Skip to main content

Ο Δεκέμβρης του 2008 και η έξυπνη πολιτική της Κύπρου στις γεωτρήσεις

Η αναφορά Κοντονή στα επεισόδια του 2008, το αίτημα Τόσκα στην Αλβανία για συνεργασία στην πάταξη της διακίνησης ναρκωτικών και οι σερβικές «πονηριές»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι «Η ΝΔ περίμενε να συμβεί στην Αθήνα ό,τι συνέβη το 2008», αναφερόμενος στους βανδαλισμούς στο κέντρο των Αθηνών, αιτιολογώντας γιατί η Αστυνομία δεν επενέβη.

Λάθος διαπίστωση. Αφενός, ούτε το 2008 η Αστυνομία επενέβη, αφετέρου οι κύκλοι που οργάνωσαν τα επεισόδια ήθελαν την πτώση της Ν.Δ., ενώ οι ίδιοι κύκλοι θέλουν την διατήρηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ως εκ τούτου, επεισόδια παρόμοια με το 2008, δεν θα συμβούν, παρά μόνο αν αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ να εγκρίνει κατασκευή αγωγού αερίου με την Ρωσία.

Ο Τόσκας μίλησε για συνεργασία με την Αλβανία στο ζήτημα διακίνησης των ναρκωτικών. Δεν κατάλαβα τι ακριβώς συνεργασία θα έχουμε. Θα μας δίνει ο Έντι Ράμα μέρος από τα ποσοστά που παίρνει από τους εμπόρους ναρκωτικών; Επειδή, αν ο Τόσκας εννοεί συνεργασία στην πάταξη της διακίνησης ναρκωτικών, λάθος πόρτα χτύπησε.

Μετά και τις τελευταίες αλητείες της Τουρκίας, δίνει την αφορμή να θέσει η ελληνική πλευρά, ένα ακόμη ζήτημα προς επίλυση. Εκτός από την εγκατάλειψη του αιτήματος για ασφάλεια/εγγυήσεις στην Κύπρο, να αναγνωρίσει την κυπριακή ΑΟΖ. Η επιτυχημένη διπλωματική κίνηση είναι να έχεις τον αντίπαλο-εχθρό, συνεχώς απολογούμενο.

Αυτό που κάνει δηλαδή η Τουρκία επί δεκαετίες σε βάρος μας, με τους έμφοβους, αδαείς ή καιροσκόπους πολιτικούς μας να πέφτουν στην παγίδα και να απολογούμαστε συνεχώς. Πότε θα βρεθεί ο μάγκας πρωθυπουργός ή υπουργός [όχι ψευτόμαγκας, τέτοιους έχουμε πολλούς] που θα πάει στην Τένεδο για να ελέγξει αν εφαρμόζεται η Συνθήκη της Λωζάνης;

Η Κύπρος, εφάρμοσε κατά γράμμα τη σοφή συμβουλή που έδωσε ο Σπυρίδων Μαρκεζίνης στο έργο του «Πολιτική Ιστορία της Ελλάδος». Έγραψε: «Ο ικανός πολιτικός ταυτίζει τα συμφέροντα της χώρας του με τον εκάστοτε ισχυρό». Η Κύπρος, στο ζήτημα των γεωτρήσεων, ανέθεσε σε γαλλικές και εβραιοαμερικανικές εταιρείες την εκμετάλλευση, κι ο Τούρκος έχει να κάνει μ’ αυτούς, και όχι με Έλληνες.

Αυτή είναι η συμπεριφορά των ικανών πολιτικών, αλλά και οι οποίοι θέλουν να υπηρετήσουν τον λαό. Όταν ταυτίζεις την χώρα σου με τον Μαδούρο [εκτός κι αν οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν κάποιο όφελος από αυτό] ποια είναι η προστιθέμενη ισχύς; Η Βενεζουέλα θα σταθεί εμπόδιο στις τουρκικές επιβουλές;

Ωραίοι είναι οι Σέρβοι. Ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ότι η Σερβία αναγνωρίζει τα Σκόπια με το «συνταγματικό όνομά» τους, δηλαδή «Δημοκρατία της Μακεδονίας», παρά την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από τα Σκόπια. Η δήλωση αυτή γίνεται μετά τη δήλωση στην Αθήνα του Σέρβου ΥΠΕΞ, Ίβιτσα Ντάτσιτς, ότι ήταν λάθος η αναγνώριση των Σκοπίων με το «συνταγματικό όνομά» τους, από τη Σερβία. [Ό,τι θέλει να ακούσει κάθε λαός].

«Δεν μπορούμε να βάλουμε παντού λαϊκά δικαστήρια. Δεν υπάρχει ο θεσμός του λαϊκού δικαστηρίου. Υπάρχει ο θεσμός της συντεταγμένης δικαστικής λειτουργίας», δήλωσε ο Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ασκώντας κριτική για τις πρόσφατες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών κατά των δικαστικών λειτουργών. Το σωστό είναι πως δεν έχουμε «ακόμη» λαϊκά δικαστήρια. Ετοιμάζονται όμως…