδους της σημερινής Τουρκίας, του Ιράκ και του Ιράν.

Ο συνταγματάρχης Ralph Peters είχε μιλήσει γι’ αυτό το σχέδιο σε ένα άρθρο του Parameters το 2001, πριν από τη δημοσίευση του χάρτη του το 2005. Υπενθυμίζω ότι αυτός ο χάρτης παρουσιάστηκε σε Ημερίδα του ΝΑΤΟ στην Αθήνα, και έφερε τον εκνευρισμό στον συνταγματάρχη, στρατιωτικού ακόλουθου της τουρκικής Πρεσβείας, ο οποίος αποχώρησε οργισμένος. Και αυτόν τον χάρτη έχει κατά νου ο κ. Ερντογάν, ο οποίος επαναλαμβάνει σε κάθε λόγο του, ότι «θέλουν να διαμελίσουν την πατρίδα μας». Μόνο που ο ίδιος κάνει ό,τι μπορεί για να φέρει πιο κοντά τον χρόνο που αυτό θα συμβεί.

Η εξασθένηση της Τουρκίας θα ωφελήσει προφανώς την Ελλάδα, όχι όμως έως του σημείου να μη ανησυχεί. Και τούτο διότι, δεν συμφέρει στους ισχυρούς να την διαλύσουν, αφού ναι μεν χάνει τον στρατηγικό της ρόλο ως προς την Μ. Ανατολή, αλλ’ εξακολουθεί να αποτελεί ισχυρό ανάχωμα στην επιθυμία της Ρωσίας για κάθοδο στην Μεσόγειο.

Εκείνος όμως που δεν αναλύεται στην Ελλάδα (και δυστυχώς δεν είναι μόνον αυτό) είναι και οι επιπτώσεις που έχει ο πόλεμος στο εσωτερικό της, στο μεταναστευτικό. Αναλογίζεται κάποιος πόσα εκατομμύρια Τούρκων θα βαπτισθούν «πρόσφυγες»; Το αναλογίστηκε σε ειδική ραδιοφωνική εκπομπή-έρευνα ο ραδιοσταθμός της Minneapolis των ΗΠΑ, με την οποία ασχολήθηκε η τουρκική εφημερίδα Cumhurriyet και μετέφερε στα ελληνικά ο δημοσιογράφος Νίκος Χειλαδάκης. Ποιο, μεταξύ άλλων, θα είναι το αποτέλεσμα αποσταθεροποίησης και διάσπασης, της Τουρκίας;

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό αυτό άρθρο, η Τουρκία με πληθυσμό 72 εκατομμύρια στο ξέσπασμα ενός εμφυλίου πολέμου που θα την οδηγήσει σε διάσπαση, δεκάδες εκατομμύρια Τούρκων θα προσπαθήσουν να φύγουν κυνηγημένοι από την χώρα με κατεύθυνση την Ευρώπη και με πρώτο σταθμό φυσικά την Ελλάδα, που φαντάζει σαν ένα «όμορφο» ξέφραγο αμπέλι.
Μένω σ’ αυτό σήμερα, με την ελπίδα να αποτελέσει έναυσμα για προβληματισμό των αρμοδίων (που αγνοώ ποιοι είναι).

πηγή φωτογραφίας http://mediad.publicbroadcasting.net