Skip to main content

Ο Δρούτσας αποτιμά θετικά την επίσκεψη Νετανιάχου

Δεν τίθεται θέμα διατάραξης των σχέσεων της Ελλάδας με τα αραβικά κράτη από την επίσκεψη Νετανιάχου στην Αθήνα, καθώς οι κινήσεις γίνονται «σε συντονισμό με τους φίλους μας από τον αραβικό κόσμο», δήλ
Δεν τίθεται θέμα διατάραξης των σχέσεων της Ελλάδας με τα αραβικά κράτη από την επίσκεψη Νετανιάχου στην Αθήνα, καθώς οι κινήσεις γίνονται «σε συντονισμό με τους φίλους μας από τον αραβικό κόσμο», δήλωσε την Τετάρτη  ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας. Χαρακτήρισε «απολύτως επιτυχή» την επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού, κατά την οποία συμφωνήθηκε η εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ και αναδείχθηκε η ετοιμότητα της Ελλάδας να συνεισφέρει στον αραβοϊσραηλινό διάλογο για την επίλυση του Παλαιστινιακού.

Σε συνέντευξή του στον ρ/σ Flash, ο Δ. Δρούτσας αναφερόμενος στα διμερή θέματα είπε ότι η έμφαση δόθηκε στους τομείς της ασφάλειας, της στρατιωτικής συνεργασίας και ιδιαίτερα της οικονομικής συνεργασίας. Έκανε ειδική αναφορά στον τουρισμό, «τη βαριά μας βιομηχανία», σημειώνοντας ότι «ο αριθμός των τουριστών από το Ισραήλ έχει αυξηθεί θεαματικά αυτή την περίοδο και υπάρχουν πάρα πολλά περιθώρια μεγαλύτερης αύξησης, ακόμα και μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

Απαντώντας στο ερώτημα αν αυτή η επίσκεψη αλλάζει κάποιες πάγιες στρατηγικές της ελληνικής διπλωματίας και αν τίθεται σε κίνδυνο η παραδοσιακή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με τα αραβικά κράτη, απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι «είμαι κατηγορηματικός ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα».

Τόνισε, μάλιστα, ότι «ακόμα κι αυτή η κίνηση της προσέγγισης με το Ισραήλ έχει εκτιμηθεί και όλες αυτές οι κινήσεις γίνονται και έχουν γίνει και σε συντονισμό με όλους τους φίλους μας από τον αραβικό κόσμο».

Μιλώντας για τον ρόλο της Ελλάδας στην ειρηνευτική διαδικασία για το Παλαιστινιακό, είπε ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ και η ανταπόδοση της επίσκεψης από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, κατά την οποία αναμένεται η επανέναρξη άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, είναι ένα ενδεικτικό στοιχείο ότι μπορούμε και θα παίξουμε έναν ρόλο ουσίας.

Υπογράμμισε ότι πριν από την άφιξη Νετανιάχου ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε σειρά επαφών με ηγέτες του αραβικού κόσμου, οι οποίες συνεχίζονται -και όχι μόνον με ηγέτες του αραβικού κόσμου- προκειμένου «να συντονίσουμε κάποια πράγματα, να ενημερώσουμε, να ακούσουμε απόψεις, ώστε να υπάρχει η ελληνική ουσιαστική συμμετοχή σε αυτή την ειρηνευτική διαδικασία».

Η Ελλάδα, η οποία και στο παρελθόν έχει παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο, όπως κι ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, ως προσωπικότητα, μπορεί και πάλι να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο, υπογράμμισε ο κ. Δρούτσας.

Ερωτηθείς, τέλος, για την κριτική που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση, ότι δηλαδή προσεγγίζει το Ισραήλ σε μια χρονική στιγμή που το τελευταίο ψάχνει για αντίπαλο δέος έναντι της Τουρκίας, απάντησε ότι η προσέγγιση με το Ισραήλ δεν είναι κάτι καινούριο, ότι η συγκυρία ψυχρότητας Τουρκίας - Ισραήλ δεν συνιστά το λόγο αυτής της προσέγγισης, «αλλά βεβαίως η Ελλάδα αξιοποιεί κάθε ευκαιρία που της προσφέρεται, αυτό να είναι σαφές».