Skip to main content

Ο Αλέξης Τσίπρας θυμάται τον συνθέτη Λουκιανό Κηλαηδόνη

Τη μνήμη του συνθέτη, στιχουργού και ερμηνευτή Λουκιανού Κηλαηδόνη θέλησε να τιμήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με μία ανάρτησή του.

Με μία ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram αποφάσισε ο Αλέξης Τσίπρας να τιμήσει τη μνήμη του Λουκιανού Κηλαηδόνη ανήμερα της συμπλήρωσης ενός έτους από τον θάνατο του.

«Ο Λουκιανός ήταν ένας ευαίσθητος άνθρωπος που εξέπεμπε σεμνότητα, ευγένεια και άφησε μοναδικό στίγμα στη μουσική ζωή του τόπου», έγραψε ο πρωθυπουργός και συνέχισε «ένας καλλιτέχνης που αγάπησε και τραγούδησε τις γειτονιές της Αθήνας όσο λίγοι».
Την ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα συνόδευε ένα βίντεο όπου ο ίδιος μιλούσε, στο πλαίσιο ενός κύκλου τεσσάρων ντοκιμαντέρ-αφιερωμάτων με γενικό τίτλο: «Με τον Λουκιανό», που ετοίμασε η ΕΡΤ, με τον ίδιο τον Λουκιανό Κηλαηδόνη.

Για τον συνθέτη, στιχουργό και ερμηνευτή ο Αλέξης Τσίπρας έγραψε ακόμη: «Ο Λουκιανός υπήρξε ένας χαρισματικός μουσικοσυνθέτης αλλά και ένας ιδιαίτερος άνθρωπος», που «κατάφερε να αφήσει το δικό του ξεχωριστό στυλ στη μουσική ζωή του τόπου» και πρόσθεσε: «Χρησιμοποίησε ελληνικό στίχο, αλλά με ιδιαίτερο χιούμορ και ευαισθησία, ιδιαίτερη ευφυΐα. Όμως πάνω απ όλα ήταν ένας άνθρωπος που εξέπεμπε σεμνότητα, ευγένεια, ευαισθησία. Ένας ευαίσθητος άνθρωπος».

Μάλιστα σημείωσε ότι είχε την τύχη, όπως λέει, να τον γνωρίσει ως υποψήφιος για τον Δήμο της Αθήνας.  «Ο Λουκιανός βεβαίως τραγούδησε πολύ τις γειτονιές της Αθήνας, έγραψε για αυτές, τις αγάπησε» προσθέτει και συνεχίζει «Θυμάμαι το σπινθηροβόλο βλέμμα ενός μοναχικού καουμπόι, με τα Gauloise τα άφιλτρα που το ένα έσβηνε το άλλο άναβε. Ένας άνθρωπος γεμάτος ζωή μέχρι το τέλος. Θυμάμαι το μεγάλο του ενδιαφέρον και για την πόλη της Αθήνας αλλά και για την Αριστερά», συνεχίζει και αναφέρεται σε ένα ιδιαίτερο κίνημα που δημιούργησε. Το κίνημα των ανθρώπων που σκέφτονται, που με ιδιαίτερη ευφυΐα και χιούμορ αντιμετωπίζουν τη ζωή και τις δυσκολίες της και τις αναποδιές της αλλά και τις θετικές της πλευρές».

«Επίσης γνωρίζω πολύ καλά ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια περιοχή που κι εγώ αγαπώ, το Κέντρο της Αθήνας, την περιοχή της Κυψέλης, μια περιοχή που ιδίως στη δεκαετία του ‘60 κακοποιήθηκε βάναυσα από την άναρχη οικοδόμηση, την αντιπαροχή, αλλά μια περιοχή που παραμένει ακόμα και σήμερα να έχει πολλές μικρές γλυκές γωνιές, για τις οποίες ο Λουκιανός τραγούδησε. Και ίσως όταν κανείς θα περπατά για χρόνια από δω και στο εξής σ' αυτές τις περιοχές τα καλοκαιρινά βράδια που μυρίζει το γιασεμί, θα τραγουδά τα τραγούδια του και θα τον θυμάται», καταλήγει ο Έλληνας πρωθυπουργός.