Skip to main content

Ο αμερικάνικος κρίκος στη μεγάλη επένδυση της Αλεξανδρούπολης

Στελέχη της Cheniere βρέθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα και συναντήθηκαν με τον αρμόδιο υπουργό

Και το όνομα αυτής Cheniere. Αυτή σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, είναι η αμερικανική εταιρία που ενδιαφέρεται για να αποκτήσει το 20% της μονάδας υγροποίησης φυσικού αέριου που θα δημιουργηθεί στην Αλεξανδρούπολη, μέσα στην επόμενη πενταετία, σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση το αμερικανικό ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο, καθώς θα αποτελέσει έναν από τους βασικού κρίκους της ενεργειακής αποσύνδεσης της Ευρώπης από την Ρωσία, που αποτελεί βασικό ζητούμενο  για την Ουάσιγκτον.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στελέχη της Cheniere βρέθηκαν γι' αυτόν τον σκοπό στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα και συναντήθηκαν με τον αρμόδιο υπουργό (Σταθάκης) αλλά και τον έλληνα μέτοχο του project (Κοπελούζος).

Η συμφωνία βεβαίως δεν έκλεισε ακόμα, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει. Για την ιστορία θα πρέπει να αναφερθεί ότι η εν λόγω εταιρία δραστηριοποιείται στο κομμάτι του LNG και μάλιστα του σχιστοληθικού. Συνεπώς, δεν αποκλείεται, οι συναντήσεις που έγιναν στην Αθήνα να περιλάμβαναν και πρόβλεψη για μιας μορφής εμπορική συμφωνία, αναφορικά με την προμήθεια και αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Voria.gr είχε δημοσιεύσει το ακριβώς μετοχολόγιο της επένδυσης στην Αλεξανδρούπολη, η οποία, όταν ολοκληρωθεί, θα αλλάξει σημαντικά τον ενεργειακό χάρτη στην ευρύτερη περιοχή. Ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ, που υλοποιείται μερικά χιλιόμετρα πιο βόρεια. Και κάπως έτσι, θα πάρει σάρκα και οστά και ο αμερικανικός σχεδιασμός για την ενεργειακή επάρκεια στην Ευρώπη.