Skip to main content

Ο Εμανουέλ Μακρόν τον Σεπτέμβριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αποκλειστικές πληροφορίες της Voria.gr, σύμφωνα με τις οποίες ο Γάλλος Πρόεδρος θα επισκεφθεί στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου τη χώρα μας.

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Voria.gr, πρόκειται να επισκεφθεί την Ελλάδα και όχι μόνο την Αθήνα, αλλά πιθανότατα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς υπάρχει θέληση στήριξης των γαλλικών επενδύσεων στη χώρα μας.

Η επίσκεψη Μακρόν, η οποία ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί, ούτε καν διαρρεύσει ευρύτερα στον Τύπο, σχεδιάζεται όπως φαίνεται για τις 7 και 8 Σεπτεμβρίου. Ο Γάλλος πρόεδρος, από τον οποίο πολλά προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση, θα έρθει στη χώρα μας με πρώτο σταθμό της επίσκεψής του την Αθήνα, ενώ οι πληροφορίες τον θέλουν να επισκέπτεται και τη Θεσσαλονίκη ακριβώς επειδή ο γαλλικός όμιλος της CMA CGM (μέσω της Terminal Link) είναι ένας από τους τρεις εταίρους της κοινοπραξίας που αναμένεται να αναλάβει στους επόμενους μήνες το management της ΟΛΘ Α.Ε.  

Με την εκλογή Μακρόν έγινε φανερό ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να στηρίζεται στην Γαλλία, σε ό,τι αφορά στην προσπάθειά της για έξοδο από την κρίση με παραμονή στην Ευρωζώνη. Άλλωστε, είχε σχολιαστεί από όλο τον ελληνικό Τύπο πολύ θετικά, η δήλωση Μακρόν πριν τον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, όταν ο Γάλλος πολιτικός είχε ανοικτά δηλώσει: «Είμαι υπέρ μιας συντονισμένης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, διατηρώντας την Ελλάδα στην Ευρωζώνη».

Ο Εμανουέλ Μακρόν οπωσδήποτε μπορεί και θα έχει βαρύνοντα λόγο για τους χειρισμούς που θα γίνουν από πλευράς ΕΕ  στο ελληνικό θέμα, καθώς πέραν του ειδικού πολιτικού του βάρους, διαθέτει προσωπική σημαντική εμπειρία από την απασχόλησή του στη γαλλική δημόσια οικονομική διοίκηση, ενώ έχει εργαστεί και σαν επενδυτικός τραπεζίτης στην Τράπεζα  Rothschild, έναν οικονομικό οργανισμό με τον οποίο είναι γνωστό ότι συνεργάζεται η ελληνική κυβέρνηση ( ΟΔΔΗΧ).

Ποιος όμως θα είναι ο λόγος έλευσης του Γάλλου προέδρου στην Ελλάδα, στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αν και οπωσδήποτε το κινηματικό του  “En Marche” πολύ ταιριάζει με την ώθηση που χρειάζεται η ελληνική οικονομία για να βγει προς τα εμπρός.

Πέρα από τις υποθέσεις υψηλής πολιτικής και την αποφασιστικότητα που δείχνει ο Γάλλος πρόεδρος στη διεκδίκηση της ενίσχυσης της θέσης της χώρας του στα Ευρωπαϊκά πράγματα και εξελίξεις, στον οικονομικό τομέα, δεν υπάρχουν πληροφορίες για σημαντικές γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα, στην παρούσα φάση, εξαιρουμένης της στρατηγικής επένδυσης στον ΟΛΘ.

Εξ όσων πληροφορείται η Voria.gr, η Suez Environnement, πού είναι κάτοχος του 5% των μετοχών της ΕΥΑΘ Α.Ε., δεν έχει πλέον ενδιαφέρον για το ποσοστό του 23% που ενδεχομένως θα αξιοποιηθεί με πώληση από το Δημόσιο σε ιδιώτη. Η εταιρεία, που στο παρελθόν ήταν έτοιμη να επενδύσει στην απόκτηση της ΕΥΑΘ, όταν επρόκειτο να πωληθεί το πλειοψηφικό πακέτο του Δημοσίου, φαίνεται πως πλέον δεν ενδιαφέρεται ζωηρά καθώς τα δεδομένα άλλαξαν και το 50%+1 μετοχή τουλάχιστον, θα μείνει στον έλεγχο του Δημοσίου.

Βεβαίως, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποιους τρόπους αξιοποίησης του ποσοστού του δημοσίου, θα προτείνει ο σύμβουλος που επέλεξε το ΤΑΙΠΕΔ για ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ. Η σύμβαση ανάθεσης έργου θα υπογραφεί στο αμέσως επόμενο διάστημα,  όπως πληροφορήθηκε η Voria.gr, κάτι που συνεπάγεται ότι θα παρέλθει διάστημα τετραμήνου πριν καταθέσει ο σύμβουλος την πρότασή του.

Η Suez όπως και όποιοι άλλοι ιδιώτες ενδιαφερθούν να επενδύσουν στην ΕΥΑΘ, είναι πλέον ή βέβαιο ότι θα συναντήσουν για μία ακόμη φορά τις αντιδράσεις των εργαζομένων και του κινήματος SOSτε το Νερό, ενώ υπάρχει και το προηγούμενο του δημοψηφίσματος του 2014.

Ασχέτως όμως του αν τελικώς η Suez θα δείξει ενδιαφέρον, ξανά, για την ΕΥΑΘ, η έλευση Μακρόν, πολιτικά αλλά και οικονομικά μόνο θα ωφελήσει την Ελλάδα. Να μην ξεχνούμε ότι οι Γάλλοι, μαζί με τους Γερμανούς, είναι οι σημαντικότεροι από τους ξένους επενδυτές στην ελληνική οικονομία, ενώ η γαλλική παρουσία, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, έχει αφήσει το αποτύπωμά της από τις αρχές ακόμη του 20ου αιώνα και για όλα τα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι και τις ημέρες μας.