Skip to main content

Ο δήμος Νέαπολης - Συκεών μετράει τις πληγές του από τις πλημμύρες

Η διοίκηση του δήμου Νεάπολης-Συκεών επιτίεται κατά κατά των Οργανισμών κοινής ωφέλειας, στις οποίες επιρρίπτονται ευθύνες για τις ζημιές.

Σε αγώνα δρόμου ταχύτητας για την επούλωση των πληγών που άνοιξε σε περιοχές του δήμου Νεάπολης-Συκεών η έντονη και καταρρακτώδης προχθεσινή βροχόπτωση βρίσκονται τα τεχνικά συνεργεία του δήμου, αποκαθιστώντας την ομαλή λειτουργία της πόλης και εξαλείφοντας τις εστίες κινδύνου που δημιουργήθηκαν στο οδικό δίκτυο.

Η εικόνα την οποία αντίκρισαν οι κάτοικοι περιοχών που επλήγησαν περισσότερο από το έντονο καιρικό φαινόμενο, προκάλεσε την οργή τους καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των προβλημάτων προκλήθηκε εξαιτίας των ημιτελών παρεμβάσεων εργολαβιών σε δίκτυα των κοινωφελών επιχειρήσεων, όπως είναι η ΔΕΗ, το Φυσικό Αέριο, ο Οργανισμός Ύδρευσης και Αποχέτευσης και ο ΟΤΕ. Οι οργανισμοί αυτοί συγκέντρωσαν και τα πυρά της διοίκησης του δήμου Νεάπολης-Συκέων, με τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη να κάνει λόγο για «εγκληματικά ανεύθυνες συμπεριφορές».

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από την εικόνα που παρουσίασαν τα περισσότερα σημεία όπου είχαν προηγηθεί εργασίες των κοινωφελών οργανισμών, οι οποίες δεν αποκατέστησαν πλήρως τις υποδομές. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις καταγράφηκαν στην  26ης Οκτωβρίου 4 (Συκιές), σε παρέμβαση του Φυσικού Αερίου που έμεινε σχεδόν ανολοκλήρωτη, και στην Κανάρη 36 (Συκιές), που άνοιξε μεγάλη λακκούβα σε έργο της ΔΕΗ, ενώ πολλές σχάρες φρεατίων του δικτύου της ΕΥΑΘ «επέπλεαν» στα οδοστρώματα.

«Τραγικές ευθύνες…»

«Οι ευθύνες των ΔΕΚΟ είναι τραγικές. Δεν μπορούν να αντιμετωπίζουν τη δημόσια ασφάλεια με τόση ανευθυνότητα όταν αναλαμβάνουν κι εκτελούν έργα, κι αφήνουν πίσω τους ανολοκλήρωτες παρεμβάσεις χωρίς να αποκαθιστούν πλήρως και με ασφάλεια την κατάσταση των οδοστρωμάτων ή των  πεζοδρομίων. Έτσι, με την πρώτη δυνατή βροχόπτωση, εξαιτίας των εγκληματικά ανεύθυνων συμπεριφορών, τα χώματα φεύγουν και ανοίγουν λακκούβες άκρως επικίνδυνες για τα οχήματα και τους πεζούς, και ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα», δηλώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.
Ο ίδιος στρέφει τα πυρά του και κατά του Οργανισμού Αποχέτευσης εξαιτίας της «εγκατάλειψης» του δικτύου, που είχε ως αποτέλεσμα την αδυναμία του να απορροφήσει τον όγκο ύδατος λόγω του πλημμελούς καθαρισμού των αγωγών. «Η εικόνα ήταν απαράδεκτη. Πλημμύρισαν ισόγεια σπίτια και καταστήματα καθώς οι αγωγοί δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στην αποστολή τους. Αυτό συνέβη ακόμη και στην περιοχή του Κρυονερίου, όπου κατασκευάστηκε ο μεγάλος αντιπλημμυρικός αγωγός, έργο 10 εκατ. ευρώ, και τα νερά δεν μπορούσαν να κατευθυνθούν σε αυτόν από τους κάθετους αγωγούς που έχουν φρακάρει αφού πολύ σπάνια καθαρίζονται. Σε συνδυασμό με τις ενέργειες κάποιων ασυνείδητων, που συνέδεσαν το οικιακό δίκτυο με το δίκτυο ομβρύων υδάτων, υπήρχαν εικόνες με επιπλέοντα λύματα θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και τη δημόσια υγεία», ανέφερε.

Εργασίες αποκατάστασης

Με το πρώτο φως της ημέρας την επομένη της βροχόπτωσης, αντιδήμαρχοι και υπηρεσιακά στελέχη ξεκίνησαν την καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν στους δρόμους και τους κοινόχρηστους χώρους, ανταποκρινόμενοι ταυτόχρονα στις υποδείξεις των πολιτών που επικοινωνούσαν με την αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία.

«Σε πολλά σημεία η κατάσταση διαμορφώθηκε δύσκολη. Δεχθήκαμε πολλές ειδοποιήσεις από τους συμπολίτες μας και νομίζω ότι αντιμετωπίσαμε την κρίση αποτελεσματικά. Συνεχίζουμε να βρισκόμαστε σε δράση ώστε να εξαλείψουμε κάθε πρόβλημα και όλος ο δήμος και κάθε γειτονιά να επανέλθει σε ομαλή και ασφαλή λειτουργία», δηλώνει ο αντιδήμαρχος Μικροέργων-Ηλεκτροφωτισμού και Πολεοδομίας Στέλιος Γκατζές.

Να σημειωθεί ότι ο δημοτικός μηχανισμός ανέλαβε άμεση δράση, καθαρίζοντας τους δρόμους, τα πάρκα και τις παιδικές χαρές από τα φερτά υλικά, ενώ ειδικά συνεργεία αποκαθιστούσαν τα οδοστρώματα που επλήγησαν, με κάποιες εργασίες και παρεμβάσεις να βρίσκονται σε εξέλιξη που αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός της ημέρας.

Μεταξύ των άλλων, εργασίες αποκατάστασης πραγματοποιήθηκαν στο οδόστρωμα της οδού Ελπίδος (Συκιές), έγινε απομάκρυνση φερτών υλικών, μπαζών και καθαρισμός περιοχών στα Πεύκα και κυρίως στις οδούς Λεωφ. Γ.Παπανικολάου, Νερομύλων και Κωνσταντινουπόλεως, διανοίξεις δρόμων και αντιμετώπιση των διαβρώσεων σε οδούς με σημαντικότερες των οδών Κυκλαμίνων, Νερομύλων, Ιμβρου στα Πεύκα, Ρήγα Φεραίου και Σουρμένων στις Συκιές, Ανδρέου Δημητρίου στη Νεάπολη και Αν.Θράκης στον Αγ.Παύλο. Ταυτόχρονα, ασκήθηκαν πιέσεις στις εταιρίες και οργανισμούς να παρέμβουν για την αποκατάσταση των σημείων που αφορούσαν δικές τους υποχρεώσεις.