Skip to main content

Ο αγροτικός τομέας και η εκμηχάνισή του σε πρώτο πλάνο

Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης φέρνει και την εκμηχάνιση του αγροτικού κλάδου – Ποιες χρηματοδοτικές λύσεις προσφέρει η Τρ. Πειραιώς

Προπομπός ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 -2020, με το υπομέτρο 4.1 να αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην εκμηχάνιση του αγροτικού τομέα.

Ο αγροτικός τομέας, δεδομένου ότι συμμετέχει στην ελληνική οικονομία με ποσοστό πάνω από 3%, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας. Προαπαιτούμενο όμως είναι η ύπαρξη κεφαλαίων. Η πλήρης αξιοποίηση του ΠΑΑ αποτελεί προτεραιότητα, καθώς στόχος είναι να «περάσει» η γεωργία στην επόμενη ημέρα. Ως εκ τούτου σημαντικό είναι, η χρηματοδότηση να μην περιορίζεται σε μια απλή ροή κεφαλαίων αλλά, μέσω των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων, να υποβοηθείται η επίλυση και των δομικών προβλημάτων του αγροδιατροφικού κλάδου.

Η πολύπλευρη στήριξη του πρωτογενούς και ευρύτερα του αγροδιατροφικού τομέα αποτελεί κορυφαία στρατηγική επιλογή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία στηρίζει τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, που μπορούν να αξιοποιήσουν το πλούσιο αναπτυξιακό της απόθεμα.Η Τράπεζα Πειραιώς στέκεται δίπλα στον αγρότη και υλοποιεί μια σειρά από πρωτοβουλίες, που στόχο έχουν να τον βοηθήσουν για να αναπτυχθεί με ένα προγραμματισμένο και βιώσιμο τρόπο. Δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να έχουν στη διάθεσή τους τα παραγωγικά μέσα που χρειάζονται όταν πρέπει, δηλαδή προϊόντα στοχευμένης χρηματοδότησης, όπως:

1) Κάρτα του Αγρότη, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Ο αγρότης έχει άμεσα διαθέσιμο ένα ποσό συνδεδεμένο με την ετήσια επιδότηση. Καλύπτει καλλιεργητικές και άλλες δαπάνες συναφείς με την παραγωγική διαδικασία (π.χ. αγορά λιπασμάτων, καυσίμων, πληρωμή υποχρεώσεων κ.ά.).  Ουσιαστικά πληρώνει τοις μετρητοίς και απολαμβάνει τιμές τοις μετρητοίς.

2) Κάρτα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας. Περισσότεροι από 25.000 αγρότες απολαμβάνουν σήμερα τα οφέλη από τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα και συγκεκριμέναρευστότητα και εξασφάλιση της πώλησης των προϊόντων τους, αξιοποιώντας το συμβόλαιο μεταξύ επιχείρησης και παραγωγού. Έχουν, ήδη, συμμετάσχει περισσότερες από 300 μεταποιητικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί και ομάδες παραγωγών, που παράγουν 60 διαφορετικά προϊόντα. Ο αγρότης αγοράζει αγροεφόδια και καύσιμα, ζωοτροφές, εξοφλεί τους λογαριασμούς και καλύπτει κάθε παραγωγική ανάγκη που θα του παρουσιαστεί.

3) Μικρο-χρηματοδότηση Αγροτών. Ο αγρότης μπορεί να έχει πρόσβαση έως 5.000 ευρώ για να καλύπτει άμεσα έκτακτες ανάγκες, που είναι σχετικές με την αγροτική δραστηριότητα, όπως αποκατάσταση ζημιών στο γεωργικό εξοπλισμό, μικροεπισκευές και οποιαδήποτε άλλα μη προγραμματισμένα έξοδα.

4) Αγορά γεωργικών μηχανημάτων. Η συνεργασία με την εταιρεία «Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ» αποτελεί μια ακόμα ολοκληρωμένη λύση της Τράπεζας Πειραιώς προς τους πελάτες της αγρότες, που στοχεύει στην τόνωση της ρευστότητας στην αγορά των γεωργικών μηχανημάτων και τη χρηματοδότηση των σχετικών μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ενίσχυσης.

Μέσω του προγράμματος χρηματοδοτούνται οι αγρότες με ευνοϊκούς όρους για την αγορά γεωργικού εξοπλισμού, τόσο στο πλαίσιο του υπομέτρου 4.1 του Π.Α.Α. 2014-2020 (μόνο για καινούρια μηχανήματα) όσο και εκτός. Η χρηματοδότηση γίνεται με επενδυτικό δάνειο, για την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού, νέου ή μεταχειρισμένου (γεωργικοί ελκυστήρες και παρελκόμενα) με ευνοϊκούς όρους, αλλά και σημαντικά πλεονεκτήματα για τους πελάτες.

Η Τράπεζα Πειραιώς στην AGROTICA
 
Η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει στην 27η AGROTICA, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη 1 – 4 Φεβρουαρίου.  

Στον εκθεσιακό χώρο της Τράπεζας Πειραιώς (Περίπτερο No 2, stand 32, 1oς όροφος) βρίσκονται ειδικευμένα στελέχη για να παρέχουν πληροφορίες για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα του Ομίλου, τα οποία απευθύνονται σε  αγρότες, αγροτικές επιχειρήσεις, ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμούς, αλλά και σε συνδεδεμένες, με τον αγροτικό τομέα, επιχειρήσεις.

Μαζί με την τράπεζα είναι και το Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας «Εξέλιξη», που προσφέρει σύγχρονα  εκπαιδευτικά προγράμματα και συμβουλευτικές υπηρεσίες, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των αγροτών.