Skip to main content

Ο Τσίπρας εγκαινίασε την πρώτη μονάδα απεξάρτησης στα Διαβατά (vid)

«Εγκαινιάζουμε, όχι μόνο μία νέα αρχή για τις φυλακές Διαβατών, αλλά μία νέα αντίληψη για τη σωφρονιστική πολιτική», δήλωσε ο πρωθυπουργός

Την πρώτη μονάδα απεξάρτησης σε ελληνικές φυλακές, η οποία στεγάζεται σε αυτόνομη πτέρυγα σωφρονιστικού καταστήματος, εγκαινίασε σήμερα στα Διαβατά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσία και του υπουργού Δικαιοσύνης. Κατά την άφιξή του στις φυλακές τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε αντιπροσωπεία των εργαζομένων στον Αγγελιοφόρο(διαβάστε περισσότερα εδώ).

Διασχίζοντας τμήμα των φυλακών ο πρωθυπουργός έγινε δεκτός με επευφημίες και χειροκροτήματα από τους κρατούμενους στις φυλακές.

«Το μήνυμα είναι ότι πάρα τις συνθήκες της κρίσης, της οικονομικής δυσκολίας, των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως χώρα και κοινωνία, έχουμε τη δυνατότητα με πείσμα και σκληρή δουλειά να δημιουργούμε, να παράγουμε, να κάνουμε πολλά για να αλλάξουμε την χώρα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του πριν λύσει την κορδέλα εγκαινιάζοντας την αυτόνομη θεραπευτική κοινότητα του ΚΕΘΕΑ-Προμηθέας για κρατούμενους χρήστες.

Όπως είπε ο ίδιος, «σήμερα εγκαινιάζουμε, όχι μόνο μία νέα αρχή για τις φυλακές Διαβατών, αλλά μία νέα αντίληψη για τη σωφρονιστική πολιτική. Μία αντίληψη που έχει στο επίκεντρό της την επιείκεια και τη δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας».

«Η μονάδα αυτή είναι ένα παράθυρο για να δούμε εμείς τι ακριβώς συμβαίνει μέσα, Κανένας άνθρωπος, κανένας πολίτης δεν πρέπει να θεωρείται ως πολίτης δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, που δεν έχει δικαιώματα», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Κυρίως, όμως, είναι ένα παράθυρο που θα βλέπουν οι μέσα προς τα έξω, ένα παράθυρο που θα βλέπει στην ελπίδα και όχι στον φόβο, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για όσους θέλουν να πάρουν τη μεγάλη απόφαση να δουλέψουν για να επανενταχθούν στο κοινωνικό περιβάλλον και, ταυτόχρονα, η πολιτεία να τους δώσει το στήριγμα, για την επανένταξη αυτή».

«Ένα παράθυρο, λοιπόν, στην ελπίδα, ώστε να μη γίνεται πράξη πάντοτε αυτό το τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου, "Σαν βγω απ' αυτήν τη φυλακή, κανείς δεν θα με περιμένει". Πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, ώστε η διαδικασία της έκτισης της ποινής να έχει πραγματικά σωφρονιστικό περιεχόμενο και να δίνει τη δυνατότητα σε όσους την εκτίουν να μπορούν να αξιοποιήσουν αυτήν τη διαδικασία και να βρουν στηρίγματα για να ξεκινήσουν την καινούρια ζωή», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Τόνισε, δε, ότι «είναι γνωστό διεθνώς πως, από μόνη της, η φυλακή δεν σωφρονίζει. Αντίθετα, η διαδικασία έκτισης της ποινής αποκόπτει τον κρατούμενο από το κοινωνικό περιβάλλον, από την οικογένεια, τη γειτονιά την εύρεση εργασίας, κι έτσι δημιουργεί, συνήθως, συνθήκες για την επιστροφή στην παραβατική συμπεριφορά, εάν ο ίδιος ο κρατούμενος δεν πάρει την απόφαση να κόψει αυτούς τους δεσμούς».

