Skip to main content

Ντράγκι: Η ανάκαμψη στηρίζεται στη χαλαρή νομισματική πολιτική

Η εκτίμησή μας θα εξαρτηθεί από το αν θα δούμε μια βιώσιμη προσαρμογή στον δρόμο του πληθωρισμού προς την επίτευξη του στόχου, είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επικεντρωθεί στο αν η ανάκαμψη του πληθωρισμού της ευρωζώνης μπορεί να διατηρηθεί από μόνη της, ακόμα και αν υπάρξει περιστολή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

«Για τη συνέχεια, η εκτίμησή μας θα εξαρτηθεί από το αν θα δούμε μια βιώσιμη προσαρμογή στον δρόμο του πληθωρισμού προς την επίτευξη του στόχου», δήλωσε από την Φρανκφούρτη.

«Και αυτό σημαίνει πως η σύγκλιση του πληθωρισμού προς το 2% θα πρέπει να έχει διάρκεια, ακόμα και αν μειωθεί η διευκολυντική νομισματική πολιτική, με άλλα λόγια η δυναμική του πληθωρισμού να μπορεί να διατηρηθεί από μόνη της».

Ο κ. Ντράγκι ανέφερε πως η ανάκαμψη είναι πλέον πιο ευρεία, καθώς παρατηρούνται λιγότερες διαφορές στις οικονομικές επιδόσεις των ευρωπαϊκών χωρών.

Ωστόσο, η ανάκαμψη εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από μια σειρά χρηματοδοτικών συνθηκών που, με τη σειρά τους, εξαρτώνται από τη συνεχιζόμενη νομισματική στήριξη.

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να ενεργεί όπως απαιτείται, χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που διαθέτει στο πλαίσιο της εντολής της, σημείωσε.

Σε ότι αφορά τις τράπεζες, δήλωσε πως πρέπει ο τραπεζικός κλάδος να έχει καλή ρύθμιση, σημειώνοντας πως ήρθε η ώρα να οριστικοποιηθεί η ρυθμιστική ατζέντα και να εισέλθουμε σε μια περίοδο σταθερότητας.