Skip to main content

Ο Αρμαγεδδών είναι μπροστά μας και οι απώλειες θα είναι βιβλικές

Άρθρο στη Voria.gr του Δημήτρη Βαρτζόπουλου, πρώην γενικού γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης Σαμαρά και πρώην προέδρου της ΝΔ Θεσσαλονίκης.

του Δημήτρη Βαρτζόπουλου*

Όπως συχνά λέγεται, η πραγματικότης ξεπερνά και την πιο οργιώδη φαντασία. Λέγαμε ότι το 2017 η συσσώρευση νέων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Οι διευκρινήσεις των μέτρων της Κυβέρνησης Τσίπρα όμως υπερβαίνουν σε καταστροφικό μένος ακόμη και τα περιγραφόμενα στην Αποκάλυψη του Ιωάννη.

Είναι κατ´ αρχάς οι αυξήσεις διαφόρων ειδών στο ΦΠΑ, κυρίως βέβαια στα καύσιμα. Οι συνέπειες σε όλη την αλυσίδα των ειδών ευρείας κατανάλωσης είναι προφανείς. Θα μειωθούν τα περιθώρια κέρδους, είτε θα αυξηθούν οι τιμές. Σε συνδυασμό με τον υποδιπλασιασμό του ΕΚΑΣ και την επικειμένη πλήρη κατάργησή του η μείωση της κατανάλωσης βασικών αγαθών για τα πιό αδύναμα στρώματα του πληθυσμού είναι αναπόφευκτη. Ο μειωμένος τζίρος εκεί σημαίνει οριζόντια ύφεση.

Άλλο να το ακούς, να το διαβάζεις, να το περιμένεις έστω και άλλο να σου ´ρχεται. Η συγκεκριμενικοποίηση του Νόμου Κατρούγκαλου είναι πλέον γεγονός. Οι συνέπειές της στην δομή της ελληνικής αγοράς, κυρίως υπηρεσιών, ως και σε όλη την αλυσίδα του πρωτογενούς τομέως, παραγωγής και διακίνησης αγροτικών προϊόντων, θα είναι άνευ προηγουμένου στην ελληνική ιστορία. Η δομή της ελληνικής κοινωνίας θα μεταβληθεί ουσιαστικά και δραματικά. Και τούτο διότι:

Η συνήθης απάντηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων, αγροτών κοκ σε κάθε προσπάθεια κάθε Κυβέρνησης, να αυξήσει τους φόρους και τις παντοειδείς υποχρεώσεις τους, ήταν φυσικά μέχρις τούδε η φοροδιαφυγή. Τα capital controls και η - υποχρεωτική- εξάπλωση της χρήσης του πλαστικού χρήματος καθιστά το εγχείρημα ολοέν και δυσκολότερο.

Από την άλλη πλευρά βέβαια η απάντηση στις νεές απαιτήσεις Ταμείων και Εφορίας δεν θα είναι επ´ ουδενί η ικανοποίησή τους, για τον απλούστατο λόγο ότι τούτο είναι πρακτικώς αδύνατο. Χρήματα δεν υπάρχουν, οι εισπράξεις δεν επαρκούν, τα έτοιμα έχουν τελειώσει. Είναι πολύ μικρό το ποσοστό αυτών, που πραγματικά είναι σε θέση, να ανταποκριθούν χωρίς βίαιη μείωση των εισοδημάτων τους και του τρόπου ζωής τους.

Η απάντηση λοιπόν θα είναι διαφορετική: τα μικρομάγαζα θα κλείσουν, άλλοι θα υπαλληλοποιηθούν στην πραγματικότητα, άλλοι θα ψευτο-υπαλληλοποιηθούν δημιουργώντας εταιρείες εδώ ή στην Βουλγαρία. Στον αγροτικό χώρο τα πράγματα λόγω ΟΣΔΕ είναι πιό περίπλοκα, λύσεις όμως σίγουρα θα βρεθούν.

Εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες θα αλλάξουν τρόπο δουλειάς και ζωής, εκατομμύρια μέλη των οικογενειών τους θα κοιτούν το μέλλον με ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια.
Μα, θα μπορούσε, να αντικρούσει ο καθείς, αυτή δεν είναι η φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων; έτσι δεν είναι η Ευρώπη και η Αμερική; είναι δυνατόν, να συνεχιστεί ο ανατολίτικος μικροεπαγγελματισμός επ´ αόριστον;

Όχι δεν είναι! Η μετάβαση όμως σε συμπράξεις επαγγελματιών, μεγαλύτερους αγροτικούς κλήρους, οργανώσεις εν γένει οικονομίας κλίμακος, για να έχει αποτέλεσμα πρέπει, να γίνει σε βάθος χρόνου, να συγχρονίζεται με την αλλαγή των γενεών(όχι με το στανιό σε ανθρώπους κοντά στην σύνταξη ) και κυρίως, να γίνεται σε συνθήκες με δυνατότητες αύξησης τζίρου, ανάπτυξης δηλαδή.

Τούτο στην Ελλάδα της Αριστεράς δεν γίνεται, ούτε και πρόκειται να γίνει. Ανάπτυξη με υπουργούς, που εμποδίζουν τις ιδιωτικοποιήσεις, απεχθάνονται τον επιχειρηματικό ανταγωνισμό και το άνοιγμα της αγοράς και θεωρούν, ότι είναι δυνατόν, να υπάρξει κοινωνία μόνον εξ υπαλλήλων του δημοσίου και κρατικών βιομηχανιών και μονοπωλίων, είναι φυσικά χίμαιρα.

Η καθίζηση όλων των οικονομικών μεγεθών το 2017 και 2018 είναι λοιπόν αναπότρεπτη. Η έξοδος στις αγορές ως εκ τούτου αδύνατος. Νέα δάνεια, 4ο μνημόνιο δηλαδή, δεν πρόκειται επ´ουδενί, να ψηφίσει Κοινοβούλιο της Κεντρικής Ευρώπης. Άρα ή αλλάζουμε τα πάντα γρήγορα, Κυβέρνηση και πολιτική, ή η έξοδος μας από το Ευρώ είναι εξ ίσου αναπότρεπτη.
Οι απώλειες για τον Ελληνισμό θα είναι μεγαλύτερες των βιβλικών αναφορών.

*Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος διετέλεσε γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, υφυπουργός Υγείας και πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής στη ΝΔ Θεσσαλονίκης.