Skip to main content

H... φαιδρά πορτοκαλέα και ο αμείωτος λαϊκισμός της κυβέρνησης

Ο αμείωτος λαϊκισμός, ο γερμανικός Τύπος που πήρε στα σοβαρά τον Χαϊκάλη, γιατί ο Λαφαζάνης ζει σε λάθος χώρα και η... φαιδρά πορτοκαλέα

Ο λαϊκισμός συνεχίζεται αμείωτος. Όλοι οι υπουργοί υποστηρίζουν ότι δεν πιστεύουν στο Μνημόνιο -ικανοποιούν την πελατεία τους-, αλλά ζητούν από τους άλλους να το ψηφίσουν. Ε, δεν βρίσκεται μόνον στην πλευρά του Λαφαζάνη η παράνοια. Ούτε όμως μόνον στην πλευρά της κυβέρνησης. Και η αντιπολίτευση που θα το ψηφίσει το κατακρίνει εξίσου.

Δηλαδή, εγκρίνουμε αυτό που καταδικάζουμε. Κάτι σαν φάρμακο, αν καταλαβαίνω καλά. Είναι πικρό, αλλά ο γιατρός μας το επέβαλε. Το κακό είναι, ότι πήγαμε στον γιατρό όταν η ασθένεια προχώρησε. Αν πηγαίναμε με τα αρχικά συμπτώματα, ίσως θα αρκούσε μια ασπιρίνη. Επειδή ως ασπιρίνη μοιάζει το πρώτο Μνημόνιο, με αυτό που εγκρίνουμε τώρα.

Πάντως, μόνον στην Ελλάδα μπορούν να συμβούν αυτά. Η θεσμική αντιπολίτευση έγινε συμπολίτευση και ψηφίζει τα νομοσχέδια της κυβέρνησης που δε τα θέλει αλλά τι να κάνει, και η αριστερίστικη πλευρά του κυβερνητικού κόμματος είναι στην αντιπολίτευση μαζί με το ΚΚΕ και την Χρυσή Αυγή. Πόσο δίκαιο είχε ο ποιητής που χαρακτήρισε τον τόπο ως «φαιδρά πορτοκαλέα»…

Σε λάθος χώρα ζει ο Λαφαζάνης. Στην Βόρεια Κορέα ψήφισε στις δημοτικές εκλογές τον μοναδικό υποψήφιο σε κάθε δήμο, το... 99,97% των εκλογέων. Μη νομίζετε ότι το 0,03% είναι αντίθετο. Απλώς, πρόκειται για ασθενείς και κάποιους που βρίσκονται εκτός χώρας (ναυτικούς, διπλωμάτες…). Δεν κάνει μια βόλτα προς τα εκεί ο Παναγιώτης να πάρει φρέσκες ιδέες;

Αλλά τον Παναγιώτη, τον δούλεψαν κι οι Κινέζοι, ότι δεν δίνουν χρήματα. Η Κίνα έκανε επενδύσεις 27,5 δισ. στη Βενεζουέλα και στον Ισημερινό, κι έγινε ένα είδος «δανειστή ύστατης προσφυγής» για χειμαζόμενες οικονομίες. Ακόμη και η Αργεντινή κατάφερε να «τραβήξει» 2,6 δισ. δολάρια από την Κίνα σε ομόλογα.

Ο Χαϊκάλης αντιμέτωπος με τις φαιδρότητές του. Ο γερμανικός Τύπος τον πήρε στα σοβαρά -για να δημιουργήσει θέμα- και καταγγέλλει ότι ο νέος υφυπουργός είχε παρομοιάσει τη Μέρκελ με τον Χίτλερ, και με tweets είχε εκφράσει την συμπάθειά του στη 17η Νοέμβρη γράφοντας: "Πού είναι η 17 Νοέμβρη όταν τη χρειαζόμαστε;". Φίλε Παύλε, πράγματι απαιτείται σε έναν πολιτικό να είναι καλός ηθοποιός, όχι όμως του ελαφρού θεάτρου. Αυτό σε μπέρδεψε.

Τρελές καταστάσεις με τους μετανάστες στην Κρήτη! Αρνούνται να κατέβουν από το καράβι που τους περιμάζεψε και τους έσωσε, επειδή λένε... έχουν πληρώσει για να πάνε στην Ιταλία! Σωστό. Δεν μπορεί το εισιτήριο να γράφει Πρίντεζι και να σε κατεβάζουν στην Κρήτη. Δεν διάλεξαν έγκυρη μεταφορική εταιρία. Άλλη φορά να προσέχουν.

Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι έχουν το ίδιο πρόβλημα με την «πρώτη φορά Αριστερά». Για αλλού ξεκίνησαν, αλλού βρέθηκαν. Κι επειδή διαβάζουν μόνον κάτι ψευτοαναλύσεις για τον Μαρξ, να τους πω ότι η Ελλάδα είχε έναν φιλόσοφο που τον έλεγαν Αριστοτέλη (όχι τόσο σημαντικό όσο ο Λεουτσάκος, είναι αλήθεια) που είχε προβλέψει την περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, και το φαινόμενο αυτό το αποκάλεσε «ετερογονία σκοπού» (αλλού θες να πας, κι αλλού φτάνεις). Αν ζούσε σήμερα θα το αποκαλούσε «μπλέξαμε τα μπούτια μας, σύντροφοι».