Skip to main content

Ντράγκι: Συνέχιση του QE τουλάχιστον έως τον Δεκέμβριο

Ο κεντρικός τραπεζίτης η ΕΚΤ αναμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά ή και χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένο διάστημα.

Παρά τις γερμανικές πιέσεις o επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι επιβεβαίωσε ότι οι αγορές στοιχείων ενεργητικού με μηνιαίο ρυθμό 60 δισ. ευρώ θα συνεχιστούν ως τα τέλη Δεκεμβρίου ή και αργότερα αν κριθεί αναγκαίο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης η ΕΚΤ αναμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά ή και χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένο διάστημα και αρκετά μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE).

Προς το παρόν η Κεντρική Τράπεζα δεν διαθέτει αξιόπιστα στοιχεία που θα δικαιολογούσαν αλλαγή πολιτικής. Ο Μάριο Ντράγκι αν και αναγνώρισε ότι τα νεότερα στοιχεία για την οικονομική επέκταση είναι ενθαρρυντικά, ανέφερε ότι ακόμη είναι αναγκαίος ο διευκολυντικός χαρακτήρας της νομισματικής πολιτικής.

«Αν οι προοπτικές της οικονομίας γίνουν λιγότερο ευνοϊκές η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αυξήσει το μέγεθος ή τη διάρκεια του QE», τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Όπως εξήγησε, τα καθοδικά ρίσκα έχουν περιοριστεί και η κυκλική ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης γίνεται όλο και πιο ισχυρή.

Ο υποκείμενος πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, είπε, προσθέτοντας ότι προς το παρόν πάντως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να τροποποιήσουμε το οutlook στον πληθωρισμό.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά, όπως αναμενόταν.

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.