Skip to main content

Ντομπρόβσκις: Αυτοί είναι οι τρεις όροι για να κλείσει η αξιολόγηση

Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα βελτιώσει την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Είμαστε σε σωστή πορεία όσο αφορά τη συνεργασία μας και την επίτευξη των στόχων, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις μετά το ραντεβού του με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Σταθάκη και Γιώργο Χουλιαράκη.

«Συζητήσαμε τα φιλόδοξα σχέδια μεταρρυθμίσεων, και έχουν γίνει ήδη πολλά. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», τόνισε.

Όπως είπε η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα αποτελέσει πολύ σημαντικό βήμα, γιατί θα βελτιώσει την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας.

Υπάρχουν τρία στοιχεία για να κλείσει:

- Πολιτική θέληση και εθνική αίσθηση κατοχής των μεταρρυθμίσεων

- Τεχνική και διοικητική ικανότητα για να εφαρμοστούν

- Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν με διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους.

Θα προσφέρουμε στοχευμένη βοήθεια σε χώρους όπως η φοροδιαφυγή, η διαφθορά και η βέλτιστη χρήση των κοινοτικών κονδυλίων, είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

«Οι σημερινές συναντήσεις που έδωσαν μια συνεκτική εικόνα για το πώς μπορεί να περάσει σε ανάκαμψη η οικονομία. Συζητήσαμε το τοπίο των επενδύσεων και πως μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε με κοινοτικά κονδύλια τα έργα», συμπλήρωσε

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στα 2 δισ. ευρώ πρόσθετης χρηματοδότησης το 2015 και το 2016 στη βάση των αποφάσεων. Μεταφέρουμε 835 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα και έχουμε στόχο να μεταφέρουμε επιπλέον 500 εκατ. ευρώ σε κοινοτικά κονδύλια έως το τέλους του μήνα. Τώρα οι ελληνικές μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ρευστότητας στον ελληνικό προϋπολογισμό.

Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε ότι ο πρώτος γύρος διαπραγμάτευσης τελείωσε την Παρασκευή. Συζητήσαμε την πρόοδο που υπήρξε αλλά και για το πρόβλημα που αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι δυο εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει ένας συμβιβασμός, τόνισε.

Μιλήσαμε και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα τεχνικά ζητήματα καθώς και τη διακυβέρνηση των τραπεζών και του ΤΧΣ. Πρέπει να έχουμε μια διακυβέρνηση που διασφαλίζει τη σωστή λειτουργία και την αίσθηση του ελληνικού λαού ότι πρέπει να λεφτά να πηγαίνουν εκεί που πρέπει, είπε ο υπουργός.

«Μιλήσαμε και για το ασφαλιστικό και τις προτάσεις που πρέπει να παρουσιάσουμε ώστε να επιτυγχάνονται βραχυπρόθεσμα κάποιες εξοικονομήσεις και παράλληλα την εξασφάλιση μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας», προσέθεσε.

Για την τεχνική βοήθεια της κομισιόν είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Οσο περισσότερη τεχνική βοήθεια υπάρχει έγκαιρα τόσο καλύτερα μπορεί να προχωρήσει η διαπραγμάτευσης.

Ο Ευ. Τσακαλώτος εξέφρασε τις ευχαριστίες τους προς τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν για τη βοήθεια που προσέφερε τους τελευταίους μήνες, τόσο αυτός όσο και ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ.

Είχαμε εκτενή συζήτηση με τον κ. Ντομπρόβσκις για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων. Κάναμε εκτενή παρουσίαση πάνω στα θέματα εφαρμογής και ολοκλήρωσης του προηγούμενου ΕΣΠΑ και έναρξης του καινούργιου, είπε ο υπουργός Οικονομίας, Γ.Σταθάκης. Ενημερώσαμε για τις προσπάθειες που έγιναν το Σεπτέμβριο οπότε είχαμε απορρόφηση 2 εκατ. ευρώ ημερησίως. Μπορούμε να μιλάμε πλέον για πλήρη αποκατάσταση της ροής χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ.

Προσπαθήσαμε να βρούμε τρόπους για να επιλυθούν προβλήματα που έχουν ανακύψει με έργα όπως αυτό του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Συζητήσαμε για την αξιολόγηση, αλλά και το γνωστό θέμα (σ.σ. πλειστηριασμοί) για το οποίο έγινε ενημέρωση.