Skip to main content

Ο «ελληνικός ιός» εξαπλώνεται σε όλη τη Ν.Ευρώπη

Τελικώς «ο ιός της Ελλάδας» φαίνεται ότι μόλυνε για τα καλά τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό νότο. Κι αυτό γιατί τα spreads των πορτογαλικών δεκαετών ομολόγων, έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, οριστικά έχει σ
Τελικώς «ο ιός της Ελλάδας» φαίνεται ότι μόλυνε για τα καλά τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό νότο. Κι αυτό γιατί τα spreads των πορτογαλικών δεκαετών ομολόγων, έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, οριστικά έχουν σταθεροποιηθεί πάνω από τις 300 μονάδες βάσης. Την ίδια ώρα, τα αντίστοιχα ισπανικά φλερτάρουν με τις 150 μονάδες, ενώ πρόβλημα εντοπίζεται πλέον τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ιρλανδία. Στη Μαδρίτη, σήμερα, πραγματοποίησαν μια έκδοση 5ετούς ομολόγου, με επιτόκιο 3,58%.

Προκειμένου να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, για την καλύτερη αποτύπωση της κατάστασης, πριν από έναν μήνα σε ανάλογη έκδοση και πάλι 5ετούς ομολόγου, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 2,35%. Δηλαδή, μπήκε «καπέλο» της τάξης του 1,2% μέσα σε λιγότερο από 30 μέρες. Κι αν για την Ελλάδα χρειάσθηκε να ενεργοποιηθεί ένα σχέδιο διάσωσης της τάξης 110 δισ. ευρώ για να διασωθεί, στην περίπτωση της Ισπανίας, το αντίστοιχο ποσό, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 350 δισ.