Skip to main content

Ο εμφύλιος στην Τουρκία θα έχει οπωσδήποτε επιπτώσεις στην Ελλάδα

Η πολιτική Ερντογάν για το κουρδικό είναι πλέον φανερή και αναμένεται και άλλες εθνικές ομάδες να αντιδράσουν στη βαρβαρότητα του Τούρκου δικτάτορα.

Το υπαινίχθηκα πριν από καιρό, και επανέρχομαι τώρα μετά από συνέντευξη που έδωσε στην Deutsche Welle, o πρόεδρος της Τουρκικής Κοινότητας στη Γερμανία, Άλι Τοπράκ. Ο φόβος μου είναι ότι δεν θα αργήσει η στιγμή, όπου στο πλευρό, ή παράλληλα με τους Κούρδους θα βρεθούν και άλλες εθνικές ή θρησκευτικές ομάδες, οι οποίες θα αντιδράσουν στην βαρβαρότητα που επιδεικνύει εναντίον τους ο δικτάτορας Ερντογάν.

Παρενθετικώς να πω, ότι δικαιωμένος από τα γεγονότα στην θέση μου -την οποία εδώ και πολλά χρόνια υποστηρίζω, και επιβεβαιώνεται- ότι όλες οι χώρες θα ζήσουν εφιαλτικές στιγμές, ώστε να εξασθενίσουν διχο- ή τριχοτομημένες, αναλογίζομαι με τρόμο τι θα συμβεί όταν θα έρθει η ώρα και της Αιγύπτου, όπου οι πρόσφυγές της έχουν ως μόνη διέξοδο την Κρήτη.

Η πολιτική του Ερντογάν ως προς το κουρδικό, είναι πλέον φανερή. Όπως έχει γραφεί στην στήλη προ καιρού, καταστρέφει τις κουρδικές πόλεις υποχρεώνοντας τους Κούρδους να τις εγκαταλείψουν και να διασκορπιστούν στην τουρκική επικράτεια, και στην θέση τους θα τοποθετήσει Σύρους και Ιρακινούς πρόσφυγες, αλλοιώνοντας τον πληθυσμό της νοτιοανατολικής Τουρκίας που είναι αμιγής πληθυσμό, κτίζοντας καινούργιες πόλεις με χρήματα της Ε.Ε. και του Ο.Η.Ε. που δίνονται για την εγκατάσταση προσφύγων. Θα φανεί και στα μάτια αφελών ως φιλάνθρωπος ευεργέτης των δεινοπαθούντων.

Βεβαίως, οι Κούρδοι το έχουν πλέον αντιληφθεί, γι’ αυτό και δεν αρκούνται στην αντιμετώπιση των τουρκικών στρατευμάτων μόνον στις κουρδικές περιοχές, αλλά επεκτείνουν την δράση τους και αλλού. Στον Πόντο, με την σύμπραξη αυτόνομων αριστερών ομάδων και με βομβιστικές επιθέσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Σε περίπτωση μάλιστα -σχεδόν βεβαία- που φυλακιστούν οι ηγέτες και στελέχη του φιλοκουρδικού κόμματος, στους οποίους ήδη έχουν σταλεί κλήσεις για ανάκριση, τότε οι Κούρδοι δεν έχουν άλλο περιθώριο παρά να κηρύξουν πόλεμο μέχρις εσχάτων, ή να υποταχθούν, με όλες τις συνέπειες.

Και έρχομαι στην συνέντευξη του Άλι Τοπράκ στην Deutsche Welle, στην οποία εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα. «Στην παρούσα φάση κλιμακώνεται και πάλι η σύγκρουση μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και του PKK. Το PKK έχει απειλήσει με επιθέσεις σε περίπτωση που δεν απελευθερωθεί ο Οτσαλάν. Εάν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση της κατάστασης το ερχόμενο διάστημα, εάν ξεσπάσει εμφύλιος, τότε θα ξεκινήσει μια μαζική φυγή από την Τουρκία με κατεύθυνση της Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον Άλι Τοπράκ, μετά το απροσδόκητα καλό εκλογικό αποτέλεσμα του φιλοκουρδικού HDP στις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές, οι Κούρδοι ζουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Ολόκληρες πόλεις και χωριά έχουν ισοπεδωθεί ενώ μετράμε 500.000 Κούρδους πρόσφυγες εντός της χώρας. Εδώ και μήνες εφιστούμε την προσοχή στο γεγονός ότι η Τουρκία προκαλεί νέα αίτια φυγής. Αλλά τότε κανείς δεν ήθελε να μας ακούσει».

Ο Τοπράκ, κάνει λόγο μόνο για Κούρδους πρόσφυγες, μη λαμβάνοντας υπόψη ότι στην αναμενόμενη έξαρση των αιματηρών γεγονότων -που δεν θα οφείλονται μόνον στην μη αποφυλάκιση του Οτσαλάν, αλλά και στην φυλάκιση του Ντεμιρτάς- δεν θα είναι μόνον Κούρδοι που θα αναζητήσουν την τύχη τους στην Ευρώπη. Η οικονομική ανέχεια διώχνει από τις χώρες τους αστούς νεόπτωχους, όπως συμβαίνει και με τους Έλληνες, που περί τους 400 χιλ. έχουν ήδη εγκαταλείψει την χώρα. Επομένως, και Τούρκοι αστοί θα φύγουν από την Τουρκία.

Αν μάλιστα υποχωρήσει η Ευρώπη στον τουρκικό εκβιασμό και δώσει βίζα στους Τούρκους, τότε δεν θα είναι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες οι νέοι πρόσφυγες, αλλά εκατομμύρια. Από ότι φαίνεται η ελληνική κυβέρνηση με την πολιτική των ανοιχτών συνόρων, θα έχει σχέδιο πώς θα απορροφήσει όλους αυτούς. Ή μήπως όχι;