Skip to main content

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την πρώτη αξιολόγηση

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την επίλυση του προβλήματος, που "ακούει" στο όνομα πλειστηριασμοί.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος αναφορικά με το μείζον θέμα της πρώτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και της επίλυσης του μεγάλου προβλήματος, που "ακούει" στο όνομα "πλειστηριασμοί". Ως γνωστόν, η Ελλάδα, αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα, λειτουργεί με μια ανελαστική χρονική προθεσμία.

Όπως σας είχαμε προειδοποιήσει ήδη από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, το τελευταίο Eurogroup δεν πήρε αποφάσεις για το ελληνικό review, καθώς ήταν περίπου ...αντικειμενικά αδύνατο. Από τη στιγμή που το θέμα των πλειστηριασμών είναι ανοικτό, ακόμα και η συμβιβαστική πρόταση Μοσκοβισί για πράσινο φως στην Αθήνα στη βάση μιας δέσμευσης ότι θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα, απορρίφθηκε πανηγυρικά. Ο Γερούν Ντάιζελμπλουμ, όπως εύστοχα γράφει το Politico.eu, απέφυγε να χρησιμοποιήσει "κακές λέξεις", ανακοινώνοντας το αποτέλεσμα της συνεδρίασης, δίνοντας έτσι στην Αθήνα περιθώριο άλλης μιας εβδομάδας για να λύσει το θέμα.

Αυτό το χρονικό περιθώριο, ωστόσο, φτάνει σήμερα στο τέλος του. Και το ερώτημα είναι: θα λυθεί; Επ' αυτού, οι απαντήσεις διχάζονται. Οι "κοινωνιστές" της κυβέρνησης επιμένουν ότι οι πλειστηριασμοί της α' κατοικίας αποτελούν "κόκκινη γραμμή". Οι "ρεαλιστές", ωστόσο, επιμένουν ότι το θέμα είναι ουσιαστικά κενό περιεχομένου. Όπως μας λένε, "οι τράπεζες αποκλείεται να βγάλουν σε πλειστηριασμό 125.000 κατοικίες, δεν συμφέρει σε κανέναν να γίνει κάτι τέτοιο". Πάμε σε μια συμβιβαστική λύση που θα προβλέπει την προστασία του 40% - 45% εξ αυτών, με τις υπόλοιπες να απειλούνται τυπικά, αλλά όχι ουσιαστικά; Οι απαντήσεις προσεχώς.