Skip to main content

O εφιάλτης του κ. Τσίπρα για τα μέτρα που θα συμφωνηθούν

Εκφράζονται έντονοι φόβοι ότι το «μείγμα» των μέτρων που θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς θα πλήξει τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα.

Με τη διαπραγμάτευση σε εξέλιξη, αυτό το οποίο γίνεται καθημερινά ολοένα και περισσότερο ορατό στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι ότι τα μέτρα και αντίμετρα που θα συμφωνηθούν και θα πρέπει να νομοθετηθούν από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν θα έχουν ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αλλά θα είναι ισόποσα, μόνον εάν εκτιμηθεί ότι η χώρα είναι σε θέση να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα πολύ πάνω από το 3,5%. Σε διαφορετική περίπτωση οι απώλειες σε εισοδήματα θα είναι μεγάλες.

Κι αυτό τρομάζει τον πρωθυπουργό, γιατί γνωρίζει ότι έτσι δεν θα ψηφισθούν. Επίσης, εκφράζονται έντονοι φόβοι ότι το «μείγμα» των μέτρων που θα συμφωνηθεί θα πλήξει τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, που η κυβέρνηση είχε επιχειρήσει να διατηρήσει αλώβητα από τη φοροκαταιγίδα και τις περικοπές συντάξεων της τελευταίας διετίας, ευελπιστώντας πως θα δημιουργήσει μια σταθερή εκλογική βάση. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, εάν ισχύσει ότι θα πρέπει να υπάρξουν έσοδα της τάξης του 0,75% από το αφορολόγητο και ισόποσα κονδύλια από την προσωπική διαφορά στις συντάξεις, το κόστος για τους ασθενέστερους θα είναι μεγάλο.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με υπολογισμούς, εάν παράλληλα ισχύσουν ορισμένες μειώσεις στη φορολογική κλίμακα για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις το αφορολόγητο θα πρέπει να πέσει κάτω από τις 6.000 ευρώ, προκειμένου να εξοικονομηθεί 0,75% του ΑΕΠ. Αντιστοίχως, στο μέτωπο του ασφαλιστικού θα πρέπει ή να προβλεφθεί οριζόντια μείωση της τάξης των 40-50 ευρώ σε όλους τους νυν συνταξιούχους, ή να υπάρξουν πολύ μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις από ένα ύψος και πάνω.

Κι αυτό ακριβώς είναι ο εφιάλτης του πρωθυπουργού.