Skip to main content

Ο Χότζας και... το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων

Αν η «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν» ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη της ονοματοδοσίας των Σκοπίων, οτιδήποτε άλλο μάλλον θα περάσει ευκολότερα

Ασφαλώς, την ιστορία με τον στάβλο του Χότζα και τους εργάτες του την έχετε ακουστά. Να σας την θυμίσουμε:

Ο Χότζας είχε μια πολύ μικρή κάμαρα στα κτήματά του, όπου έβαζε να κοιμούνται όσους δούλευαν στα χωράφια του. Μόνο που αυτοί διαμαρτύρονταν ότι επειδή ήταν πολύ μικρή, η ζέστη τα καλοκαίρια ήταν αβάσταχτη, ενώ δεν έφτανε ούτε τα πόδια τους να απλώνουν, όταν ξάπλωναν. Πήγαν λοιπόν στον Χότζα, για να παραπονεθούν για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης τους.

Αυτός τους άκουγε χωρίς να μιλά. Πού και πού, κούναγε το κεφάλι του, θέλοντας να δείξει ότι αντιλαμβάνεται το πρόβλημα, αλλά πέραν τούτου ουδέν. Φεύγοντας, οι εργάτες πίστευαν ότι τον είχαν πείσει για το δίκαιο του αιτήματος τους, να τους βρει δηλαδή μια πιο ευρύχωρη κάμαρα και περίμεναν.

Σε λίγο ήρθε ο αρχιεργάτης του Χότζα, φέρνοντας μαζί του και τα γαϊδούρια του υποστατικού. Τα έβαλε μέσα στη μικρή κάμαρα των εργατών κι αυτοί έπαθαν σχεδόν ...αποπληξία. «Μα» φώναζαν «ο χώρος δεν φτάνει για μας, και φέρατε και τα γαϊδούρια;». Όταν το βράδυ έπεσαν να κοιμηθούν όλοι μαζί, η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο. Την  επομένη το πρωί πήγαν στον Χότζα, διαμαρτυρήθηκαν έντονα και ζήτησαν να αποσυρθούν αμέσως τα γαϊδούρια από το δωμάτιο τους. Όπερ κι εγένετο. Και την επομένη, κοιμήθηκαν ήσυχοι.

Γιατί σας γράφουμε όλα τα παραπάνω;

Αν η «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν» ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη της ονοματοδοσίας των Σκοπίων, οτιδήποτε άλλο (πχ «Νέα Μακεδονία») μάλλον θα περάσει ευκολότερα...