Skip to main content

Ο διαβήτης χτυπά και στα δόντια

Διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα έχουν οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη και δε φροντίζουν για τη ρύθμιση του σακχάρου τους.
Διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα έχουν οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη και δεν φροντίζουν για τη ρύθμιση του σακχάρου τους, σύμφωνα με έρευνες επιστημόνων, οι οποίες παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα η Διαβητολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος.

«Όταν ο διαβητικός ασθενής δεν ρυθμίζει το σάκχαρό του, τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στα υγρά του στόματος μπορεί να βοηθήσουν τα μικρόβια να αναπτυχθούν και να θέσουν τη βάση για ασθένεια των ούλων», δήλωσε ο λέκτορας Παθολογίας-Διαβητολογίας της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Τριαντάφυλλος Διδάγγελος.

«Συνεπώς, οι διαβητικοί αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας δοντιών κι εμφάνισης ασθενειών στη στοματική τους κοιλότητα, σε σύγκριση με τους διαβητικούς που ρυθμίζουν σωστά το σάκχαρό τους», εξήγησε.

Η σωστή οδοντιατρική φροντίδα και ο έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα κρίνονται απαραίτητα για τη διατήρηση ενός υγιούς στόματος, σύμφωνα με την καθηγητή.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της ημερίδας, σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση του διαβήτη παίζουν η σωστή διατροφή και η άσκηση. Μάλιστα, η διατήρηση του φυσιολογικού βάρους του σώματος και η μέτρια φυσική άσκηση μειώνουν έως και 50% τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