«Δυστυχώς», συνέχισε ο κ. Τσίπρα, «το σωφρονιστικό σύστημα, ακόμα και σε αυτούς που επιδεικνύουν τη θέληση και το κουράγιο να πάρουν τη μεγάλη αυτή απόφαση, δεν τους δίνει στηρίγματα. Γι' αυτό, η Πολιτεία και το σωφρονιστικό σύστημα πρέπει να στέκονται αρωγοί σε αυτήν την προσπάθεια και όχι να δημιουργούν εμπόδια, με εκδικητική, μάλιστα, συμπεριφορά πολλές φορές, προς τους κρατούμενους που κάνουν αυτό το μεγάλο βήμα». «Η μονάδα που εγκαινιάζουμε σήμερα υπηρετεί ακριβώς αυτόν τον στόχο», υπερθεμάτισε.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι τα επόμενα βήματα θα είναι η έναρξη συνεργασίας των φυλακών Κορυδαλλού με την ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Αττικόν για την ψυχιατρική περίθαλψη κρατουμένων και η δημιουργία σχολείων δεύτερης ευκαιρίας μέσα σε τρεις φυλακές.

Μετά τα εγκαίνια της μονάδας, ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας που λειτουργεί στις φυλακές Διαβατών και ενημερώθηκε από τους δασκάλους για τη λειτουργία του.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός εξήρε τη συμβολή του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου για την ολοκλήρωση της μονάδας και του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη γιατί επί υπουργίας του, το 2010, αποφασίστηκε η δημιουργία της.

«Βρισκόμαστε στο κάστρο του φόβου και ανοίγεται ένα παράθυρο, για να δουν οι από μέσα έξω και να διαπιστώσουν ότι υπάρχει μια κοινωνία αλληλεγγύης» τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και πρόσθεσε ότι η λέξη-κλειδί είναι η κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων.

Ο κ. Παρασκευόπουλος επισήμανε ακόμη ότι η συγκεκριμένη μονάδα είναι πρωτότυπη στην Ελλάδα, αλλά είναι και πρωτότυπη ιστορικά η κίνηση του κ. Τσίπρα να επισκεφθεί τις φυλακές Διαβατών, γιατί ποτέ στο παρελθόν πρωθυπουργός δεν έχει επισκεφθεί φυλακές.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Γεράσιμος Νοταράς είπε ότι τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ έχουν επιτυχία 70% και σε ετήσια βάση παρέχουν θεραπεία σε 3.000 άτομα και σε 6.000 μέλη των οικογενειών τους.

Ο κ. Τσίπρας ξεναγήθηκε στα κελιά των χρηστών και στους χώρους προαυλισμού, συνομίλησε μαζί τους και τους συνεχάρη για την προσπάθεια που κάνουν.

Παρόντες στην τελετή των εγκαινίων ήταν η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης, ο γγ του υπουργείου Δικαιοσύνης Κώστας Κοσμάτος, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Βαλεργάκης, η προϊσταμένη της Εισαγελίας Πρωτοδικών Σύρμω Κακάλη, η προσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Ειρήνη Αποστόλου, η εισαγγελέας Πρωτοδικών υπεύθυνη για τις Φυλακές Διαβατών Χριστίνα Καπαμά, ο αντίστοιχος εισαγγελέας Εφετών Χαρ. Μωϋσίδης.

Οι επευφημίες των κρατουμένων κατά την υποδοχή του πρωθυπουργού:

Η ομιλία του κ. Τσίπρα:

 

Ο πρωθυπουργός έγινε δεκτός με επευφημίες και χειροκροτήματα από τους κρατούμενους

 

Χαμόγελα κατά την κοπή της κορδέλας εγκαινίων

 

«Σήμερα εγκαινιάζουμε μία νέα αντίληψη για τη σωφρονιστική πολιτική», τόνισε ο πρωθυπουργός

 

Ο Αλ. Τσίπρας προσερχόμενος στο σωφρονιστικό ίδρυμα