Skip to main content

Νέες χωματερές στην Κεντρική Μακεδονία με την ανοχή των δήμων

Ογδόντα νέες χωματερές... φύτρωσαν στην Κεντρική Μακεδονία, που είχε κλείσει περίπου 500. Κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιάς τη φετινή αντιπυρική περίοδο

Εκεί που νομίζαμε ότι είχαμε τελειώσει με τις παράνομες χωματερές στην Κεντρική Μακεδονία και γλυτώσαμε και τα πρόστιμα από την ΕΕ (τα οποία χρυσοπληρώνει για άλλες περιοχές της Ελλάδας ο φορολογούμενος πολίτης) αίφνης μας προέκυψαν 80!

Περίπου 500 χωματερές λειτουργούσαν στο παρελθόν στην Κεντρική Μακεδονία. Όλες έκλεισαν και όλες υποτίθεται ότι αποκαταστάθηκαν, ενώ εκκρεμούσαν μόνο κάποιες αναπλάσεις, για να κλείσει οριστικά το ζήτημα.

Όπως όμως αποκάλυψε στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Μπάμπης Στεργιάδης, στο μεσοδιάστημα άνοιξαν νέες χωματερές οι οποίες είναι πλέον «βραδυφλεγείς βόμβες» για τη φετινή αντιπυρική περίοδο στους 38 δήμους της περιοχής.

Οι χωματερές φέρονται να λειτουργούν με την ανοχή των δήμων και εν όψει της θερινής περιόδου υπάρχει κίνδυνος να μετατραπούν σε εστίες εκδήλωσης πυρκαγιάς. Ο όγκος των σκουπιδιών που απορρίπτονται στις 80 χωματερές είναι μεγάλος και τις καθιστά μόνιμη απειλή, αφού βρίσκονται κοντά σε δασικές περιοχές και ρέματα, απειλώντας παράλληλα τόσο το περιβάλλον, όσο και τη δημόσια υγεία.

Η ΕΕ έχει επιβάλει «τσουχτερά» πρόστιμα στη χώρα επειδή επιτρέπει να λειτουργούν άτυπα (παράνομα) οι χωματερές και δεν λαμβάνει τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να κλείσουν οριστικά.

Η αντιπυρική περίοδος αρχίζει επισήμως την Πρωτομαγιά, όμως παρά τους εκτεταμένους ελέγχους της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, οι χωματερές... ζουν και βασιλεύουν.

«Δυστυχώς, παρότι βάσει νόμου οι παλιές χωματερές έχουν κλείσει, τα τελευταία χρόνια ανοίγουν παράνομα νέες, με αποτέλεσμα να αποτελούν τη σοβαρότερη απειλή για πρόκληση πυρκαγιών φέτος», είπε ο κ. Στεργιάδης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία Πυροσβεστικής και Πολιτικής Προστασίας κατά μέσο όρο σε καθένα από τους 38 δήμους λειτουργούν μία έως δύο χωματερές. «Πρέπει να κλείσουν αμέσως όλες οι χωματερές, για να αποτραπεί ο κίνδυνος να εκδηλωθούν πυρκαγιές, ειδικά όταν σημειώνονται υψηλές θερμοκρασίες. Υπάρχει συνεχής εποπτεία και έλεγχος αυτών των χωματερών, κυρίως από την Πυροσβεστική, αλλά οι περισσότερες συνεχίζουν να λειτουργούν. Αυτό πρέπει να σταματήσει και οι δήμοι, παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό και πόρους, οφείλουν άμεσα να προχωρήσουν στο κλείσιμο και την αποκατάσταση των χωματερών», επισήμανε ο κ. Στεργιάδης.

Πάντως, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δήλωσε ότι υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για τη νέα αντιπυρική περίοδο, ενώ έγιναν οι συσκέψεις των συντονιστικών οργάνων σε όλους τους νομούς, εκτός της Θεσσαλονίκης, που θα γίνει στις 10 Μαΐου.

Φέτος, στον αντιπυρικό σχεδιασμό θα αξιοποιηθούν ενεργά οι εθελοντικές ομάδες, ενώ θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα των καυσίμων για τα οχήματα, αφού η χρηματοδότηση είναι ανεπαρκής.

Ακόμη ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ειδικά οι δασικές πυρκαγιές, λόγω των σημαντικών ελλείψεων σε προσωπικό των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως και τα λίγα πυροσβεστικά αεροσκάφη «Καναντέρ» που διαθέτει η περιοχή. Φέτος στη Θεσσαλονίκη θα εδρεύουν λιγότερα αεροσκάφη από τα πέντε ως έξι που συνήθως υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια, όπως και το ρωσικό ελικόπτερο, λόγω εξοικονόμησης πόρων.

Οι περιοχές με το μεγαλύτερο κίνδυνο, όπου θα πέσει και το βάρος των υπηρεσιών είναι η Χαλκιδική, η Πιερία και η Θεσσαλονίκη. Προτεραιότητα στην περιφρούρηση και προστασία θα έχουν δάση και δασικές εκτάσεις στη Χαλκιδική, (πυκνή βλάστηση, πεύκα κτλ.), ο Όλυμπος και το Σέιχ Σου.