Skip to main content

«Ο Αγροτοκαταναλωτής» ενισχύει την Αγροτική Αγορά της Γεωπονικής

Μία προσπάθεια να έρθουν κοντά παραγωγοί και καταναλωτές, μέσα από τη λειτουργία της Αγροτικής Αγοράς και του αγροτοκαταναλωτικού συνεταιρισμού.

Το επόμενό της βήμα ανάπτυξης θέλει να κάνει η μικρή Αγροτική Αγορά, που κάθε Παρασκευή πρωί λειτουργεί από μικρούς παραγωγούς στο Πεζοδρόμιο της οδού Αγίου Δημητρίου, στο φιλόξενο χώρο πίσω από τη Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.

Και το επόμενό της βήμα η Αγροτική Αγορά θα το κάνει μέσα από τον Κοινό Συνεταιρισμό Αγροτών και Καταναλωτών, «Ο Αγροτοκαταναλωτής».

Την Αγορά έχει στηρίξει από το ξεκίνημά της ο ομότιμος καθηγητής της Γεωπονικής Χρήστος Καμενίδης, γνωστός και πέραν της επιστημονικής κοινότητας από το λεγόμενο «κίνημα της πατάτας», τότε, τον πολύ δύσκολο χειμώνα του 2012.

Σήμερα, μετά την ψήφιση του νόμου Τσαυτάρη το 2014 και την τροποποίησή του από τον νυν υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου (ν.4384/2016), περίπου 15 παραγωγοί συγκεντρώνονται κάθε Παρασκευή και από τις 8 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι λειτουργούν την λεγόμενη «Αγορά της Γεωπονικής».

Στρώνονται οι πάγκοι με τα φρούτα, τα λαχανικά, τις ελιές, τα λάδια, τα τυροκομικά, τα όσπρια, αλλά και τα τουρσιά, τα αποστάγματα, τα τσάγια και τα μπαχάρια. Παραγωγοί από Επανωμή, Χαλκιδική, Κιλκίς, Κατερίνη, Σέρρες, Ημαθία, Άρτα, ανάμεσα τους και νέοι αγρότες, κάποιοι σπουδαγμένοι γεωπόνοι.  

Σε αυτή την Αγορά και στη απευθείας σχέση παραγωγών και καταναλωτών,  πιστεύει ο κ. Καμενίδης.

«Έχω μεγαλώσει σε αγροτική οικογένεια, στο νομό Σερρών, γνωρίζω από πρώτο χέρι τις συνθήκες δουλειάς των αγροτών, τις «χτυπημένες» τιμές που παίρνουν για τα προϊόντα τους, πότε παραδίδουν την παραγωγή τους και πότε πληρώνονται. Τα πράγματα έχουν βελτιωθεί αλλά απέχουν από το να είναι ικανοποιητικά. Μέρος λοιπόν της απάντησης στα προβλήματα των παραγωγών και κυρίως στις μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές, μπορούν να είναι οι αγορές μικρών παραγωγών, να πωλούν και να παίρνουν κατευθείαν ζεστό χρήμα στο χέρι», εξήγησε ο καθ. Καμενίδης προσθέτοντας:

«Αλλά το όφελος, μέσα από τις αγορές παραγωγών δεν είναι μόνο των αγροτών. Όφελος υπάρχει και για τους καταναλωτές, γιατί κλείνει το μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ της τιμής παραγωγού και της τελικής τιμής των προϊόντων».

«Ο Αγροτοκαταναλωτής» (συστάθηκε τον Ιούλιο του 2016), συνεταιρισμός αγροτών και καταναλωτών, με 105 μέλη σήμερα, κάνει λοιπόν το επόμενο βήμα, ώστε με τροποποίηση του καταστατικού του, να μειωθεί στα 15 ευρώ το ελάχιστο ποσό συμμετοχής και να εγγραφούν περισσότερα μέλη.

Αυτό οπωσδήποτε είναι ένα βήμα, αλλά παράλληλα αναζητείται και πιο κατάλληλος χώρος, πιο μεγάλος για να δέχεται περισσότερους παραγωγούς καθώς υπάρχει ενδιαφέρον συμμετοχής.

Οι οργανωτές της Αγοράς, μία εθελοντική ομάδα του Τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ, με υπεύθυνο τον καθηγητής Καμενίδη,  προσπαθούν να αξιοποιήσουν  σύγχρονες μεθόδους πώλησης αλλά και τα κοινωνικά δίκτυα, έχουν ανεβάσει την σελίδα τους στο facebook, δέχονται παραγγελίες ηλεκτρονικά και από το τηλέφωνο, ενημερώνουν για νέες αφίξεις προϊόντων και θέλουν να προχωρήσουν ακόμη πιο δυναμικά.