Skip to main content

Ντράγκι: Παραμένουν ακόμη αναγκαία τα μέτρα της ΕΚΤ

Η Ευρωζώνη χρήζει ακόμη της σημαντικής νομισματικής στήριξης της ΕΚΤ, παρότι η οικονομία ανακάμπτει σταθερά, είπε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Των υπερ-χαλαρών νομισματικών μέτρων υπεραμύνθηκε για ακόμη μία φορά, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης, Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση της ΕΚΤ, στην Πορτογαλία.

«Η Ευρωζώνη χρήζει ακόμη της σημαντικής νομισματικής στήριξης της ΕΚΤ, παρότι η οικονομία ανακάμπτει σταθερά και ο πληθωρισμός ενισχύεται» τόνισε, μεταξύ άλλων.

«Όλες οι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η ανάκαμψη ισχυροποιείται και επεκτείνεται σ’ όλα τα κράτη - μέλη» έσπευσε να προσθέσει, ενώ ειδική μνεία έκανε και στην «αντικατάσταση των αποπληθωριστικών πιέσεων από τις πληθωριστικές πιέσεις»

Ωστόσο, παρά την καταγραφείσα πρόοδο -συνέχισε ο κ. Ντράγκι- η διευκολυντική πολιτική εξακολουθεί να θεωρείται αναγκαία, ώστε «η δυναμική του πληθωρισμού να καταστεί διαρκής και αυτο-συντηρούμενη».

Στο ίδιο πλαίσιο, υποστήριξε ότι η πορεία του δείκτη τιμών κινείται κάτω των προσδοκιών της κεντρικής τράπεζας, ενώ επανέλαβε ότι οι υποστηρικτικοί προς τον πληθωρισμό παράγοντες, αυτή τη στιγμή, διαθέτουν προσωρινό και όχι μόνιμο χαρακτήρα.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία άρσης των διευκολυντικών μέτρων «θα πρέπει να είναι σταδιακή», καθώς «η προσαρμογή των νομισματικών παραμέτρων δεν θα πρέπει να διασαλεύσει την πορεία της οικονομίας».

Στον απόηχο της νέας παρέμβασης του κ. Ντράγκι, το ευρώ κινείται ανοδικά κατά 0,50% στα 1,1245 δολάρια, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ημερών.