Skip to main content

Ντράγκι: Εχει βελτιωθεί ουσιαστικά η κατάσταση στην Ελλάδα

Βλέπουμε την βελτίωση τόσο στην αγορά του ελληνικού χρέους όσο και στην θετική ανταπόκριση των επενδυτών, είπε ο Ντράγκι.

Η κατάσταση στην ελληνική οικονομία έχει βελτιωθεί ουσιαστικά σε ότι αφορά την πορεία του ΑΕΠ και την ανεργία και η συνέχιση της εφαρμογής των μέτρων που προβλέπονται στην τρίτη αξιολόγηση παράγουν καρπούς, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι κατά την παρουσία του στο ευρωκοινοβούλιο και απαντώντας σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη.

Βλέπουμε την βελτίωση τόσο στην αγορά του ελληνικού χρέους με την πτώση των spread, όσο και στην θετική ανταπόκριση των επενδυτών στο προτεινόμενο swap των ομολόγων.

Η πρόθεση να δημιουργηθεί καμπύλη επιτοκίων και να βελτιωθεί η ρευστότητα του κρατικού χρέους έχει τύχει «καλωσορίσματος» από τις αγορές.

Σε ότι αφορά τις ελληνικές τράπεζες ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας βρίσκεται στο 17,1%, ποσοστό που είναι αξιοσημείωτο επίπεδο. Από την πλευρά της χρηματοδότησης ωστόσο πρέπει να υπάρξει σταθεροποίηση καθώς οι καταθέσεις έχουν μεν σταθεροποιηθεί αλλά δεν έχουν ανακάμψει στα προηγούμενα, προ κρίσης, επίπεδα.

Ο Ντράγκι ερωτήθηκε και για το θέμα των Paradise Papers. Τόνισε ότι τα θέματα φορολογίας δεν περιλαμβάνονται στις «εντολές» της κεντρικής τράπεζας, η οποία ωστόσο επί της αρχής είναι υπέρ της μείωσης της φοροαποφυγής. Όπως είπε στηρίζει τις προτάσεις της Κομισιόν για το θέμα και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Σε ότι αφορά την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την άρνηση της ΕΚΤ να δώσει στοιχεία ο Μάριο Ντράγκι υποστήριξε ότι οι εντολές του περιορίζονται στο να αξιολογούν την επιχειρησιακή επάρκεια του μανατζμεντ της ΕΚΤ. Όταν ρωτά κάτι παραπάνω η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να απαντήσει.

Υποστήριξε ότι η έκθεση δεν περιλαμβάνει στοιχεία που να δείχνουν ότι έγιναν λάθη. Οι αποφάσεις ελήφθησαν με βάση τα μακροοικονομικά δεδομένα και τις προβλέψεις που υπήρχαν εκείνη την εποχή.

Σε δηλώσεις που έκανε για την ευρύτερη πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης, ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι η ανάκαμψη της ευρωζώνης συνεχίζεται, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να διατηρήσει την επεκτατική νομισματική πολιτική για να βοηθήσει τους μισθούς να κινηθούν υψηλότερα, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

«Η βελτίωση που έχει παρατηρηθεί στις αγορές εργασίας χρειάζεται ακόμα χρόνο για να μεταφραστεί σε μια πιο δυναμική ανάπτυξη των μισθών» σημείωσε ο ίδιος σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο κ. Ντράγκι ανέφερε ακόμα πως δεν μπορεί να υπάρξει μια πανευρωπαϊκή ασφάλιση καταθέσεων αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ιταλία και άλλες χώρες του Νότου.