Skip to main content

Ο «διχαστικός» Βαρουφάκης και οι πιέσεις για αντικατάστασή του

Παρά την πίεση που έχει ασκηθεί στον πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας «αντιστάθηκε» και εξουσιοδότησε τον κ. Βαρουφάκη να διαπραγματευτεί για τη χώρα.

Δεν υπάρχει κανένα απολύτως ενδεχόμενο να συγκληθεί νέο έκτακτο Eurogroup, εντός της εβδομάδας (μετά το σημερινό), προκειμένου να επικυρώσει μια συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της. Ολοι συμφωνούν με την άποψη του προέδρου της Ευρωπαικής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι «απομένει ακόμα πολύς δρόμος για να διανύσουμε με την Αθήνα».

Το σίγουρο, πλέον, είναι ότι πολλά, αλλά όχι όλα, θα κριθούν στο σημερινό Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες και στο οποίο την χώρα μας θα εκπροσωπήσει, τελικά, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης.

Παρά την πίεση που έχει ασκηθεί στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, σχεδόν από το σύνολο των εταίρων - δανειστών, ώστε να τον «αποσύρει» έστω και προσωρινά από την διαπραγμάτευση, ο κ. Τσίπρας «αντιστάθηκε» και τον  εξουσιοδότησε για μια ακόμα φορά ώστε να διαπραγματευτεί για λογαριασμό της χώρας.

Κατά πόσο η παρουσία του κ.Βαρουφάκη μπορεί να διευκολύνει στην εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης, που τόσο ανάγκη έχει η χώρα σε αυτή τη φάση;. Επ αυτού, οι απόψεις διχάζονται, ακόμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης.