Skip to main content

Ο διάδοχος του Πούτιν και γιατί διαμαρτύρονται οι Σκοπιανοί

Ο διάδοχος του Ρώσου πρόεδρου Πούτιν, γιατί διαμαρτύρονται οι Σκοπιανοί και η αντικατάσταση του ρωσικού εξοπλισμού από αμερικανικό στη Βουλγαρία

Διαμαρτύρονται οι Σκοπιανοί, επειδή υπάρχουν πολλές καθυστερήσεις στα σύνορα, και χάνουν ώρες από τα μπάνια τους στην Κατερίνη. Γράφει σκοπιανή εφημερίδα ότι στους μεθοριακούς σταθμούς των συνόρων με την Ελλάδα, γίνεται το αδιαχώρητο. Μεγάλες ουρές οχημάτων σχηματίστηκαν για να περάσουν τον έλεγχο και να πάνε στην Ελλάδα και είναι τεράστια η κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Έρχονται πληροφορίες ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ήδη επιλέξει τον διάδοχό του. Από την στιγμή που οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέστησαν πολιτικό εργαλείο του Κρεμλίνου, στην Ουκρανία, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, στρατηγός Σεργκέι Σοϊγκού, ο πιο ένθερμος οπαδός της λύσης της προσάρτησης της Κριμαίας, πήρε πόντους.

Μια μικρή λεπτομέρεια, που ίσως παίξει ρόλο στις μετέπειτα ελληνορωσικές σχέσεις. Ο Σοϊγκού είναι… τουρκικής καταγωγής. Θα μου πεις κι εμείς έχουμε πολλούς Έλληνες σε σημαντικές θέσεις στην αλλοδαπή, αλλά την Ελλάδα την έχουν ταυτίσει μόνο με διακοπές (είχαν ρωτήσει τον αδελφό του Σημίτη, σημαίνον πολιτικό στέλεχος στην Γερμανία, τι είναι γι’ αυτόν η ελληνική πατρίδα, και είπε «ο ήλιος… η θάλασσα...).

Μία σου και μία μου, που λένε. Θύμωσε ο Ερντογάν που ο Πούτιν πήγε στην Αρμενία και όχι στην Καλλίπολη για τα 100 χρόνια από την μάχη στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και δεν πήγε κανείς υπουργός σε δεξίωση της ρωσικής Πρεσβείας στην Άγκυρα.

Θύμωσε απ’ αυτό ο Πούτιν και διαμαρτυρήθηκε στους Τούρκους για υπόθαλψη Καυκάσιων τζιχαντιστών, που καταζητούνται από τους Ρώσους. Δεν το άφησε αναπάντητο ο Ερντογάν και στην πρόσφατη συνάντησή τους στο Αζερμπαϊτζάν, παρέδωσε στον Πούτιν τουρκική έκθεση για καταπάτηση των δικαιωμάτων των Τατάρων της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Ερώτηση: Εμείς κάναμε ποτέ κάτι ανάλογο στην Τουρκία. Δεχόμαστε καθημερινά προσβολές, κατά κάποιο τρόπο δεν πρέπει να το ανταποδώσουμε;

Άρχισε στην Βουλγαρία η αντικατάσταση του ρωσικού εξοπλισμού από αμερικανικό. Μετά δόξης και τιμής, που λένε, παρελήφθη το πρώτο άρμα μάχης «M1A2 Abrams» -βάρους 70 τόνων- και θα υπάρξει συνέχεια. Λένε ότι αυτά τα άρματα μάχης θα δώσουν τη δυνατότητα στο βουλγαρικό στρατό να εξοικειωθεί με την πολεμική μηχανή των ΗΠΑ.

Είχε αφιέρωμα στον Παναγή Παπαληγούρα το κανάλι της Βουλής. Και ειπώθηκε μεταξύ άλλων ότι ήταν ένθερμος υποστηρικτής της ιδιωτικής οικονομίας. Δεν βρέθηκε κανείς από τους «αγιογράφους» του Παπαληγούρα να θυμηθεί ότι ήταν τόσο ένθερμος υποστηρικτής της ιδιωτικής οικονομίας, ώστε κρατικοποίησε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τις Τράπεζες του Ανδρεάδη και πλήθος άλλων επιχειρήσεων, ώστε η πολιτική του ονομάστηκε τότε «σοσιαλμανής». Ίσως γι’ αυτό και τον πρόβαλε το κανάλι της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Για να καταλάβουμε τι είδους «ιδιωτικοποιήσεις» θα γίνουν.

Την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, δεν είναι γνωστά τα αποτελέσματα των αλβανικών αυτοδιοικητικών εκλογών. Έγιναν όμως γνωστές οι «παρατυπίες» σε βάρος των ελληνικής καταγωγής υποψηφίων δημάρχων. Το ομογενειακό κόμμα ΚΕΑΔ καταγγέλλει απόπειρες αλλοίωσης αποτελέσματος στις τοπικές εκλογές Χιμάρας:

«Σήμερα Κυριακή 21.06.2015, λίγες ώρες αφού άνοιξαν τα εκλογικά κέντρα, παρουσιάστηκαν αρκετές σοβαρές παρατυπίες που εμπόδισαν την ομαλή έκβαση της ψηφοφορίας. Όλες αυτές οι παρατυπίες γίνονται εις βάρος του υποψηφίου του ΚΕΑΔ και με σκοπό να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα προς όφελος του υποψηφίου του Σοσιαλιστικού κόμματος του Έντι Ράμα». Ακούει κανείς;

Καλλισθένης